Artikel Terkini

Cara Daftar iSURI KWSP Untuk Suri Rumah

daftar isuri kwspBermula 15 Ogos 2018, para suri rumah yang berkelayakan berpeluang untuk daftar skim iSURI KWSP yang disediakan kerajaan.

iSURI merupakan singkatan kepada skim Program Sukarela Insentif Suri yang mana diwujudkan bagi memenuhi manifesto kerajaan Pakatan Harapan yang dinyatakan dahulu.

Jika masih ingat, salah satu daripada 10 janji utama yang terkandung dalam manifesto kerajaan Pakatan Harapan yang ingin dilaksanakan dalam tempoh 100 hari adalah menyediakan caruman KWSP untuk para suri rumah.

Janji ini adalah untuk menjaga kebajikan para wanita khususnya suri rumah terutama dari segi menyediakan simpanan untuk kegunaan hari tua nanti.

Pada peringkat awal pelaksanaan janji ini, pihak kerajaan bercadang untuk memindahkan 2% daripada sumbangan caruman KWSP para suami kepada para isteri.

Namun, cadangan ini agak sukar dilaksanakan dalam masa terdekat kerana memerlukan beberapa pindaan akta.

Walaubagaimanapun, baru-baru ini kerajaan telah mengumumkan bahawa janji ini akan tetap dilaksanakan dan melibatkan 3 fasa, iaitu:

Fasa 1 – Bermula 15 Ogos 2018

Bagi fasa 1 ini, kerajaan akan memperuntukkan caruman bulanan RM 40 kepada suri rumah yang layak yang membuat caruman minimum RM 5 sebulan ke dalam akaun KWSP masing-masing.

Maksudnya, bagi tahun 2018 bermula Ogos hingga Disember, kerajaan akan memperuntukkan caruman RM 200 untuk setiap suri rumah yang layak.

Bagi tahun-tahun seterusnya, jumlah caruman daripada pihak kerajaan adalah sehingga RM 480 setahun.

Fasa 2 – Sasaran pelaksanaan pada 2019

Dalam fasa 2, jumlah caruman bulanan oleh kerajaan akan ditingkatkan kepada RM 50 sebulan, dengan RM 40 dimasukkan ke dalam akaun KWSP manakala RM 10 lagi merupakan sumbangan kepada Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO)

Dengan sumbangan tersebut, suri rumah akan dilindungi di bawah skim PERKESO dan mendapat manfaat-manfaat skim tersebut seperti manfaat kematian, hilang upaya dan perubatan.

Fasa 3 – Sasaran pelaksanaan pada 2020

Bagi fasa terakhir ini, beberapa pindaan akta akan dilakukan bagi membolehkan 2% daripada sumbangan KWSP suami dicarumkan ke akaun isteri, berserta tambahan caruman daripada pihak kerajaan.

Untuk bacaan lanjut, boleh baca laporan berita di sini atau di sini.

daftar isuri kwsp

Siapa golongan yang layak menyertai skim iSURI KWSP?

Untuk peringkat permulaan, skim ini hanya layak disertai oleh golongan yang memenuhi kriteria-kriteria yang berikut:

#1 – Golongan suri rumah yang berdaftar dalam sistem e-Kasih setakat 30 Jun 2018, termasuk isteri kepada ketua isi rumah, atau ketua isi rumah wanita yang berstatus balu, janda, ibu tunggal atau bujang

#2 – Warganegara Malaysia sahaja

#3 – Belum mencapai umur 60 tahun

#4 – Mempunyai akaun KWSP dan membuat caruman sekurang-kurangnya RM 5 setiap bulan atau RM 60 setahun

Bagaimana cara daftar skim iSURI KWSP?

Bagi golongan suri rumah yang berminat untuk daftar skim iSURI KWSP, boleh ikut langkah-langkah yang berikut:

#1 – Semak status di portal e-Kasih

Untuk semak sama ada anda termasuk dalam sistem e-Kasih atau tidak, boleh semak di pautan yang berikut: Semakan Daftar eKasih

semak status ekasih isuri kwsp

Hanya perlu masukkan nombor kad pengenalan/MyKad, kemudian tekan ‘Klik Untuk Cari’

Ini adalah contoh bagi mereka yang berada di dalam daftar e-Kasih.

semak status ekasih isuri kwsp

Bagi yang tidak tergolong dalam daftar e-Kasih, paparan sebegini akan muncul:

semak status ekasih isuri kwsp

#2 – Daftar skim i-SURI KWSP di mana-mana kaunter KWSP

Selepas disahkan status dalam sistem e-Kasih, maka boleh berkunjung ke mana-mana kaunter KWSP untuk daftar skim i-SURI.

