Artikel Terkini

Pening Nak Beli Rumah? Ini Solusinya

gl home nak beli rumahAdakah anda berimpian nak beli rumah tetapi masih pening mencari rumah yang sesuai?

Apabila dah jumpa rumah yang sesuai, pening pula fikir tentang sumber kewangan untuk dapatkan rumah tersebut.

Kalau anda alami situasi di atas, wajib baca artikel ini sampai habis!

Sedarkah anda, anda sebenarnya tengah rugi besar jika masih bertangguh memiliki rumah.

Kenapa saya keluarkan kenyataan sebegini?

Kerana pembelian rumah boleh menjadi pelaburan yang paling menguntungkan untuk anda.

Mungkin anda tidak sedar, sebenarnya ramai yang dah berjaya menjana keuntungan dan pendapatan lumayan hasil pembelian rumah yang mereka lakukan sebagai pelaburan.

Azizi Ali, Faizul Ridzuan, Ahyat Ishak, malah ramai lagi, merupakan antara tokoh-tokoh yang berjaya menjadikan rumah yang mereka beli sebagai aset dan mesin pendapatan yang lumayan untuk mereka.

Jika tak percaya, boleh google kisah mereka dan baca tentang kisah kejayaan mereka.

Kalau mereka boleh berjaya, mengapa tidak anda?

Kenapa pembelian rumah merupakan pilihan pelaburan yang perlu diceburi?

gl home nak beli rumahBanyak sebabnya.

Sebab #1 – Rumah adalah keperluan asas

Rumah merupakan keperluan asas dalam kehidupan; sama seperti udara yang kita hirup dan makanan yang kita makan.

Malah, mempunyai tempat berteduh yang selesa untuk diri-sendiri dan keluarga merupakan satu tanda aras kejayaan yang boleh dibanggakan.

Sebab #2 – Permintaan sentiasa ada

Setiap masa, akan sentiasa ada permintaan ke atas rumah, sama ada untuk dibeli atau disewa.

Jadi, jika anda beli rumah sebagai aset pelaburan, anda boleh jana keuntungan melalui penjualan rumah tersebut atau hasil pendapatan sewaan.

Sebab #3 – Aset fizikal yang boleh diguna dan dinaik taraf

Berbanding jenis pelaburan lain seperti saham, unit amanah dan bon, rumah merupakan aset pelaburan yang wujud secara fizikal.

Maksudnya, anda sendiri boleh nampak, pegang dan guna aset yang anda beli.

Lebih baik lagi, anda dapat menaik taraf aset tersebut dengan memasang kelengkapan rumah dan juga melakukan pengubahsuaian ruang yang bersesuaian.

Sebab #4 – Nilai sentiasa meningkat

Amat sukar untuk dengar harga rumah semakin berkurang, bukan?

Jika anda membeli rumah sebagai aset pelaburan, dari tahun ke tahun, nilai rumah tersebut akan semakin meningkat.

Lebih-lebih lagi jika kemudahan di sekitar rumah yang dibeli tersebut semakin bertambah.

Lebuh raya baru dibuka, stesen pengangkutan awam dibina, pasaraya moden beroperasi.

Semua ini boleh meningkatkan nilai aset pelaburan yang anda beli tersebut.

Nah, empat sebab ini sahaja pun sudah membuktikan bahawa pembelian rumah merupakan pilhan pelaburan yang tepat.

Jadi, takkan anda masih nak bertangguh untuk membeli rumah?

Tetapi, bagaimana nak pastikan rumah yang dibeli adalah pilihan yang berbaloi?

Tidak dinafikan, masih ramai yang takut nak beli rumah sebab bimbang terbeli rumah yang silap.

Jika anda ada perasaan sebegini, saya sarankan untuk ambil kira 3 faktor penting ini apabila nak beli rumah.

Faktor #1 – Lokasi, lokasi, lokasi

Pastikan rumah yang nak dibeli berada di lokasi yang menjadi tumpuan orang.

Ambil kira faktor-faktor seperti jarak ke tempat kerja, kawasan kejiranan dan akses kepada kemudahan-kemudahan asas.

