Artikel Terkini

7 Tips Simpan Wang Daripada Syafieqah A’lya

tips simpan wangMusim pilihan raya dah habis, kehidupan perlu diteruskan, jadi kali ini saya nak kongsikan tips simpan wang daripada Cik Syafieqah Alya.

Saya pernah kongsikan tentang beliau sebelum ini di sini; Inspirasi Kisah Kejayaan Syafieqah Alya

Untuk perkongsian kali ini, kalau nak lihat posting asal, boleh baca di sini: https://www.facebook.com/syafieqah.cyka/posts/1668364416577731

Jom kita ikuti perkongsian daripada Cik Syafieah A’lya.

7 Tips Simpan Wang

Nah, seperti yang dijanjikan, simple steps untuk korang bermula untuk menyimpan wang. Save untuk pembacaan korang.

Jika tidak penting untuk korang, ianya sangat berguna untuk adik beradik, saudara dan kawan-kawan kita yang baca dan dapat manfaat dari perkongsian ini.

Semoga bermanfaat.

tips simpan wang

 

Tips simpan wang #1 – Pendapatan

Langkah awal untuk menyimpan pastinya perlu ada sumber kewangan. Kalau tak, macam mana nak simpan, kan?

Kat sini ada yang bermula dengan gaji yang rendah, namun usahakan untuk dapat extra income dengan lakukan:

  • overtime (kerja lebih masa)
  • elaun
  • commission
  • bonus*
  • kenaikan gaji @ performance yang baik di tempat kerja*

Jika pendapatan yang diperoleh masih tidak cukup untuk menampung kehidupan harian dan kehendak kita, maka perlu mula cari alternatif lain seperti:

  • bisnes kecil-kecilan
  • bisnes online
  • dropship
  • agent
  • grab car
  • REN (perunding hartanah)
  • sublet

dan banyak lagi pekerjaan yang boleh dilakukan. Cuma tunggu korang rajin atau tak je nak rebut peluang yang datang.

Janganlah tanya pekerjaan apa yang sesuai. Setiap orang punya kelebihan dan minat masing-masing.

Maka, cubalah dulu. Dah cuba, baru tahu pekerjaan tersebut sesuai atau tidak.

Sedikit pesanan saya: untuk pendapatan kedua itu, buatlah secara proper. Maksudnya, bukan sekadar ambil duit cash sahaja.

Jika korang buat bisnes, maka daftarlah perniagaan korang dengan SSM (Suruhanjaya Syarikat Malaysia) dan bukalah akaun semasa di bank. Dah maju sikit, declare tax, bayar gaji pekerja, transports, kos overhead yang lain, KWSP dan SOCSO.

Jika korang hanya dapat commission saja seperti jadi agen unit umanah atau insurans/takaful, maka berdaftarlah secara sah dan dapatkan license sebelum berniaga. Commission masuk dalam akaun dan disertakan commission statement setiap bulan daripada company yang kita daftar.

Barulah boleh jadikan pendapatan kedua ini sebagai pendapatan yang sah dan membantu kita untuk mohon pinjaman bank.

Tips simpan wang #2 – Simpanan kecemasan

Ramai orang akan kantoi part ini sebab kurangnya kesedaran, komitmen tinggi dan kos sara hidup kian tinggi.

Namun, saya sering kali fikir tentang part ini dan tanya pada diri saya semula:

  • Sampai bila kita boleh beri alasan untuk tiada simpanan?
  • Susah kita nanti, siapa akan bantu?
  • Kita nak beli rumah, tapi simpanan kita masih belum capai 5 angka. Siapa akan bantu?
  • Kita mengharapkan adik beradik, mak ayah dan kawan-kawan untuk bantu kita bila kita susah, tapi sampai bila kita nak bergantung harap pada simpanan orang lain?
  • Kita mengharapkan suami/pasangan kita yang buatkan simpanan untuk keluarga. Cuba korang buat kira-kira, cukupkah sebenarnya?

Saya sendiri takut mendengarnya apabila umur dah cecah 30 tahun, simpanan 5 angka masih belum ada dalam akaun mereka.

Namun, perlahan-lahanlah untuk perbaiki kewangan kita. Kurangkan komitmen yang tidak perlu, berjimat cermat dan cipta hobi yang datangkan income.

Panjang pulak bebel, hihi.

Nah, ini cara mudah untuk korang lakukan simpanan.

Asingkan 10% ke 30% daripada gaji kita ke dalam simpanan. Tiap kali dapat gaji, tolak komitmen bulanan, tolak simpanan dan last sekali barulah berbelanja.

Cara mudah untuk kira:

  • Gaji RM2000 X 10% = RM200
  • Gaji RM3000 X 10% = RM300

Dan begitulah kiraan seterusnya.

Jika simpanan ini korang kata sukar, bermakna kewangan korang ‘tidak sihat’. Maksudnya ada komitmen atau hutang atau belanja yang korang buat menyebabkan simpanan ini tidak berjaya dilakukan.

Kat mana nak simpan ini?

