Artikel Terkini

Cara Semak Bil TNB Online Guna Portal myTNB

cara semak bil elektrik tnb onlineRupa-rupanya masih ramai yang tak tahu cara semak bil TNB online guna portal myTNB walaupun perkhidmatan ini telah beberapa tahun tersedia.

Rugi kalau tak gunakan kemudahan ini, memang memudahkan.

Ya lah, kadang-kadang, rasa geram juga apabila tunggu bil elektrik TNB tak sampai-sampai di rumah.

Tengah bersemangat nak bayar bil supaya senang nak uruskan duit selebihnya, tapi bil pula tak kunjung tiba.

Kadang-kadang itu, bukan salah kakitangan TNB yang tak hantar bil, tetapi rupa-rupanya bil ‘hilang’.

Diterbangkan angin, jatuh ke dalam longkang, kena air hujan.

Biasalah, sebab pada kebanyakan masa, staf TNB datang pada waktu bekerja.

Pada waktu tak ada orang di rumah.

Jadi, mudahlah bil itu hilang.

Bila bil dah hilang, payah pula nak bayar bil elektrik.

Dengan adanya portal myTNB, semua masalah ini boleh diatasi.

Bagi sesiapa yang tak guna lagi portal ini, jom kita lihat cara semak bil TNB online melalui portal myTNB.

Cara daftar portal myTNB untuk semak bil TNB online

Sebelum guna portal myTNB, kenalah daftar dahulu.

Mudah sahaja untuk daftar, percuma, tak perlu bayar apa-apa.

Langkah #1 – Pergi ke laman portal myTNB di https://mytnb.com.my/, klik pada Register.

semak bil tnb online

Langkah #2 – Pada ruang Register for myTNB Account, klik pada Register Now

semak bil tnb online

Langkah #3 – Masukkan semua maklumat yang diminta seperti nama, nombor MyKad, alamat emel dan password. Klik pada Create Account.

semak bil tnb online

Langkah #4 – Satu emel akan dihantar ke alamat emel yang didaftarkan tadi. Buka emel tersebut dan klik pada link pengesahan yang diberikan.

Langkah #5 – Sekarang, akaun anda dah disahkan. Jadi, boleh Login menggunakan alamat emel dan password yang didaftarkan tadi.

semak bil tnb online

Selepas login, klik pada butang Enroll for Individual untuk pergi ke papan pemuka (dashboard) akaun anda.

semak bil tnb online

Langkah #6 – Selepas login bagi kali pertama, anda perlu tambahkan dulu akaun TNB anda supaya dapat dihubungkan dengan akaun portal myTNB. Caranya, klik pada Manage Account, kemudian klik pada Add Favorite/Add Account.

semak bil tnb online

Masukkan maklumat-maklumat yang diminta. Nombor akaun adalah nombor akaun TNB anda, boleh dilihat pada bil TNB yang dihantar ke rumah anda setiap bulan.

semak bil tnb online

Jika ada lebih daripada satu akaun TNB, contohnya bagi yang ada rumah sewa, rumah di kampung atau homestay, boleh tambah lagi akaun dengan ulang langkah di atas.

Hanya akaun TNB yang didaftarkan atas nama dan MyKad anda sahaja boleh ditambah.

Jadi, mudahlah untuk anda monitor bil TNB bagi rumah-rumah anda yang lain, sama ada telah dibayar atau tidak.

Tak perlu bersusah payah ke setiap rumah untuk kutip bil TNB.

Cara semak bil TNB online

Selepas dah daftar akaun myTNB, dah hubungkan dengan akaun TNB sendiri, jadi bolehlah semak bil TNB secara online.

Caranya, selepas login, pada My Dashboard, akan terus dipaparkan baki bil TNB terkini anda.

semak bil tnb online

Jika nak tengok butiran bil dengan lebih lanjut, atau nak tengok bil-bila lama, klik pada butang View Details atau terus klik pada menu Manage Account.

Kemudian, klik View dan akhir sekali klik pada menu Billing & Payment History.

semak bil elektrik tnb online

semak bil elektrik tnb online

Di sini anda boleh lihat butiran bil TNB terkini dan juga bulan-bulan yang lepas.

Boleh klik pada butang Print bagi bulan bil yang hendak dilihat.

Nak tengok sejarah pembayaran pun boleh, walaupun anda bayar bil tersebut secara tunai di kaunter TNB/agen TNB, atau menerusi perbankan online.