Hanya perlu bawa kad pengenalan/MyKad dan maklumkan pegawai bertugas tentang hasrat untuk daftar skim i-SURI.

Pegawai KWSP akan membantu untuk pendaftaran skim tersebut.

#3 – Buat caruman minimum RM 5 sebulan

Seperti yang dinyatakan di atas, caruman sukarela sebanyak minimum RM 5 sebulan diperlukan untuk layak daftar skim i-SURI KWSP.

Ini adalah sebagai galakan untuk penerima skim ini supaya mereka turut menabung untuk masa depan mereka, di samping menerima tabungan daripada caruman pihak kerajaan,

Lagipun, jumlah caruman RM 5 sebulan adalah kecil dan tidak membebankan.

Caruman bulanan boleh dilakukan melalui saluran-saluran yang berikut:

  • tunai atau cek di kaunter peresitan KWSP
  • tunai atau cek di kaunter panel bank KWSP (Maybank, Public Bank, BSN atau RHB)
  • pindahan wang melalui perbankan Internet oleh bank yang dilantik (Maybank atau Public Bank)

Apakah manfaat daftar skim iSURI KWSP?

Sebagai peserta skim iSURI KWSP, peserta juga akan turut menikmati manfaat sepertimana pencarum KWSP yang lain seperti:

  • bayaran dividen tahunan
  • bantuan hilang upaya dan kematian
  • pengeluaran simpanan
  • pengecualian cukai

Lagipun, dengan mendapat sumbangan caruman daripada kerajaan berjumlah RM 40 sebulan bersamaan RM 480 setahun, itu pun sudah dikira baik.

Bayangkan, bagi seorang wanita yang layak berumur 30 tahun, membuat caruman minima RM 5 sebulan dan menerima caruman kerajaan RM 40 sebulan, selepas 30 tahun pada usia 60 tahun, anggaran yang bakal diperoleh adalah sekitar RM 44,000 (anggaran dividen KWSP 6% setahun)

Bagi yang berumur 40 tahun pula, dengan jumlah caruman yang sama, anggaran yang bakal diperoleh pada usia 60 tahun adalah RM 20,000

Sekurang-kurangnya, pada usia tua, peserta iSURI KWSP mempunyai simpanan sendiri daripada langsung tiada simpanan.

Kalau ada rezeki lebih, boleh tambah lagi jumlah caruman sendiri supaya jumlah simpanan akhir lebih besar.

Jadi, bagi wanita yang memenuhi syarat-syarat yang melayakkan untuk sertai skim iSURI KWSP ini, secara peribadi, saya galakkan untuk rebut peluang ini.

Untuk simpanan hari tua 🙂

daftar isuri kwsp

p/s: Kalau rasa artikel ini bermanfaat, jangan lupa untuk kongsikan, ya. Terima kasih.

..

Cara Semak Bil TNB Online Guna Portal myTNB

cara semak bil elektrik tnb onlineRupa-rupanya masih ramai yang tak tahu cara semak bil TNB online guna portal myTNB walaupun perkhidmatan ini telah beberapa tahun tersedia.

Rugi kalau tak gunakan kemudahan ini, memang memudahkan.

Ya lah, kadang-kadang, rasa geram juga apabila tunggu bil elektrik TNB tak sampai-sampai di rumah.

Tengah bersemangat nak bayar bil supaya senang nak uruskan duit selebihnya, tapi bil pula tak kunjung tiba.

Kadang-kadang itu, bukan salah kakitangan TNB yang tak hantar bil, tetapi rupa-rupanya bil ‘hilang’.

Diterbangkan angin, jatuh ke dalam longkang, kena air hujan.

Biasalah, sebab pada kebanyakan masa, staf TNB datang pada waktu bekerja.

Pada waktu tak ada orang di rumah.

Jadi, mudahlah bil itu hilang.

Bila bil dah hilang, payah pula nak bayar bil elektrik.

Dengan adanya portal myTNB, semua masalah ini boleh diatasi.

Bagi sesiapa yang tak guna lagi portal ini, jom kita lihat cara semak bil TNB online melalui portal myTNB.