Disarankan simpan seperti di bawah dengan kadar pulangan dividen yang latest:

  • ASB = 8.25%
  • ASB 2 = 6.75%
  • TH 4.5% + 1.75% = 6.25%
  • ASN, ASD, ASW = 5 – 6%
  • KWSP = Conventional 6.9%, Islamic 6.4%
  • Fixed Deposit = 3 – 4%
  • Bank  = kurang dari 1%
  • SSP Bank Simpanan Nasional

Jadi, korang pilihlah nak simpan kat mana selepas tengok kadar dividen ini.

Tips simpan wang #3 – Perbelanjaan

Biasanya, bahagian ini akan jadi banyak sampailah duit gaji habis licin, kadang sampai jadi negatif. Jadi, untuk kawal perbelanjaan kita, mulalah rekod ke mana hilang duit kita ini.

Saat ini, korang mula sedar simpanan banyak dihabiskan kat tempat yang tak perlu pun. Jadi, ubah habit kita dan mula cari hobi yang menjana pendapatan kepada kita.

Buat korang yang masih bujang, waktu ini komitmen korang tak banyak. Maka, simpanlah duit sebanyak yang boleh.

Waktu bujang ini, korang boleh plan untuk simpanan kahwin, beli rumah pertama, umrah, bawak keluarga korang bercuti sama dan banyak plan lagi yang boleh korang buat.

Waktu ini apabila korang buat kira-kira, korang akan sedar sendiri simpanan tu sangat penting untuk masa depan korang.

Buat mereka yang berkeluarga pula, jangan putus asa. Duduk discuss dengan suami/isteri untuk lakukan simpanan bersama.

Kalau pasangan korang jenis yang boros dan tak boleh dibawak bincang, maka korang simpan untuk diri korang senyap-senyap dan plan untuk masa depan korang dan anak-anak.

Tips simpan wang #4 – Perlindungan

tips simpan wangPerlindungan ini ramai orang tak ada sebab bergantung dengan company punya saja.

Sedar tak korang, diandaikan suatu hari nanti korang jatuh sakit, korang akan selalu ambil MC dan cuti tahunan.

Korang rasa boss korang suka tak? Boss akan singkirkan korang secara perlahan-lahan. Waktu itu, apabila kena berhenti kerja dan korang tidak dicover lagi dengan takaful/insurans, korang dah terlambat untuk ambil takaful/insurans dah.

Maka ambillah tahu bahawa:

  • Medical card – cover untuk kos rawatan di hospital
  • Life takaful – cover kematian/cacat kekal

Kedua-duanya penting semasa hayat kita dan selepas kita tak ada lagi di dunia.

Pilihlah company takaful/insurans yang banyak di luar sana, sekurang-kurangnya korang dah lindungi diri korang andai ditimpa musibah.

Apabila kita sakit, kita sanggup habiskan semua simpanan yang ada. Tetapi jangan lupa, kos ubat, kos dapatkan rawatan di hospital semuanya memerlukan duit untuk belanja.

Pampasan kematian/cacat kekal boleh dihibahkan pada waris kita untuk meneruskan hidup apabila kita sudah tiada. Kita nak ke lihat keluarga kita hidup susah tanpa kita lagi?

Sukar untuk mulakan hidup apabila korang adalah sumber utama pendapatan keluarga telah pergi dan ada anak-anak yang masih kecil untuk teruskan hidup mereka.

Jangan pandang sebelah mata, sakit datang tanpa kita duga, musibah datang tanpa kita bersedia.

Saya sudah, anda bila?

Tips simpan wang #5 – Pelaburan

Bagi korang yang masih baru berjinak-jinak dengan pelaburan, kena pandai jaga emosi.

Kenapa dengan emosi? Sebab waktu ini akan rasa tamak untuk dapat return banyak, maka waktu ini biasanya korang sanggup spend banyak.

Tapi, chill dulu.

Setiap pelaburan pasti ada risiko. Maka, persiapkan diri dengan exit plan jika mengalami kerugian dan tahu macam mana nak overcome balik.

Antara pelaburan yang boleh dilakukan adalah:

1. Unit trust

Ada 3 cara untuk mula pelaburan unit trust antaranya melalui KWSP Akaun 1, regular saving minimum RM 200 sebulan, dan cash lump sum minimum RM 500 ke RM 1,000.

Pelaburan unit trust tidak sama seperti ASB; setiap 1 unit harganya berubah setiap hari. Pelaburan ini adalah untuk jangka masa sederhana dan panjang iaitu 5 tahun dan ke atas.

2. ASB financing atau ASB loan

Di sini pelaburannya untuk mencipta karakter menyimpan. Jika hari ini kita kata sukar menyimpan even RM 200 sebulan, maka fikir-fikirkan bagaimana kita nak bayar untuk loan rumah kita nanti?

Melalui pelaburan ini, kita boleh kumpulkan deposit rumah kita, travel, umrah bersama keluarga, duit kahwin dan banyak lagi.

Jika hari ini korang mampu menyimpan amount seperti di bawah dengan menggunakan ASB financing, dengan average kadar dividen 7% setahun, compounding dividen @ tidak usik dividen untuk tempoh 3 tahun, profit rate 5%, anggaran hasil yang diterima adalah:

  • RM268 @ 50K = RM13,581
  • RM536 @ 100k = RM27,161
  • RM805 @ 150k =RM40,741
  • RM1073 @ 200k = RM54,321

Jadi, pilihan di tangan korang sama ada untuk bermula sekarang menyimpan, atau korang ada cara yang lebih baik? Maka, bermula lah dari sekarang.