Amat baik jika rumah yang dibeli berdekatan dengan lebuh raya, sekolah, stesen pengangkutan awam dan juga pasaraya.

Selain daripada itu, pastikan juga rumah tersebut mempunyai infrastruktur-infrastruktur asas yang lengkap.

Ada jalan masuk, sistem sekuriti yang selamat, lif yang berfungsi dengan baik dan tempat meletak kenderaan yang mencukupi.

Faktor #2 – Reka bentuk rumah

Kalau nak beli rumah, jangan lupa untuk lihat reka bentuk dan lakaran pelan rumah tersebut.

Pastikan rumah tersebut mempunyai bilangan bilik yang mencukupi dan luas ruang yang bersesuaian.

Lebih baik lagi kalau rumah tersebut turut dilengkapi kelengkapan-kelengkapan asas seperti peralatan elektrik, pintu akses, grill dan kabinet dapur.

Jangan lupa juga untuk bandingkan harga yang ditawarkan dengan segala apa yang ditawarkan.

Pastikan harga yang ditawarkan adalah berbaloi dan sepadan dengan harga pasaran semasa.

Faktor #3 – Reputasi pemaju

Ada yang takut nak beli rumah sebab bimbang rumah yang dibeli nanti akan terbengkalai.

Sebab itulah penting untuk menyemak reputasi pemaju yang mengendalikan projek perumahan yang hendak dibeli.

Pemaju yang bereputasi baik bukan sahaja akan memastikan rumah tersebut tidak terbengkalai, malah mereka akan membina rumah yang berkualiti tinggi serta menyediakan prasarana-prasarana asas yang terbaik.

Salah satu pemaju yang bereputasi tinggi dan mempunyai rekod yang cemerlang di Malaysia adalah Gamuda Land.

Gamuda Land bukan sahaja membina kediaman yang berkualiti tinggi, malah turut menitik beratkan aspek pembangunan persekitaran dan komuniti yang selesa, lengkap dan menyeluruh.

Anda boleh lihat kejayaan projek-projek perumahan yang dikendalikan mereka di sini: Gamuda Land

Dalam banyak-banyak projek yang dikendalikan mereka, saya tertarik dengan Jadite Suites dalam pemajuan Jade Hill mereka:

Sekarang saya berminat nak beli rumah. Bagaimana caranya?

Untuk beli rumah, hanya perlu lakukan 3 langkah ringkas ini.

Langkah #1 – Cari rumah yang berpotensi

Anda boleh cari rumah yang berpotensi sama ada melalui carian di laman-laman web, lawatan ke ekspo-ekspo perumahan atau pun terus berkunjung ke bilik pameran pemaju-pemaju perumahan.

Contohnya, anda boleh lawati laman web Gamuda Land untuk melihat projek-projek perumahan yang sedang dan akan dilaksanakan.

Memang ada banyak pilihan, tak kisah sama ada anda nak cari rumah jenis kondominium, apartment, banglo dan teres.

Langkah #2 – Lawati bilik pameran

Apabila dah jumpa rumah yang berpotensi, jangan lupa untuk lawati bilik pameran bagi projek perumahan tersebut.

Di sana nanti, anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat tentang rumah yang hendak dibeli.

Lebih menarik lagi, anda mungkin akan ditawarkan diskaun atau hadiah menarik jika membeli rumah yang dipamerkan.

Langkah #3 – Dapatkan pinjaman perumahan

Jarang orang beli rumah secara tunai, kecuali jika memang betul-betul kaya.

Jadi, kenalah dapatkan pinjaman perumahan yang bersesuaian untuk mendapatkan rumah yang diingini.

Nak dapatkan pinjaman perumahan yang terbaik, kenalah lawati beberapa bank untuk lihat tawaran mereka.

Alamak! Layak ke saya nak buat pinjaman perumahan untuk beli rumah?

Mana saya ada masa nak pergi lawat banyak bank!

Jangan risau, jangan bimbang.

Setiap masalah ada penyelesaiannya.

Berita baik bagi yang nak mendapatkan rumah tetapi bimbang tentang kelayakan pinjaman perumahan, pihak Gamuda Land baru melancarkan satu program yang dikenali sebagai GL H.O.M.E.