Jadi, memang mudah nak monitor.

Fungsi-fungsi lain di portal myTNB

Selain daripada fungsi semak bil TNB online, banyak lagi fungsi lain yang terdapat di portal myTNB yang boleh digunakan oleh pengguna.

Antaranya:

  • Membuat bayaran bil TNB yang masih belum dibayar (bil baru atau lama, menggunakan TNB payment gateway)
  • Membuat dan menyemak permohonan-permohonan baru seperti memohon penyambungan baru, penamatan akaun, penukaran nama akaun dan self-meter reading.
  • Melihat trend penggunaan elektrik.
  • Analisa penggunaan elektrik berbanding rumah-rumah yang hampir sama.
  • Tips-tips dan cara-cara menjimatkan elektrik.

Dan banyak lagi fungsi lain, anda hanya perlu explore sendiri sahaja.

myTNB Mobile Apps

mytnb aplikasi telefon

Selain daripada laman portal myTNB, pengguna juga boleh install aplikasi myTNB di smartphone masing-masing.

Hanya perlu download sama ada di Google Play Store atau Apple App Store, kemudian install.

Daftar akaun, dan hubungkan dengan akaun TNB anda.

Mudah sahaja.

Dengan adanya aplikasi ini, lagi mudah untuk semak bil TNB online dan buat bayaran.

Boleh lihat lebih lanjut tentang aplikasi ini di sini: myTNB Mobile Apps

Penutup

Portal MyTNB memang memudahkan pengguna untuk bukan sahaja semak bil TNB online, malah untuk lakukan perkara-perkara lain juga.

Jadi, selepas ini, tak perlu risau lagi bil TNB yang dihantar ke rumah ‘hilang’.

Tak perlu risau lagi terlepas membuat bayaran bil elektrik.

Tak perlu risau lagi bayaran bil tertunggak tinggi.

Tak perlu risau lagi bekalan elektrik dipotong sebab tak bayar bil.

Jadi, jom guna portal MyTNB!

p/s: Jangan lupa kongsikan artikel ini ya. Terima kasih.

..

Tips Urus Kewangan Negatif

tips urus kewangan negatifAdakah anda salah seorang yang sedang berada dalam situasi kewangan negatif?

Kewangan negatif secara mudahnya bermaksud perbelanjaan melebihi pendapatan.

Pendapatan RM 1,000, tapi dibelanjakan RM 1,500.

Pendapatan RM 5,000, tapi dibelanjakan RM 7,000.

Apabila terlalu lama berada di dalam situasi kewangan negatif, banyak masalah boleh berlaku.

Bayaran hutang mula tertunggak, hidup mula tidak tenang, kedudukan kewangan mula goyah.

Lebih teruk kalau sampai ada aset yang tergadai akibat komitmen bulanan tidak dibayar.

Lebih teruk lagi jika keadaan ini menjejaskan hubungan suami ister dan juga dengan orang lain di sekeliling.

Jadi, apa nak buat kalau sedang berada dalam situasi kewangan negatif?

Kali ini saya nak kongsikan satu perkongsian dari Tuan Zamrin Md Zin berkenaan bagaimana beliau memberi penyelesaian bagi seorang pelanggan beliau yang sedang berada di dalam situasi kewangan negatif.

Perkongsian asal boleh dibaca dengan klik pautan di sini.

Jom kita soroti perkongsian beliau, semoga ada pengajaran bagi kita.

Kisah Urus Kewangan Negatif

Beberapa hari lalu saya bertemu dengan seorang rakan lama yang merupakan bekas rakan satu tempat kerja lebih 10 tahun yang lepas.

Beliau sekarang merupakan seorang peniaga sepenuh masa dan sambil-sambil itu menjadi pemandu Grab pada pagi hari…

Beliau meminta sedikit advice untuk mencari penyelesaian bagi masalah kewangan yang sedang dialaminya, ditambah lagi rumahnya akan disita pada hujung bulan ini..

Walaupun pendapatan average RM 4,500 sebagai peniaga setiap bulan ditambah isteri beliau yang masih bekerja dan berpendapatan bersih RM 1,800 sebulan, namun masih mempunyai pendapatan yang negatif.

Sebagai langkah penyelesaian, perkara pertama yang saya lakukan adalah meminta beliau lakukan di depan mata saya sendiri (di kedai makan), melalui sebatang pen dan kertas.