3. Hartanah

Terdapat 3 jenis hartanah iaitu under construction, lelong dan subsale. Jadi, korang pilih nak rumah yang jenis macam mana.

Jika sekarang masih takut untuk membeli rumah, maka carilah ilmu. Terdapat banyak seminar hartanah di luar sana yang korang boleh datang dan belajar. Nak dengan tak nak sahaja.

4. Terdapat juga pelaburan emas, saham dan lain-lain pelaburan yang korang boleh laburkan.

Tips simpan wang #6 – Simpanan pencen

Kebanyakan mereka yang kerja sendiri tak ada simpanan untuk pencen. Banyak duit yang masuk dan banyak juga yang keluar. Jadi, asingkan simpanan korang siap-siap ke KWSP dengan buat contribution untuk diri sendiri.

Terbaru, dividen yang diumumkan untuk conventional adalah 6.9% dan Islamic pula 6.5%. Simpanan yang kita contributei tu akan terbahagi kepada dua iaitu akaun 1 70% dan akaun 2 30%.

Pejam mata terus tolak duit ini untuk simpanan persaraan kita. Ingat, tak ada orang yang akan simpankan simpanan pencen kita. Maka, fikir-fikirkan untuk menyimpan.

Selain daripada KWSP, kita juga boleh menyimpan ke dalam akaun PRS @ Private Retirement Scheme. Sama konsep dengan KWSP, iaitu ada akaun 1 dan akaun 2. Simpanan di sini, umur 55 tahun baru boleh bawa keluar untuk akaun 1, manakal bagi akaun 2 boleh bawa keluar selepas setahun pelaburan tetapi dikenakan penalty.

Akaun ini menggalakkan kita untuk menyimpan dan menambah simpanan persaraan.

Tips simpan wang #7 – Keberkatan rezeki

1. Zakat
Jangan lupakan zakat setiap bulan. Senang sahaja, transfer ke portal zakat dan buat transfer setiap bulan. Kiraan zakat pendapatan, secara mudahnya 2.5% daripada pendapatan kasar masuk ke zakat.

2. Duit belanja mak ayah
Setiap bulan, jangan lupakan mak ayah kita. Transfer ke akaun mereka. Walau mereka tak minta, tapi sebenarnya mereka happy sangat apabila kita dapat bantu kurangkan bebanan mereka. Jangan jadikan ini satu beban, tapi jadikan sebagai tanggungjawab.

3. Selain dua perkara di atas, kita boleh lakukan sedekah, bantu orang yang susah, dan macam-macam perkara yang membawa kepada kebaikan. Inshaa Allah.

Itu sahaja. Semoga bermanfaat!

p/s: Jangan lupa untuk kongsikan artikel ini ya! Terima kasih.

tips simpan wang

..

 

Channel X Pro: Panduan Cara Jual Barang di Lazada, Shopee, 11Street & Lelong

channel x proBaru-baru ini saya berjaya beli satu pakej panduan yang sedang hangat di pasaran, iaitu Channel X Pro; sebuah pakej panduan komprehensif dan lengkap yang mengajar cara jual barang di Lazada, Shopee, 11Street dan Lelong.

Ada sesiapa yang tak kenal laman web Lazada, Shopee, 11Street dan Lelong?

Saya yakin hampir semua warga Malaysia pasti kenal keempat-empat laman web marketplace ini.

Lazada, Shopee, 11Street dan Lelong adalah laman web marketplace paling popular di Malaysia yang menjadi tumpuan ramai untuk membeli-belah secara online.

Biasanya, kita hanya habiskan banyak duit membeli-belah di keempat-empat laman web ini.

Hanya menjadi pembeli sahaja.

Apa kata, kita ubah pula; kita jana pendapatan daripada Lazada, Shopee, 11Street dan Lelong.

Kita jadi penjual; jual barang dan jana pendapatan lumayan secara online.

Mungkin ramai yang beranggapan, susah untuk menjual barang di Lazada, Shopee, 11Street dan Lelong sebab dah dikuasai golongan peniaga-peniaga besar sahaja, malah ramai yang tidak tahu cara untuk bermula.

Jangan risau.

Sekarang ada pakej panduan Channel X Pro.

Dalam pakej panduan ini, ditunjukkan langkah demi langkah untuk mula menjual barang di Lazada, Shopee, 11Street dan Lelong.

Lebih hebat lagi, ditunjukkan bagaimana dengan hanya menggunakan satu laman web khas, seseorang itu boleh menjual di keempat-empat marketplace popular ini secara serentak.

Tambah istimewa lagi, ditunjukkan juga cara menjual barang secara dropship dan pre-order, jadi penjual boleh bermula dengan modal yang rendah.

Apabila dah belajar dan faham isi kandungan pakej panduan Channel X Pro, saya yakin, semua orang akan dapat mula menjual barang di Lazada, Shopee, 11Street dan Lelong.

Baca juga: Gadis manis jana pendapatan RM 110,758.50 dengan buat bisnes di Shopee

Kenali penulis Channel X Pro

Bagi yang nak tahu, penulis Channel X Pro adalah seorang bekas kapten tentera, iaitu Tuan Zainol Rashid Burhan.