Apa itu GL H.O.M.E.?

gl home nak beli rumah

GL H.O.M.E. adalah singkatan kepada Gamuda Land: Home Ownership Make Easy; satu program untuk membantu bakal pembeli rumah mendapatkan rumah yang diingini dengan lebih mudah.

Program ini akan membantu bakal pembeli daripada 3 aspek:

Aspek #1 – No Hassle

Penasihat berkelayakan yang dilantik akan menilai tahap kesihatan kewangan anda dengan menyemak rekod CTOS dan juga CCRIS.

Penilaian ini akan membantu anda untuk lebih memahami tahap kewangan sendiri dan juga kelayakan untuk memohon pinjaman perumahan.

Ini akan membantu anda untuk menentukan jenis rumah terbaik pada harga yang sesuai untuk dimiliki nanti.

Aspek #2 – No Worries

Bukan sahaja setakat menilai tahap kewangan bakal pembeli, penasihat berkelayakan yang dilantik juga dilengkapi dengan pengetahuan yang meluas berkenaan pakej-pakej pinjaman perumahan yang ditawarkan pelbagai bank.

Mereka akan membantu untuk memadankan pakej-pakej pinjaman rumah dengan tawaran-tawaran rumah yang tersedia.

Ini nanti akan membantu pembeli mendapatkan pinjaman perumahan terbaik untuk rumah yang diidamkan.

Aspek #3 – No Fuss

Di peringkat terakhir ini, penasihat berkelayakan yang dilantik akan menasihati pembeli berkenaan pakej-pakej pinjaman perumahan yang ada dan memadankannya dengan tawaran rumah yang paling sesuai dengan kelayakan dan kehendak pembeli.

Jadi, bakal pembeli tidak perlu bersusah payah melawat beberapa bank untuk tahu tentang pilihan pinjaman perumahan.

Pembeli juga tidak perlu risau untuk memilih rumah yang layak untuk dibeli.

Semua ini akan dibantu oleh penasihat berkelayakan yang dilantik menerusi program GLHOME ini.

Menarik, bukan?

Memang banyak membantu bakal pembeli untuk mendapatkan rumah yang diidamkan dengan lebih mudah.

Berminat nak tahu lebih lanjut tentang program ini?

Boleh terus klik ke laman web di sini: GL H.O.M.E.

Jika berminat untuk terus daftar, boleh klik di sini: Daftar GL H.O.M.E.

Atau pun, boleh mengunjungi mana-mana pejabat atau bilik pameran bagi projek-projek Gamuda Land: Hubungi Gamuda Land

Jadi, usah buang masa lagi!

Bertindak sekarang supaya anda dapat rumah yang diidamkan.

Cara Daftar iSURI KWSP Untuk Suri Rumah

daftar isuri kwspBermula 15 Ogos 2018, para suri rumah yang berkelayakan berpeluang untuk daftar skim iSURI KWSP yang disediakan kerajaan.

iSURI merupakan singkatan kepada skim Program Sukarela Insentif Suri yang mana diwujudkan bagi memenuhi manifesto kerajaan Pakatan Harapan yang dinyatakan dahulu.

Jika masih ingat, salah satu daripada 10 janji utama yang terkandung dalam manifesto kerajaan Pakatan Harapan yang ingin dilaksanakan dalam tempoh 100 hari adalah menyediakan caruman KWSP untuk para suri rumah.

Janji ini adalah untuk menjaga kebajikan para wanita khususnya suri rumah terutama dari segi menyediakan simpanan untuk kegunaan hari tua nanti.

Pada peringkat awal pelaksanaan janji ini, pihak kerajaan bercadang untuk memindahkan 2% daripada sumbangan caruman KWSP para suami kepada para isteri.

Namun, cadangan ini agak sukar dilaksanakan dalam masa terdekat kerana memerlukan beberapa pindaan akta.

Walaubagaimanapun, baru-baru ini kerajaan telah mengumumkan bahawa janji ini akan tetap dilaksanakan dan melibatkan 3 fasa, iaitu:

Fasa 1 – Bermula 15 Ogos 2018

Bagi fasa 1 ini, kerajaan akan memperuntukkan caruman bulanan RM 40 kepada suri rumah yang layak yang membuat caruman minimum RM 5 sebulan ke dalam akaun KWSP masing-masing.