Saya minta beliau senaraikan pendapatan bulanan suami dan isteri, kemudian saya minta dia senaraikan perbelanjaan yang dibuat setiap bulan.

Nasihat awal, tiada istilah gaji isteri dan pendapatan suami, kedua-duanya harus digabungkan.

kisah kewangan negatif

Akhirnya, pendapatan sebenar beliau dan isteri adalah “NEGATIF”

Termenung merupakan perkara biasa apabilak TIDAK PERNAH menyenarai pendekkan keperluan dan kehendak .

Oleh kerana negatif, maka kadangkala ada beberapa senarai perbelanjaan tidak dibuat seperti pinjaman perumahan, peribadi dan TEKUN.

Saya mengutarakan soalan lain. Di mana letaknya simpanan untuk tabung kecemasan?

Jika kereta breakdown? Jika anak sakit? Atau anak mertua sakit ? Atau diri sendiri atau isteri sakit ?

Ini baru post morterm beberapa perkara asas yang WAJIB anda buat.

Kemudian, antara perkara pertama yang saya perbetulkan pada waktu itu adalah mengenalpasti yang mana kehendak dan keperluan.

Tidak perlu makan malam di luar setiap hari. Harus terminate langganan astro. Harus berhenti merokok serta merta. Makan tengahari boleh di mansuhkan, bawa bekal di tempat kerja. Kurangkan jumlah perbelanjaan sekolah (duit jajan) anak, didik anak bawa bekal ke sekolah.

Tidak cukup dengan itu, saya meminta beliau pergi ke bank negara (cawangan Johor Bahru) dan dapatkan laporan kredit kerana saya hanya dapat melihat keseluruhan status kewangan berdasarkan laporan kredit.

Dan, seperti yang saya duga, rekod pembayaran pinjaman rumah adalah tidak bagus; tertunggak 8 bulan.

Cara terbaik yang saya cdangkan beliau lakukan adalah “menjual” rumah yang beliau duduki.

Berdasarkan laporan kredit, jumlah baki hutang semasa adalah RM 125k. Jumlah ini akan menjadi lebih rendah jika ditolak lebihan interest.

Tapi, saya masih menggunakan nilai 125k sebagai asas pengiraan.

Alhamdulillah, dalam masa 1 hari selepas diiklankan, ada 2 orang potential customer yang berminat membeli rumah tersebut

Harga market value = RM 380k

Customer A offer RM 340k (RM 10k deposit)

Customer B offer RM 330k (15% deposit @ RM 49.5k)

Customer B adalah penyelamat terbaik bagi situasi beliau.

Dengan duit deposit yang bakal beliau terima, duit tersebut dapat menampung untuk membayar kos mahkamah dan mengelakkan rumah beliau disita.

Kemudian, boleh gunakan lebihan deposit untuk melangsaikan hutang wajib dan clearkan nama suami isteri daripada blacklist secepat mungkin.

Apakah langkah seterusnya? Hanya saya dan beliau yang akan susun strategi seterusnya.

Saya berdoa beliau dapat menyelesaikan masalah ini dengan seberapa segera dalam urusan menjual rumah.

Mesti ramai tertanya kenapa mesti jual rumah? Nanti nak duduk di mana ?

Proses jual beli rumah biasanya akan mengambil masa 5 ke 6 bulan atau lebih.

Jadi, dalam tempoh tersebut, beliau masih lagi boleh mendiami rumah tersebut sehingga proses selesai sepenuhnya.

Lebihan wang tadi saya sarankan untuk dijadikan deposit untuk membeli rumah kos rendah dan boleh gunakan sedikit untuk mengembangkan bisnes sedia ada.

Buat surat rayuan utk mendapatkan diskaun, sebelum membuat pembayaran penuh, jangan lupa dapatkan release letter.

Saya akan terus membantu beliau.

kisah kewangan negatif

Tips Urus Kewangan Negatif

Daripada kisah yang dikongsikan di atas, beberapa nasihat dan tips boleh diambil sebagai panduan untuk menguruskan kewangan dengan lebih baik:

#1 Tahu ke mana wang dibelanjakan – Kalau tak tahu, mula dengan mencatat setiap perbelanjaan yang dibuat.

#2 Bezakan antara perbelanjaan keperluan dan kehendak – Daripada senarai yang dibuat, kenalpasti yang mana keperluan, yang mana kehendak. Potensi untuk kurangkan perbelanjaan adalah dengan mengurangkan perbelanjaan keperluan dan menghapuskan perbelanjaan kehendak.