Boleh ikuti beliau di Facebook beliau sendiri: Tuan Zainol Rashid

Semasa masih bertugas sebagai anggota tentera 4 tahun yang lalu, beliau telah mula menjalankan menjual barang di salah satu laman web marketplace popular di Malaysia.

Bermula kecil-kecilan secara dropship, bisnes beliau semakin berkembang sehingga membolehkan beliau meletak jawatan sebagai anggota tentera supaya dapat berniaga sepenuh masa.

Ya lah, dah dapat jana pendapatan daripada Lazada, Shopee, 11Street dan Lelong serentak, mesti dah dapat hasil yang lumayan sehingga boleh berhenti kerja.

Hasil daripada ilmu dan pengalaman beliau, beliau ajarkan kepada orang ramai melalui ceramah, seminar dan bengkel yang beliau sendiri anjurkan atau dijemput pihak lain.

Dan yang terbaru, beliau hasilkan pula panduan Channel X Pro.

Channel X Pro

channel x pro

Sekarang, saya nak tunjukkan apa yang terdapat dalam pakej panduan Channel X Pro.

Pakej panduan ini sebenarnya terdiri daripada beberapa ebook, video dan bonus iaitu:

  • Ebook Teknik Listing & Dropship
  • Ebook Cara Jual Barang di Lazada
  • Ebook Cara Jual Barang di Shopee
  • Ebook Cara Jual Barang di 11Street
  • Ebook Cara Jual Barang di Lelong
  • Ebook Cara Guna Site X
  • Set Video Panduan Shopee
  • Bonus-bonus khas

Kalau diperhati kepada kandungan di atas pun, dah boleh nampak betapa padat dan lengkapnya pakej panduan Channel X Pro ini.

Sekarang, jom kita lihat satu per satu isi kandungan pakej panduan Channel X Pro.

#1 – Ebook Teknik Listing & Dropship

Ini adalah ebook pengenalan kepada keseluruhan topik dalam Channel X Pro.

Dalam ebook ini, Tuan Zainol pada mulanya menerangkan secara detail berkenaan konsep dropship dan pre-order di Shopee dan Lazada.

Dengan memahami konsep dropship dan pre-order ini, pembaca akan dapat belajar bagaimana untuk mula menjual barang dengan modal yang minimum dan risiko yang rendah.

Ada beberapa perkara penting yang perlu dipelajari jika nak buat dropship dan pre-order di Shopee dan Lazada, kalau tersilap langkah, boleh menyusahkan penjual apabila barang ditempah pembeli nanti.

Sebab itu perlu baca ebook ini dengan teliti.

Di samping itu, Tuan Zainol juga menunjukkan bagaimana membuat listing atau memasukkan item yang hendak dijual ke Shopee dan Lazada.

Ada 2perkara penting yang perlu diberi perhatian semasa membuat listing; jika diabaikan 2 perkara ini, akan menyebabkan item sukar dijumpai bakal pembeli dan menyebabkan jualan tidak laris.

Kalau nak tahu tentang 2 perkara penting tersebut, kena dapatkan Channel X Pro.

#2 – Ebook Cara Jual Barang di Lazada

Ebook kedua ini fokus kepada Lazada sahaja, laman web marketplace paling popular di Malaysia.

Antara isi kandungan ebook kedua ini adalah:

Pengenalan – Ada 2 perkara penting yang pembaca perlu tahu jika nak mula jual barang di Lazada. Kalau tak tahu tentang 2 perkara ini, boleh menyebabkan kerugian kelak.

Pendaftaran – Penulis ebook terangkan keperluan-keperluan dan syarat-syarat untuk memohon menjadi penjual di Lazada. Kalau tak penuhi syarat-syarat ini, permohonan boleh ditolak. Di samping itu, ditunjukkan juga langkah demi langkah cara memohon menjadi penjual di Lazada.

Lazada Seller Centre – Pembaca akan diperkenalkan dengan Lazada Seller Centre yang mana merupakan tempat utama untuk penjual memeriksa status pesanan semasa, pembatalan pesanan, jualan keseluruhan dan juga penyenaraian item baru.

Panduan Listing – Pembaca akan ditunjukkan langkah demi langkah membuat listing produk yang ingin dijual di Lazada. Juga turut diberikan tips supaya item yang disenaraikan mudah dicari bakal pembeli dan menarik perhatian mereka untuk membeli.

Penghantaran – Dalam topik ini, pembaca akan ditunjukkan perkara-perkara yang perlu dilakukan apabila item terjual atau pesanan diterima. Proses penghantaran barang, cara memasukkan maklumat penghantaran serta mencetak invois turut ditunjukkan langkah demi langkah.

Menghadapi Masalah di Lazada – Pembaca akan diberikan contoh-contoh masalah yang sering berlaku dan cara-cara mengatasinya. Jadi nanti, tidaklah panik jika turut menghadapi masalah yang sama.

Kewangan – Selepas jualan diterima dan pesanan dilengkapkan, tiba masa untuk mendapat bayaran daripada pihak Lazada. Bagaimana prosesnya? Ada ditunjukkan di dalam ebook ini.

Fungsi-fungsi Lain – Terdapat beberapa fungsi lain di Lazada yang tidak kurang pentingnya. Sebagai penjual di Lazada, kena tahu tentang fungsi-fungsi ini.