Cara daftar portal myTNB untuk semak bil TNB online

Sebelum guna portal myTNB, kenalah daftar dahulu.

Mudah sahaja untuk daftar, percuma, tak perlu bayar apa-apa.

Langkah #1 – Pergi ke laman portal myTNB di https://mytnb.com.my/, klik pada Register.

semak bil tnb online

Langkah #2 – Pada ruang Register for myTNB Account, klik pada Register Now

semak bil tnb online

Langkah #3 – Masukkan semua maklumat yang diminta seperti nama, nombor MyKad, alamat emel dan password. Klik pada Create Account.

semak bil tnb online

Langkah #4 – Satu emel akan dihantar ke alamat emel yang didaftarkan tadi. Buka emel tersebut dan klik pada link pengesahan yang diberikan.

Langkah #5 – Sekarang, akaun anda dah disahkan. Jadi, boleh Login menggunakan alamat emel dan password yang didaftarkan tadi.

semak bil tnb online

Selepas login, klik pada butang Enroll for Individual untuk pergi ke papan pemuka (dashboard) akaun anda.

semak bil tnb online

Langkah #6 – Selepas login bagi kali pertama, anda perlu tambahkan dulu akaun TNB anda supaya dapat dihubungkan dengan akaun portal myTNB. Caranya, klik pada Manage Account, kemudian klik pada Add Favorite/Add Account.

semak bil tnb online

Masukkan maklumat-maklumat yang diminta. Nombor akaun adalah nombor akaun TNB anda, boleh dilihat pada bil TNB yang dihantar ke rumah anda setiap bulan.

semak bil tnb online

Jika ada lebih daripada satu akaun TNB, contohnya bagi yang ada rumah sewa, rumah di kampung atau homestay, boleh tambah lagi akaun dengan ulang langkah di atas.

Hanya akaun TNB yang didaftarkan atas nama dan MyKad anda sahaja boleh ditambah.

Jadi, mudahlah untuk anda monitor bil TNB bagi rumah-rumah anda yang lain, sama ada telah dibayar atau tidak.

Tak perlu bersusah payah ke setiap rumah untuk kutip bil TNB.

Cara semak bil TNB online

Selepas dah daftar akaun myTNB, dah hubungkan dengan akaun TNB sendiri, jadi bolehlah semak bil TNB secara online.

Caranya, selepas login, pada My Dashboard, akan terus dipaparkan baki bil TNB terkini anda.

semak bil tnb online

Jika nak tengok butiran bil dengan lebih lanjut, atau nak tengok bil-bila lama, klik pada butang View Details atau terus klik pada menu Manage Account.

Kemudian, klik View dan akhir sekali klik pada menu Billing & Payment History.

semak bil elektrik tnb online

semak bil elektrik tnb online

Di sini anda boleh lihat butiran bil TNB terkini dan juga bulan-bulan yang lepas.

Boleh klik pada butang Print bagi bulan bil yang hendak dilihat.

Nak tengok sejarah pembayaran pun boleh, walaupun anda bayar bil tersebut secara tunai di kaunter TNB/agen TNB, atau menerusi perbankan online.

Jadi, memang mudah nak monitor.

Fungsi-fungsi lain di portal myTNB

Selain daripada fungsi semak bil TNB online, banyak lagi fungsi lain yang terdapat di portal myTNB yang boleh digunakan oleh pengguna.

Antaranya:

  • Membuat bayaran bil TNB yang masih belum dibayar (bil baru atau lama, menggunakan TNB payment gateway)
  • Membuat dan menyemak permohonan-permohonan baru seperti memohon penyambungan baru, penamatan akaun, penukaran nama akaun dan self-meter reading.
  • Melihat trend penggunaan elektrik.
  • Analisa penggunaan elektrik berbanding rumah-rumah yang hampir sama.
  • Tips-tips dan cara-cara menjimatkan elektrik.

Dan banyak lagi fungsi lain, anda hanya perlu explore sendiri sahaja.

myTNB Mobile Apps

mytnb aplikasi telefon

Selain daripada laman portal myTNB, pengguna juga boleh install aplikasi myTNB di smartphone masing-masing.

Hanya perlu download sama ada di Google Play Store atau Apple App Store, kemudian install.

Daftar akaun, dan hubungkan dengan akaun TNB anda.

Mudah sahaja.

Dengan adanya aplikasi ini, lagi mudah untuk semak bil TNB online dan buat bayaran.