#3 Sanggup berkorban untuk kedudukan kewangan lebih baik – Sanggup untuk ubah gaya hidup dan kurangkan keselesaan yang dirasai sekarang. Nak berjaya, kena sanggup berkorban.

#4 Wajib sediakan dana kecemasan – Kita tak tahu bila situasi kecemasan boleh melanda. Jadi, menyediakan dana kecemasan yang secukupnya adalah sangat penting.

#5 Dapatkan nasihat daripada orang yang lebih arif – Apabila dah buntu memikirkan masalah kewangan yang dialami, dapatkan nasihat daripada yang lebih pakar. Kadang-kadang, jalan penyelesaian ada di depan mata, tetapi dek tertekan dengan masalah yang dialami, maka tak sedar akan pilihan tersebut. Jadi, di sinilah peranan nasihat daripada yang pakar.

#6 Bijak gunakan peluang yang ada – Apabila tersedia peluang untuk selesaikan masalah yang dihadapi, gunakan peluang tersebut dengan bijak.

Itu sahaja untuk kali ini, semoga ada manfaatnya.

(Artikel ini adalah dipetik daripada perkongsian Tuan Zamrin Md Zin. Untuk baca perkongsian asal, boleh klik pautan di sini)

p/s: Jangan lupa untuk kongsikan artikel ini ya.

..

6 Tips Penting Beli Rumah Subsale Secondhand

tips beli rumah subsale secondhandBaru-baru ini saya mendapat satu soalan daripada pembaca blog JomUrusDuit.com menerusi emel, yang mana beliau bertanya tentang tips dan cara beli rumah subsale atau secondhand daripada pemilik rumah untuk elakkan daripada tertipu.

Ini adalah soalan yang ditanyakan:

“Salam, Tuan. Saya ingin bertanyakan tentang langkah-langkah membeli rumah kediaman dengan pemilik rumah/orang perseorangan, supaya dapat mengelakkan dari unsur-unsur penipuan, sehingga kita sah (secara undang-undang) telah membeli/memiliki rumah tersebut.
Terima kasih.”

Saya telah pun jawab soalan beliau secara ringkas, dan saya yakin ramai juga yang bertanyakan soalan yang sama.

Jadi, kali ini saya nak kongsikan tips dan cara beli rumah subsale secondhand agar tidak tertipu.

Apa itu rumah subsale?

Secara asasnya, rumah subsale adalah rumah yang dibeli daripada pihak kedua atau ketiga selepas pihak pemaju asal.

Dalam bahasa yang lebih mudah, rumah subsale adalah rumah secondhand.

Si A beli rumah under construction daripada pemaju.

Selepas rumah siap, si A tinggal di rumah tersebut, atau sewakan kepada orang lain.

Selepas suatu tempoh, si A berhasrat nak jual rumah tersebut, maka rumah itu adalah rumah subsale.

Apa yang best dengan beli rumah subsale?

Beli rumah subsale ada kelebihan-kelebihan yang tersendiri.

Antaranya, kurang risiko rumah terbengkalai atau tak siap, sebab rumah subsale sudah tentu rumah yang dah siap.

Malah, pembeli boleh periksa dulu keadaan rumah dan juga persekitaran, untuk pastikan rumah tersebut memang dalam keadaan yang baik dan selamat untuk diduduki.

Lagi, kebiasaannya rumah subsale ini dijual pada harga yang lebih murah berbanding harga pasaran atau rumah baru.

Jadi, bagi yang nak beli rumah pada harga murah,mencari rumah subsale adalah pilihan yang baik.

Tambahan lagi, pembeli boleh berunding lagi dengan tuan rumah untuk dapatkan harga yang lebih rendah.

Boleh jimat kos beli rumah lagi.

Bagaimana cara beli rumah subsale secondhand?

Cara beli rumah subsale sebenarnya lebih kurang sama sahaja dengan cara beli rumah baru under construction.

Secara ringkasnya, proses-proses yang terlibat adalah:

  • Mencari rumah yang sesuai yang memenuhi citarasa
  • Membayar bayaran booking atau deposit
  • Sediakan dokumen-dokumen berkaitan
  • Menandatangani perjanjian jual-beli (sale-purchase agreement)
  • Memohon pembiayaan pinjaman perumahan (jika tidak bercadang beli secara tunai)
  • Selesaikan urusan-urusan pemindahan nama dan gadaian kepada peminjam

Ada risiko ke beli rumah subsale atau secondhand?