#3 – Ebook Cara Jual Barang di Shopee

Shopee adalah laman web marketplace kedua paling popular di Malaysia selepas Lazada.

Jumlah transaksi di Shopee semakin meningkat dari semasa ke semasa dan dijangka mengatasi Lazada suatu hari nanti.

Jadi, amat rugi kalau tidak ambil peluang untuk berniaga di Shopee.

Di dalam ebook ketiga dalam pakej panduan Channel X Pro ini, pembaca dapat belajar tentang cara jual barang di Shopee.

Antara isi kandungan ebook ini adalah:

Pendaftaran – Langkah demi langkah untuk membuat pendaftaran sebagai penjual di Shopee di tunjukkan dalam ebook ini. Beberapa ketetapan atau setting yang perlu dilakukan turut ditunjukkan untuk memudahkan proses sebagai penjual nanti.

Shopee Seller Centre – Pembaca diterangkan tentang penggunaan Shopee Seller Centre, pusat di mana penjual dapat melihat semua maklumat berkaitan produk yang dijual, status pesanan, hasil jualan, perbualan dengan bakal pelanggan dan rekod transaksi.

Product Listing – Cara untuk menyenaraikan produk yang ingin djual ditunjukkan dalam topik ini. Tips supaya produk lebih mudah dicarai dan dapat menarik perhatian pelanggan turut diberikan.

Penghantaran – Selepas pesanan diterima, produk yang dipesan perlu dihantar kepada pelanggan. Dalam topik ini, pembaca dapat belajar cara membuat penghantaran melalui kemudahan yang Shopee sediakan, atau membuat penghantaran sendiri.

Menghadapi Masalah di Shopee – Out of stock, extended guarantee, refund dan cancellation adalah masalah yang sering berlaku di Shopee. Jangan risau, ada cara mengatasi setiap masalah ini di dalam topik ini.

Kewangan – Dalam topik ini, pembaca ditunjukkan cara mendapatkan bayaran hasil jualan daripada pihak Shopee.

Fungsi Istimewa di Shopee – Ada 4 fungsi istimewa di Shopee yang boleh digunakan oleh penjual untuk menarik lebih perhatian daripada bakal pembeli. Jika dapat guna fungsi-fungsi ini, memang boleh meningkatkan jualan dengan banyaknya.

channel x pro

#4 – Ebook Cara Jual Barang di 11Street

11Street juga adalah salah satu laman web marketplace Malaysia yang menjadi tumpuan mereka yang suka membeli-belah online.

Tidak rugi jika turut senaraikan produk untuk dijual di laman web ini.

Ebook ketiga dalam pakej panduan Channel X Pro memfokuskan tentang cara jual barang di 11Street, dan antara isi kandungan ebook ini adalah:

Pendaftaran – Bagaimana nak daftar sebagai penjual di 11Street, di dalam ebook ini ditunjukkan langkah satu per satu.

Seller Office – Dalam topik ini, diterangkan fungsi-fungsi di dalam Seller Office 11Street. Di sini, penjual dapat melihat semua butiran berkenaan produk yang dijual dan pesanan yang diterima.

Product Listing – Tak tahu cara nak buat product listing di 11Street? Jangan risau, di dalam topik ini ada ditunjukkan caranya, siap dengan tips supaya barang dijual mudah dijumpai pelanggan.

Penghantaran – Setiap marketplace mempunyai proses penghantaran yang sedikit berbeza. Di dalam topik, ditunjukkan langkah-langkah membuat penghantaran barang selepas pesanan di terima di 11Street.

Kewangan – Di dalam topik Kewangan, pembaca akan ditunjukkan tentang caj yang dikenakan pihak 11Street. Ditunjukkan juga bagaimana nak tetapkan harga produk supaya dapat cover segala kos yanng terlibat.

Menghadapi Masalah di 11Street – Apa pula masalah yang sering berlaku di 11Street? Jangan risau, pembaca akan dapat tahu masalah dan cara mengatasinya di dalam topik ini.

#5 – Ebook Cara Jual Barang di Lelong

Lelong.my adalah salah satu marketplace terawal dan paling lama di Malaysia.

Walaupun dengan kehadiran banyak laman web marketplace yang lebih baru, namun Lelong masih mendapat tempat di hati rakyat Malaysia.

Jadi, rugi juga kalau tak ambil peluang untuk jual barang di Lelong.

Apa topik-topik yang terdapat dalam Ebook Cara Jual Barang di Lelong?

Pendaftaran – Yuran, keperluan dan cara mendaftar sebagai penjual di Lelong ditunjukkan di dalam topik ini.

Seller Dashboard – Tempat di mana penjual boleh melihat segala transaksi, baki akaun dan juga produk yang dijual. Bagaimana rupa dan cara gunanya? Semuanya diterangkan dalam ebook ini.

Product Listing – Bagaimana pula nak buat product listing di Lelong? Di dalam topik ini, ada ditunjukkan.

Penghantaran – Proses penghantaran barang selepas pesanan di terima di Lelong adalah mudah sahaja. Nak tahu macam mana, kena baca topik ini.

Kewangan – Rekod untung rugi, pembayaran daripada Lelong dan juga caj yang dikenakan ditunjukkan ditunjukkan di dalam topik ini.