Boleh lihat lebih lanjut tentang aplikasi ini di sini: myTNB Mobile Apps

Penutup

Portal MyTNB memang memudahkan pengguna untuk bukan sahaja semak bil TNB online, malah untuk lakukan perkara-perkara lain juga.

Jadi, selepas ini, tak perlu risau lagi bil TNB yang dihantar ke rumah ‘hilang’.

Tak perlu risau lagi terlepas membuat bayaran bil elektrik.

Tak perlu risau lagi bayaran bil tertunggak tinggi.

Tak perlu risau lagi bekalan elektrik dipotong sebab tak bayar bil.

Jadi, jom guna portal MyTNB!

p/s: Jangan lupa kongsikan artikel ini ya. Terima kasih.

..

Tips Urus Kewangan Negatif

tips urus kewangan negatifAdakah anda salah seorang yang sedang berada dalam situasi kewangan negatif?

Kewangan negatif secara mudahnya bermaksud perbelanjaan melebihi pendapatan.

Pendapatan RM 1,000, tapi dibelanjakan RM 1,500.

Pendapatan RM 5,000, tapi dibelanjakan RM 7,000.

Apabila terlalu lama berada di dalam situasi kewangan negatif, banyak masalah boleh berlaku.

Bayaran hutang mula tertunggak, hidup mula tidak tenang, kedudukan kewangan mula goyah.

Lebih teruk kalau sampai ada aset yang tergadai akibat komitmen bulanan tidak dibayar.

Lebih teruk lagi jika keadaan ini menjejaskan hubungan suami ister dan juga dengan orang lain di sekeliling.

Jadi, apa nak buat kalau sedang berada dalam situasi kewangan negatif?

Kali ini saya nak kongsikan satu perkongsian dari Tuan Zamrin Md Zin berkenaan bagaimana beliau memberi penyelesaian bagi seorang pelanggan beliau yang sedang berada di dalam situasi kewangan negatif.

Perkongsian asal boleh dibaca dengan klik pautan di sini.

Jom kita soroti perkongsian beliau, semoga ada pengajaran bagi kita.

Kisah Urus Kewangan Negatif

Beberapa hari lalu saya bertemu dengan seorang rakan lama yang merupakan bekas rakan satu tempat kerja lebih 10 tahun yang lepas.

Beliau sekarang merupakan seorang peniaga sepenuh masa dan sambil-sambil itu menjadi pemandu Grab pada pagi hari…

Beliau meminta sedikit advice untuk mencari penyelesaian bagi masalah kewangan yang sedang dialaminya, ditambah lagi rumahnya akan disita pada hujung bulan ini..

Walaupun pendapatan average RM 4,500 sebagai peniaga setiap bulan ditambah isteri beliau yang masih bekerja dan berpendapatan bersih RM 1,800 sebulan, namun masih mempunyai pendapatan yang negatif.

Sebagai langkah penyelesaian, perkara pertama yang saya lakukan adalah meminta beliau lakukan di depan mata saya sendiri (di kedai makan), melalui sebatang pen dan kertas.

Saya minta beliau senaraikan pendapatan bulanan suami dan isteri, kemudian saya minta dia senaraikan perbelanjaan yang dibuat setiap bulan.

Nasihat awal, tiada istilah gaji isteri dan pendapatan suami, kedua-duanya harus digabungkan.

kisah kewangan negatif

Akhirnya, pendapatan sebenar beliau dan isteri adalah “NEGATIF”

Termenung merupakan perkara biasa apabilak TIDAK PERNAH menyenarai pendekkan keperluan dan kehendak .

Oleh kerana negatif, maka kadangkala ada beberapa senarai perbelanjaan tidak dibuat seperti pinjaman perumahan, peribadi dan TEKUN.

Saya mengutarakan soalan lain. Di mana letaknya simpanan untuk tabung kecemasan?

Jika kereta breakdown? Jika anak sakit? Atau anak mertua sakit ? Atau diri sendiri atau isteri sakit ?

Ini baru post morterm beberapa perkara asas yang WAJIB anda buat.

Kemudian, antara perkara pertama yang saya perbetulkan pada waktu itu adalah mengenalpasti yang mana kehendak dan keperluan.

Tidak perlu makan malam di luar setiap hari. Harus terminate langganan astro. Harus berhenti merokok serta merta. Makan tengahari boleh di mansuhkan, bawa bekal di tempat kerja. Kurangkan jumlah perbelanjaan sekolah (duit jajan) anak, didik anak bawa bekal ke sekolah.