Sudah tentu.

Beli rumah subsale tetap ada risikonya.

Risiko yang paling besar, ditipu.

Dikatanya rumah adalah miliknya, walhal milik pihak lain.

Apabila bayaran diterima, duit dibawa lari.

Pembeli pula melopong; duit habis, rumah tak dapat.

Jadi, bagaimana nak elakkan daripada ditipu apabila beli rumah subsale secondhand?

Ada beberapa perkara yang perlu dititik beratkan.

Tips beli rumah subsale secondhand

Tips #1 – Dapatkan khidmat peguam hartanah

Jika dilihat semula kepada cara beli rumah subsale yang saya nyatakan di atas tadi, pembelian rumah  akan melibatkan banyak dokumen, perjanjian dan juga pindahan hakmilik rumah.

Jadi, amat penting untuk dapatkan khidmat daripada peguam hartanah yang sah agar semua proses dapat berjalan dengan lancar.

Malah, peguam juga dapat membantu pembeli untuk memahami terma-terma yang ditetapkan pihak penjual dan juga pihak pembiaya, supaya terma-terma yang dikenakan tidak menindas pembeli.

Memang mendapatkan khidmat peguam akan melibatkan kos, tetapi berbaloi untuk mengelakkan kerugian yang lebih besar.

Walaupun pihak penjual ada sediakan peguam, lebih baik untuk dapatkan khidmat peguam berasingan yang mewakili pihak pembeli.

Untuk dapatkan peguam pula, pastikan peguam tersebut mempunyai lesen praktis yang sah dan berdaftar dengan Badan Peguam Malaysia (The Malaysian Bar)

Boleh semak di laman web mereka.

Yang penting, jangan tandatangan apa-apa dokumen perjanjian tanpa memahami terma-terma yang dinyatakan.

Dapatkan nasihat daripada peguam terlebih dahulu.

Dah faham, setuju, baru tandatangan.

Tips #2 – Berurusan dengan agen/perunding hartanah yang sah

Dalam banyak situasi, tuan rumah menyerahkan semua urusan penjualan rumah mereka kepada perunding hartanah.

Jika anda sebagai bakal pembeli berurusan dengan perunding hartanah, pastikan perunding hartanah tersebut adalah sah dan berdaftar dengan Lembaga Penilai, Pentaksir, dan Ejen Harta Tanah Malaysia (LPPEH)

Bagaimana nak pastikan mereka adalah sah dan berdaftar?

Apabila berurusan dengan mereka, pastikan mereka mempunyai tag/kad nama dan dapatkan nombor pendaftaran mereka.

Kemudian, boleh semak nombor pendaftaran tersebut di sini: http://search.lppeh.gov.my/

Jika tak ada, atau keluar maklumat yang berlainan, maka berhati-hati.

Di samping itu, dapatkan juga maklumat berkaitan syarikat atau firma di mana perunding tersebut berkhidmat.

Boleh semak sama ada syarikat tersebut betul-betul wujud atau tidak dan pastikan lokasinya dengan tepat.

Tips #3 – Lawat dan periksa rumah yang hendak dibeli

Saya pernah mempunyai pengalaman hampir ditipu semasa hendak membeli rumah subsale.

Selepas melihat satu iklan jualan rumah dan tertarik dengan harganya yang lebih murah berbanding harga pasaran, saya menghubungi perunding hartanah yang mengiklankan rumah tersebut.

Saya diberi gambar-gambar rumah tersebut, dan dimaklumkan bahawa rumah tersebut adalah rumah baru yang mana tuan rumahnya tak jadi nak duduk, berada dalam keadaan baik tanpa sebarang kecacatan major.

Memang saya cukup tertarik untuk dapatkan rumah tersebut, sebab lokasinya pun strategik.

Mujurlah saya pergi melawat ke rumah tersebut untuk meninjau dahulu keadaan dan sekitarnya.

Rupa-rupanya, rumah tersebut mempunyai banyak kerosakan dan kecacatan, malah merupakan rumah terbengkalai yang baru siap selepas hampir 10 tahun.

Susun atur bilik dan ruang pun memang pelik dan tidak kena.

Akhirnya, saya batalkan hasrat membeli rumah tersebut.

Oleh itu, sebagai nasihat kepada yang nak beli rumah subsale, luangkan masa untuk melihat sendiri rumah yang hendak dibeli.