Menghadapi Masalah di Lelong – Topik ini cover tentang bagaimana cara nak atasi masalah-masalah yang sering berlaku di Lelong.

Fungsi-fungsi Lain di Lelong – Terdapat beberapa fungsi tambahan di Lelong, yang mana jika dimanfaatkan sebaiknya, dapat meningkatkan hasil jualan.

#6 – Cara Guna Site X

Penat juga kalau nak menjual di keempat-empat laman web Lazada, Shopee, 11Street dan Lelong serentak.

Nak buat product listing, nak uruskan pesanan lagi, nak buat penghantaran barang.

Pada masa sama kena uruskan stok dan aliran tunai supaya semuanya dalam keadaan teratur.

Boleh pening juga.

Tersilap langkah, ada pelanggan yang tercicir, nanti dapat rating buruk pula.

Susah pula nak dapat kepercayaan daripada pelanggan lagi.

Tapi, jangan risau.

Dalam pakej panduan Channel X Pro, Tuan Zainol ada dedahkan satu laman web  X (maaf, saya tak dapat dedahkan nama lama web tersebut) yang beliau gunakan untuk uruskan bisnes di keempat-empat marketplace tadi secara serentak.

Dengan menggunakan laman web X ini, segala urusan stok dan buat listing dapat dilakukan secara serentak, hanya perlu integrasikan sahaja akaun anda di lamanw web X dengan akaun-akaun di marketplace yang lain.

Bagaimana nak integrasikan kesemua laman web ini?

Bagaimana nak guna laman web X?

Semuanya diterangkan dengan lengkap, langkah demi langkah dalam ebook kelima ini.

channel x pro

#7 – Set Video Panduan Shopee

Sebagai tambahan kepada Ebook Cara Jual Barang di Shopee, terdapat 3 Video Panduan Shopee diberikan di dalam pakej panduan Channel X Pro.

Topik-topik yang dibincangkan yang ditunjukkan di dalam video tersebut meliputi:

  • Konsep menjual di Shopee
  • Panduan mendaftar di Shopee
  • Panduan membuat listing di Shopee

Ebook, ditambah dengan penerangan melalui video, memang jadi lebih mudah untuk faham cara jual barang di Shopee dengan betul.

Jadi, boleh mula berniaga di Shopee dengan penuh keyakinan.

Baca juga: Gadis manis jana pendapatan RM 110,758.50 dengan buat bisnes di Shopee

#8 – Bonus-bonus khas

Selain semua ebook dan video di atas, turut diberikan beberapa bonus khas untuk pembeli pakej panduan Channel X Pro.

Antaranya termasuklah:

Bonus #1 – Support group di Facebook

Semua pembeli pakej panduan Channel X Pro akan dimasukkan ke dalam sebuah support group khas di Facebook.

Support group ini dikendalikan sendiri oleh Tuan Zainol.

Jadi, pembeli boleh bertanya apa sahaja jika ada perkara yang tidak difahami di dalam ebook dan video.

Nanti apabila dah mula menjual di Lazada, Shopee, 11Street dan Lelong, jika ada apa-apa masalah, boleh ditanyakan menerusi support group ini.

Bukan sahaja Tuan Zainol, malah pembeli-pembeli lain yang tahu juga turut berkongsikan tips dan penyelesaian yang mereka buat.

Bonus #2 – Kemaskini percuma

Biasanya, dari semasa ke semasa, setiap marketplace memang akan berubah dari segi paparan, cara, syarat dan juga polisi.

Kadang-kadang, ada juga fungsi-fungsi baru ditambah untuk memudahkan lagi penjual.

Jadi, jika berkesempatan, Tuan Zainol akan kemaskini kandungan pakej panduan Channel X Pro dengan kandungan yang baru ini.

Istimenya, kemaskini ini diberikan percuma kepada semua pembeli Chanell X Pro tanpa sebarang kos tambahan.

Macam baru-baru ini, Tuan Zainol kemaskini ebook Cara Jual Barang di Lazada dan Cara Jual Barang di Shopee, dan semua pembeli dapat versi baru kedua-dua ebook ini secara percuma.

Bonus #3 – Join SEMICH dengan yuran minimum

Bagi pembeli pakej panduan Channel X Pro, Tuan Zainaol tawarkan untuk join SEMICH (Seminar Marketplace + Import China) dengan yuran minimum sahaja, iaitu sekitar RM 30 hingga RM 50 sahaja.

Dalam seminar nanti, boleh belajar praktikal secara face-to-face dengan Tuan Zainol, jadi boleh faham dengan lebih mudah.

Untuk join seminar ini, nanti kena hubungi Tuan Zainol sendiri.

Beliau akan update tarikh dan lokasi seminar dalam support group Facebook.

Bonus #4 – Join dropshipper PAMAWA secara PERCUMA

PAMAWA adalah laman web yang disediakan pihak Tuan Zainol yang mana menyediakan lebih 300 produk yang boleh dijual di marketplace seperti Lazada, Shopee, 11Street dan Lelong.

Bukan sahaja produk, malah promotion tools seperti gambar dan video untuk setiap produk turut disediakan, jadi mudah untuk buat product listing nanti.