Maksudnya, bagi tahun 2018 bermula Ogos hingga Disember, kerajaan akan memperuntukkan caruman RM 200 untuk setiap suri rumah yang layak.

Bagi tahun-tahun seterusnya, jumlah caruman daripada pihak kerajaan adalah sehingga RM 480 setahun.

Fasa 2 – Sasaran pelaksanaan pada 2019

Dalam fasa 2, jumlah caruman bulanan oleh kerajaan akan ditingkatkan kepada RM 50 sebulan, dengan RM 40 dimasukkan ke dalam akaun KWSP manakala RM 10 lagi merupakan sumbangan kepada Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO)

Dengan sumbangan tersebut, suri rumah akan dilindungi di bawah skim PERKESO dan mendapat manfaat-manfaat skim tersebut seperti manfaat kematian, hilang upaya dan perubatan.

Fasa 3 – Sasaran pelaksanaan pada 2020

Bagi fasa terakhir ini, beberapa pindaan akta akan dilakukan bagi membolehkan 2% daripada sumbangan KWSP suami dicarumkan ke akaun isteri, berserta tambahan caruman daripada pihak kerajaan.

Untuk bacaan lanjut, boleh baca laporan berita di sini atau di sini.

daftar isuri kwsp

Siapa golongan yang layak menyertai skim iSURI KWSP?

Untuk peringkat permulaan, skim ini hanya layak disertai oleh golongan yang memenuhi kriteria-kriteria yang berikut:

#1 – Golongan suri rumah yang berdaftar dalam sistem e-Kasih setakat 30 Jun 2018, termasuk isteri kepada ketua isi rumah, atau ketua isi rumah wanita yang berstatus balu, janda, ibu tunggal atau bujang

#2 – Warganegara Malaysia sahaja

#3 – Belum mencapai umur 60 tahun

#4 – Mempunyai akaun KWSP dan membuat caruman sekurang-kurangnya RM 5 setiap bulan atau RM 60 setahun

Bagaimana cara daftar skim iSURI KWSP?

Bagi golongan suri rumah yang berminat untuk daftar skim iSURI KWSP, boleh ikut langkah-langkah yang berikut:

#1 – Semak status di portal e-Kasih

Untuk semak sama ada anda termasuk dalam sistem e-Kasih atau tidak, boleh semak di pautan yang berikut: Semakan Daftar eKasih

semak status ekasih isuri kwsp

Hanya perlu masukkan nombor kad pengenalan/MyKad, kemudian tekan ‘Klik Untuk Cari’

Ini adalah contoh bagi mereka yang berada di dalam daftar e-Kasih.

semak status ekasih isuri kwsp

Bagi yang tidak tergolong dalam daftar e-Kasih, paparan sebegini akan muncul:

semak status ekasih isuri kwsp

#2 – Daftar skim i-SURI KWSP di mana-mana kaunter KWSP

Selepas disahkan status dalam sistem e-Kasih, maka boleh berkunjung ke mana-mana kaunter KWSP untuk daftar skim i-SURI.

Hanya perlu bawa kad pengenalan/MyKad dan maklumkan pegawai bertugas tentang hasrat untuk daftar skim i-SURI.

Pegawai KWSP akan membantu untuk pendaftaran skim tersebut.

#3 – Buat caruman minimum RM 5 sebulan

Seperti yang dinyatakan di atas, caruman sukarela sebanyak minimum RM 5 sebulan diperlukan untuk layak daftar skim i-SURI KWSP.

Ini adalah sebagai galakan untuk penerima skim ini supaya mereka turut menabung untuk masa depan mereka, di samping menerima tabungan daripada caruman pihak kerajaan,

Lagipun, jumlah caruman RM 5 sebulan adalah kecil dan tidak membebankan.

Caruman bulanan boleh dilakukan melalui saluran-saluran yang berikut:

  • tunai atau cek di kaunter peresitan KWSP
  • tunai atau cek di kaunter panel bank KWSP (Maybank, Public Bank, BSN atau RHB)
  • pindahan wang melalui perbankan Internet oleh bank yang dilantik (Maybank atau Public Bank)

Apakah manfaat daftar skim iSURI KWSP?