Periksa keadaan rumah, aksesori, kelengkapan elektrik, bekalan air dan semua ruang yang ada di rumah tersebut.

Kalau ada sebarang kerosakan, minta dibaiki terlebih dahulu atau minta diskaun.

Periksa juga kejiranan dan kawasan sekitarnya dari segi kemudahan, keselesaan, trafik, suasana dan keselamatan.

Biar betul-betul puas hati, baru buat keputusan untuk beli.

Tips #4 – Buat kajian pasaran harga rumah

tips beli rumah subsale secondhandTak semestinya rumah subsale dijual pada harga lebih murah daripada harga pasaran.

Kadang-kadang, tuan rumah mark-up harga sebab ambil kira pengubahsuaian yang telah dilakukan atau kelengkapan rumah yang telah ada.

Kadang-kadang juga, perunding hartanah yang mark-up harga untuk menampung kos operasi mereka dan mendapatkan lebih pendapatan.

Oleh itu, sebagai bakal pembeli, boleh buat kajian pasaran dahulu tentang harga rumah di kawasan sekitar tersebut.

Boleh buat anggaran harga pasaran dengan membuat analisa melalui laman-laman web jualan rumah seperti Mudah.my, iProperty, PropertyGuru dan StarProperty

Nak lebih mudah lagi, dapatkan khimat penilai hartanah untuk tentukan harga rumah yang dijual tersebut berbaloi untuk dimiliki atau tidak.

Kalau harganya terlalu tinggi, boleh berunding untuk dapatkan harga yang lebih baik.

Tips #5 – Semak dan sahkan semua dokumen berkaitan

Sebelum beli rumah subsale, dapatkan semua dokumen berkaitan seperti geran atau dokumen hakmilik dan salinan kad pengenalan pemilik rumah.

Periksa supaya nama pada dokumen hakmilik dan kad pengenalan adalah sama.

Sahkan juga kesahihan dokumen tersebut dengan pihak berwajib seperti pejabat tanah.

Kalau tak ada masa, boleh minta bantuan daripada peguam hartanah yang dilantik.

Ini penting untuk betul-betul pastikan bahawa rumah tersebut adalah milik tuan rumah yang dinyatakan.

Sebab pernah berlaku kes, ada pembeli membeli rumah daripada seseorang yang mengaku sebagai pemilik rumah, walhal dirinya bukan pemilik sebenar.

Pembeli ditipu dengan dokumen-dokumen palsu yang sengaja direka.

Akibatnya, duit hilang, rumah tak dapat.

Tips #6 – Berhati-hati membuat sebarang bayaran

Apabila membeli rumah, sudah pasti akan melibatkan sejumlah wang yang besar.

Tak kira sama ada untuk bayar booking fee, deposit atau bayaran penuh harga rumah tersebut, semua ini melibatkan pemindahan wang daripada pembeli atau pembiaya kepada penjual atau wakilnya.

Jika tersilap langkah, senang-senang sahaja boleh ditipu.

Duit diberi, tetapi dibawa lari.

Oleh itu, sebagai langkah berhati-hati, pastikan segala bayaran dibuat melalui peguam hartanah yang dilantik

Jika dibuat bayaran terus kepada penjual atau wakilnya pun, pastikan disokong dengan dokumen yang sah seperti resit atau invois.

Pastikan resit tersebut mempunyai maklumat yang lengkap seperti tarikh, jumlah bayaran, nama penerima, nama pemberi dan tandatangan.

Dan lebih baik lagi jika ada saksi yang menyaksikan pembayaran tersebut.

Jika bayaran dibuat kepada perunding hartanah, lebih baik dilakukan di pejabat syarikat perunding hartanah tersebut.

Penutup

Membeli rumah subsale secondhand adalah salah satu pilihan yang baik bagi orang ramai untuk mendapatkan rumah idaman.

Walaubagaimanapun, jangan biarkan emosi dan sikap terburu-buru mempengaruhi sebarang keputusan dan tindakan semasa membuat pembelian rumah.

Pastikan sentiasa berhati-hati dan berjaga-jaga untuk mengelakkan ditipu dan mengalami kerugian.

Itu sahaja untuk kali ini, semoga bermanfaat.

Jumpa lagi!

p/s: Jika ada sebarang soalan berkenaan topik pengurusan kewangan peribadi atau yang barkaitan, boleh ajukan kepada kami di sini: Hubungi Penulis

p/p/s: Jangan lupa untuk share artikel ini, ya. Terima kasih.

..