Untuk orang biasa, yuran untuk sertai laman dropship ini adalah RM 34.

Boleh tengok di sini: PAMAWA dropship

Tetapi, khas untuk pembeli pakej panduan Channel X Pro, Tuan Zainol hapuskan yuran penyertaan sebagai dropshipper PAMAWA.

Maksudnya, pembeli boleh daftar sebagai dropshipeer di laman web ini secara PERCUMA!

Dengan menjadi dropshipper di PAWAMA, boleh terus start jual barang di Lazada, Shopee, 11Street dan Lelong.

Tak perlu pening-pening fikir nak jual apa.

Bagaimana nak dapatkan Channel X Pro?

channel x proMacam mana?

Rasa teruja nak dapatkan pakej panduan Channel X Pro?

Secara peribadi, saya rasakan pakej ini memang lengkap bagi sesiapa yang baru nak mula berniaga, atau pun yang dah lama berniaga.

Bagi yang sebelum ini dah berniaga di platform lain seperti di Facebook, Instagram, memang elok sangat kalau dapatkan pakej panduan ini.

Boleh kembangkan lagi bisnes ke marketplace Malaysia yang popular.

Memang rugi kalau tak berniaga di Lazada, Shopee, 11Street dan Lelong.

Trafik pelanggan ramai, kos murah, memang lebih mudah untuk jana pendapatan jika kena caranya.

Dah tak sabar nak dapatkan Channel X Pro?

Buat masa sekarang, pakej panduan Channel X Pro dijual pada harga RM 149.70 SAHAJA (sah sehingga 31 Mei 2018 sahaja).

Harga yang berbaloi bagi sebuah pakej panduan yang lengkap.

Sebelum ini, saya dapatkan pada harga yang lebih murah lagi.

Tetapi sekarang apabila dah dapat sambutan, harga dah meningkat.

Mungkin selepas ini harga akan naik lagi kalau permintaan terlalu tinggi.

Jadi, kalau tak nak bayar lebih mahal, lebih baik dapatkan sekarang pada harga RM 149.70 (sah sehingga 31 Mei 2018 sahaja)

Untuk dapatkan Channel X Pro, terus klik pada gambar di bawah dan ikut arahan seterusnya:

channel x proPakej Channel X Pro + Rahsia Import China

Selain pakej panduan Channel X Pro dan SEMICH, Tuan Zainol turut menganjurkan program Rahsia Import China.

Program Rahsia Import China adalah sebuah program yang mengajar bagaimana untuk import barang dari China tanpa beli secara pukal.

Seperti yang diketahui, China adalah lubuk barang-barang yang sangat murah, yang mana jika dijual di marketplace Malaysia, boleh hasilkan margin keuntungan yang besar.

Sebab itulah penting untuk belajar bagaimana cara nak import barang dari China.

Lebih penting lagi untuk belajar bagaimana nak import tanpa beli secara pukal atau banyak, sebab kalau kena beli banyak, kena sediakan modal yang besar.

Kalau beli tanpa pukal, hanya perlu sediakan modal minimum sahaja.

Malah, dengan teknik beli tanpa pukal juga, boleh jual barang secara pre-order.

Jual barang dahulu, apabila ada pembeli, baru pesan daripada pembekal.

Memang best buat pre-order; boleh jimat duit modal dan tak perlu pegang stok barang.

Harga untuk program Rahsia Import China adalah RM 150 sahaja.

Tetapi, khas bagi yang berminat nak dapatkan Channel X Pro, boleh dapatkan secara pakej dengan program Rahsia Import China pada harga RM 250 SAHAJA (sah sehingga 31 Mei 2018 sahaja).

JIMAT sehingga RM 49.70!

Kalau ada duit lebih, boleh terus dapatkan pakej ini.

Terus klik pada gambar di bawah untuk dapatkan pakej Channel X Pro + Rahsia Import China:

channel x pro rahsia import chinaJika anda mempunyai sebarang soalan atau menghadapi masalah semasa membuat tempahan Channel X Pro, boleh hubungi saya melalui wasap ke 013-9798719 atau terus klik link ini http://panduancxpro.wasap.my/

……..

16 Cara Selamatkan Duit Anda 2018

cara selamatkan duitSaya tertarik dengan satu infografik tips pengurusan kewangan yang dikongsikan oleh Agensi Kaunseling & Pengurusan Kredit (AKPK) bertajuk 16 Cara Selamatkan Duit Anda 2018.

Memang sangat sesuai untuk dikongsikan kepada pembaca di blog JomUrusDuit.com ini.

Jadi, seperti biasa, saya kongsikan dan berikan sedikit ulasan tambahan bagi setiap tips yang dikongsikan.

Tanpa buang masa, jom kita lihat satu per satu tips yang dikongsikan.

Cara selamatkan duit #1 – Belanja kurang daripada pendapatan setiap bulan

Rancang baik-baik bagaimana untuk belanjakan pendapatan yang diperoleh supaya tidak terlebih belanja.

Kalau terlebih belanja, boleh menyebabkan terjebak ke dalam hutang yang tidak baik.

Apabila banyak berhutang, lemahlah kedudukan kewangan nanti.

Cara selamatkan duit #2 – Fikirkan cara untuk tambahkan pendapatan

Secara asasnya, ada 4 kuadran sumber pendapatan utama iaitu pekerjaan, bekerja/berniaga sendiri, berniaga melalui syarikat dan pelaburan.