Sebagai peserta skim iSURI KWSP, peserta juga akan turut menikmati manfaat sepertimana pencarum KWSP yang lain seperti:

  • bayaran dividen tahunan
  • bantuan hilang upaya dan kematian
  • pengeluaran simpanan
  • pengecualian cukai

Lagipun, dengan mendapat sumbangan caruman daripada kerajaan berjumlah RM 40 sebulan bersamaan RM 480 setahun, itu pun sudah dikira baik.

Bayangkan, bagi seorang wanita yang layak berumur 30 tahun, membuat caruman minima RM 5 sebulan dan menerima caruman kerajaan RM 40 sebulan, selepas 30 tahun pada usia 60 tahun, anggaran yang bakal diperoleh adalah sekitar RM 44,000 (anggaran dividen KWSP 6% setahun)

Bagi yang berumur 40 tahun pula, dengan jumlah caruman yang sama, anggaran yang bakal diperoleh pada usia 60 tahun adalah RM 20,000

Sekurang-kurangnya, pada usia tua, peserta iSURI KWSP mempunyai simpanan sendiri daripada langsung tiada simpanan.

Kalau ada rezeki lebih, boleh tambah lagi jumlah caruman sendiri supaya jumlah simpanan akhir lebih besar.

Jadi, bagi wanita yang memenuhi syarat-syarat yang melayakkan untuk sertai skim iSURI KWSP ini, secara peribadi, saya galakkan untuk rebut peluang ini.

Untuk simpanan hari tua 🙂

daftar isuri kwsp

p/s: Kalau rasa artikel ini bermanfaat, jangan lupa untuk kongsikan, ya. Terima kasih.

..

Cara Semak Bil TNB Online Guna Portal myTNB

cara semak bil elektrik tnb onlineRupa-rupanya masih ramai yang tak tahu cara semak bil TNB online guna portal myTNB walaupun perkhidmatan ini telah beberapa tahun tersedia.

Rugi kalau tak gunakan kemudahan ini, memang memudahkan.

Ya lah, kadang-kadang, rasa geram juga apabila tunggu bil elektrik TNB tak sampai-sampai di rumah.

Tengah bersemangat nak bayar bil supaya senang nak uruskan duit selebihnya, tapi bil pula tak kunjung tiba.

Kadang-kadang itu, bukan salah kakitangan TNB yang tak hantar bil, tetapi rupa-rupanya bil ‘hilang’.

Diterbangkan angin, jatuh ke dalam longkang, kena air hujan.

Biasalah, sebab pada kebanyakan masa, staf TNB datang pada waktu bekerja.

Pada waktu tak ada orang di rumah.

Jadi, mudahlah bil itu hilang.

Bila bil dah hilang, payah pula nak bayar bil elektrik.

Dengan adanya portal myTNB, semua masalah ini boleh diatasi.

Bagi sesiapa yang tak guna lagi portal ini, jom kita lihat cara semak bil TNB online melalui portal myTNB.

Cara daftar portal myTNB untuk semak bil TNB online

Sebelum guna portal myTNB, kenalah daftar dahulu.

Mudah sahaja untuk daftar, percuma, tak perlu bayar apa-apa.

Langkah #1 – Pergi ke laman portal myTNB di https://mytnb.com.my/, klik pada Register.

semak bil tnb online

Langkah #2 – Pada ruang Register for myTNB Account, klik pada Register Now

semak bil tnb online

Langkah #3 – Masukkan semua maklumat yang diminta seperti nama, nombor MyKad, alamat emel dan password. Klik pada Create Account.

semak bil tnb online

Langkah #4 – Satu emel akan dihantar ke alamat emel yang didaftarkan tadi. Buka emel tersebut dan klik pada link pengesahan yang diberikan.