Tidak cukup dengan itu, saya meminta beliau pergi ke bank negara (cawangan Johor Bahru) dan dapatkan laporan kredit kerana saya hanya dapat melihat keseluruhan status kewangan berdasarkan laporan kredit.

Dan, seperti yang saya duga, rekod pembayaran pinjaman rumah adalah tidak bagus; tertunggak 8 bulan.

Cara terbaik yang saya cdangkan beliau lakukan adalah “menjual” rumah yang beliau duduki.

Berdasarkan laporan kredit, jumlah baki hutang semasa adalah RM 125k. Jumlah ini akan menjadi lebih rendah jika ditolak lebihan interest.

Tapi, saya masih menggunakan nilai 125k sebagai asas pengiraan.

Alhamdulillah, dalam masa 1 hari selepas diiklankan, ada 2 orang potential customer yang berminat membeli rumah tersebut

Harga market value = RM 380k

Customer A offer RM 340k (RM 10k deposit)

Customer B offer RM 330k (15% deposit @ RM 49.5k)

Customer B adalah penyelamat terbaik bagi situasi beliau.

Dengan duit deposit yang bakal beliau terima, duit tersebut dapat menampung untuk membayar kos mahkamah dan mengelakkan rumah beliau disita.

Kemudian, boleh gunakan lebihan deposit untuk melangsaikan hutang wajib dan clearkan nama suami isteri daripada blacklist secepat mungkin.

Apakah langkah seterusnya? Hanya saya dan beliau yang akan susun strategi seterusnya.

Saya berdoa beliau dapat menyelesaikan masalah ini dengan seberapa segera dalam urusan menjual rumah.

Mesti ramai tertanya kenapa mesti jual rumah? Nanti nak duduk di mana ?

Proses jual beli rumah biasanya akan mengambil masa 5 ke 6 bulan atau lebih.

Jadi, dalam tempoh tersebut, beliau masih lagi boleh mendiami rumah tersebut sehingga proses selesai sepenuhnya.

Lebihan wang tadi saya sarankan untuk dijadikan deposit untuk membeli rumah kos rendah dan boleh gunakan sedikit untuk mengembangkan bisnes sedia ada.

Buat surat rayuan utk mendapatkan diskaun, sebelum membuat pembayaran penuh, jangan lupa dapatkan release letter.

Saya akan terus membantu beliau.

kisah kewangan negatif

Tips Urus Kewangan Negatif

Daripada kisah yang dikongsikan di atas, beberapa nasihat dan tips boleh diambil sebagai panduan untuk menguruskan kewangan dengan lebih baik:

#1 Tahu ke mana wang dibelanjakan – Kalau tak tahu, mula dengan mencatat setiap perbelanjaan yang dibuat.

#2 Bezakan antara perbelanjaan keperluan dan kehendak – Daripada senarai yang dibuat, kenalpasti yang mana keperluan, yang mana kehendak. Potensi untuk kurangkan perbelanjaan adalah dengan mengurangkan perbelanjaan keperluan dan menghapuskan perbelanjaan kehendak.

#3 Sanggup berkorban untuk kedudukan kewangan lebih baik – Sanggup untuk ubah gaya hidup dan kurangkan keselesaan yang dirasai sekarang. Nak berjaya, kena sanggup berkorban.

#4 Wajib sediakan dana kecemasan – Kita tak tahu bila situasi kecemasan boleh melanda. Jadi, menyediakan dana kecemasan yang secukupnya adalah sangat penting.

#5 Dapatkan nasihat daripada orang yang lebih arif – Apabila dah buntu memikirkan masalah kewangan yang dialami, dapatkan nasihat daripada yang lebih pakar. Kadang-kadang, jalan penyelesaian ada di depan mata, tetapi dek tertekan dengan masalah yang dialami, maka tak sedar akan pilihan tersebut. Jadi, di sinilah peranan nasihat daripada yang pakar.

#6 Bijak gunakan peluang yang ada – Apabila tersedia peluang untuk selesaikan masalah yang dihadapi, gunakan peluang tersebut dengan bijak.

Itu sahaja untuk kali ini, semoga ada manfaatnya.

(Artikel ini adalah dipetik daripada perkongsian Tuan Zamrin Md Zin. Untuk baca perkongsian asal, boleh klik pautan di sini)

p/s: Jangan lupa untuk kongsikan artikel ini ya.

..