Langkah #5 – Sekarang, akaun anda dah disahkan. Jadi, boleh Login menggunakan alamat emel dan password yang didaftarkan tadi.

semak bil tnb online

Selepas login, klik pada butang Enroll for Individual untuk pergi ke papan pemuka (dashboard) akaun anda.

semak bil tnb online

Langkah #6 – Selepas login bagi kali pertama, anda perlu tambahkan dulu akaun TNB anda supaya dapat dihubungkan dengan akaun portal myTNB. Caranya, klik pada Manage Account, kemudian klik pada Add Favorite/Add Account.

semak bil tnb online

Masukkan maklumat-maklumat yang diminta. Nombor akaun adalah nombor akaun TNB anda, boleh dilihat pada bil TNB yang dihantar ke rumah anda setiap bulan.

semak bil tnb online

Jika ada lebih daripada satu akaun TNB, contohnya bagi yang ada rumah sewa, rumah di kampung atau homestay, boleh tambah lagi akaun dengan ulang langkah di atas.

Hanya akaun TNB yang didaftarkan atas nama dan MyKad anda sahaja boleh ditambah.

Jadi, mudahlah untuk anda monitor bil TNB bagi rumah-rumah anda yang lain, sama ada telah dibayar atau tidak.

Tak perlu bersusah payah ke setiap rumah untuk kutip bil TNB.

Cara semak bil TNB online

Selepas dah daftar akaun myTNB, dah hubungkan dengan akaun TNB sendiri, jadi bolehlah semak bil TNB secara online.

Caranya, selepas login, pada My Dashboard, akan terus dipaparkan baki bil TNB terkini anda.

semak bil tnb online

Jika nak tengok butiran bil dengan lebih lanjut, atau nak tengok bil-bila lama, klik pada butang View Details atau terus klik pada menu Manage Account.

Kemudian, klik View dan akhir sekali klik pada menu Billing & Payment History.

semak bil elektrik tnb online

semak bil elektrik tnb online

Di sini anda boleh lihat butiran bil TNB terkini dan juga bulan-bulan yang lepas.

Boleh klik pada butang Print bagi bulan bil yang hendak dilihat.

Nak tengok sejarah pembayaran pun boleh, walaupun anda bayar bil tersebut secara tunai di kaunter TNB/agen TNB, atau menerusi perbankan online.

Jadi, memang mudah nak monitor.

Fungsi-fungsi lain di portal myTNB

Selain daripada fungsi semak bil TNB online, banyak lagi fungsi lain yang terdapat di portal myTNB yang boleh digunakan oleh pengguna.

Antaranya:

  • Membuat bayaran bil TNB yang masih belum dibayar (bil baru atau lama, menggunakan TNB payment gateway)
  • Membuat dan menyemak permohonan-permohonan baru seperti memohon penyambungan baru, penamatan akaun, penukaran nama akaun dan self-meter reading.
  • Melihat trend penggunaan elektrik.
  • Analisa penggunaan elektrik berbanding rumah-rumah yang hampir sama.
  • Tips-tips dan cara-cara menjimatkan elektrik.

Dan banyak lagi fungsi lain, anda hanya perlu explore sendiri sahaja.

myTNB Mobile Apps

mytnb aplikasi telefon

Selain daripada laman portal myTNB, pengguna juga boleh install aplikasi myTNB di smartphone masing-masing.

Hanya perlu download sama ada di Google Play Store atau Apple App Store, kemudian install.

Daftar akaun, dan hubungkan dengan akaun TNB anda.

Mudah sahaja.

Dengan adanya aplikasi ini, lagi mudah untuk semak bil TNB online dan buat bayaran.

Boleh lihat lebih lanjut tentang aplikasi ini di sini: myTNB Mobile Apps

Penutup

Portal MyTNB memang memudahkan pengguna untuk bukan sahaja semak bil TNB online, malah untuk lakukan perkara-perkara lain juga.

Jadi, selepas ini, tak perlu risau lagi bil TNB yang dihantar ke rumah ‘hilang’.

Tak perlu risau lagi terlepas membuat bayaran bil elektrik.

Tak perlu risau lagi bayaran bil tertunggak tinggi.

Tak perlu risau lagi bekalan elektrik dipotong sebab tak bayar bil.

Jadi, jom guna portal MyTNB!

p/s: Jangan lupa kongsikan artikel ini ya. Terima kasih.

..