Usah terlalu bergantung kepada satu sumber pendapatan sahaja, walaupun pendapatan yang dirasakan sekarang sudah lebih daripada cukup.

Kenapa?

Kerana apa-apa sahaja boleh berlaku tanpa diduga; diberhentikan kerja, syarikat menghadapi masalah, kegawatan ekonomi, kemalangan.

Oleh itu, kena kreatif untuk pelbagaikan sumber pendapatan.

Bagaimana nak tambah pendapatan?

Mulakan dengan menambah ilmu dan meningkatkan kemahiran diri dengan perkara-perkara yang boleh dijadikan sumber pendapatan.

Cara selamatkan duit #3 – Ubah gaya hidup (boros kepada jimat)

Sebenarnya, ramai yang menghadapi masalah bukan disebabkan jumlah pendapatan yang tidak mencukupi, sebaliknya adalah disebabkan sikap sendiri yang suka boros.

Lebih utamakan gaya dan pandangan orang lain berbanding kemampuan sendiri.

Jadi, mulai sekarang, perlu ubah tabiat berbelanja.

Utamakan keperluan berbanding kehendak, pilih barang dengan kualiti terbaik pada harga terbaik dengan kemampuan sendiri.

Barulah duit akan selamat.

Cara selamatkan duit #4 – Rancang kewangan anda dengan buku bajet bulanan

Anda ada buat bajet belanja bulanan?

Kalau belum ada, kena mula buat sekarang.

Dengan adanya bajet, sekurang-kurangnya kita dapat mengawal ke mana duit dibelanjakan.

Dan juga kita dapat tahu berapa had yang boleh diperuntukkan untuk setiap perbelanjaan.

Bajet akan membantu supaya tidak terbabas ke arah perbelanjaan-perbelanjaan yang tidak perlu.

Kalau rasa susah nak tulis dalam buku, boleh gunakan pelbagai aplikasi smartphone yang ada sekarang.

Cara selamatkan duit #5 – Mulakan menabung dengan duit berwarna (RM 5, RM 10, RM 20)

Ini adalah salah satu cara simpan duit yang mudah untuk dilakukan; wujudkan tabung duit warna.

Contohnya, tabung oren untuk duit not RM 20, atau tabung hijau untuk duit not RM 5

Setiap kali dapat duit not warna tersebut, jangan belanjakan, tetapi terus simpan ke dalam tabung.

Buat bersama-sama pasangan dan anak-anak, lebih seronok.

Selepas beberapa bulan, buka tabung dan lihat hasilnya.

Pasti tersenyum.

Cara selamatkan duit #6 – Bagi pengguna kad kredit, elakkan pembayaran minima

Kad kredit ini umpama pedang bermata dua; kalau tersalah cara guna, boleh membahayakan diri-sendiri.

Guna kad kredit memang senang, tak perlu bawa duit cash yang banyak, hanya perlu swipe sahaja.

Tetapi, kalau tak terkawal, buruk padahnya.

Lagi teruk, apabila tak dapat bayar, atau bayar bayaran minima sahaja.

Dalam kadar faedah kad kredit yang tinggi, situasi sebegini akan menyebabkan pengguna boleh terbeban dengan jumlah hutang yang tinggi.

Cara selamatkan duit #7 – Tahan tabiat membeli belah, beli apabila perlu

Yang ini berkait rapat dengan tips #3 di atas.

Kalau diri sendiri memang suka membeli-belah, kena ambil langkah untuk kurangkan tabiat tersebut.

Salah satu caranya, kurangkan bercakap dengan orang lain berkenaan sebarang jualan murah.

Kurangkan melawat ke pusat-pusat membeli belah.

Kalau suka membeli belah online, kurangkan melayari kedai-kedai online.

Sibukkan diri dengan buat perkara-perkara lain yang lebih bermanfaat, insyaAllah tabiat membeli-belah dapat dikurangkan.

Cara selamatkan duit #8 – Pupuk tabiat bebas hutang

Elakkan daripada melakukan hutang-hutang jahat.

Contoh hutang-hutang jahat adalah seperti beli perabot mewah guna ansuran mudah, beli baju mahal guna kad kredit dan buat pinjaman peribadi untuk join skim cepat kaya.

Kalau nak berhutang, pastikan buat hutang yang disandarkan kepada aset, contohnya buat beli rumah dan tanah.

Dan apabila berhutang, pastikan buat bayaran mengikut jadual dan jumlah yang ditetapkan.

Kalau ada duit lebihan, boleh guna untuk buat bayaran tambahan supaya dapat bebas hutang dengan lebih cepat.

Cara selamatkan duit #9 – Pilih pakej insurans/takaful kenderaan yang berpatutan

Memiliki kereta memang merupakan satu beban.

Bukan sahaja perlu bayar ansuran bulanan bagi pinjaman/pembiayaan kereta, malah kena turut fikir kos-kos lain seperti minyak, tol, penyelenggaraan dan parking.

Setiap tahun pula, perlu fikirkan kos cukai jalan dan juga insurans/takaful kenderaan yang perlu diperbaharui.

Sebagai orang yang bijak kewangan, pilihlah pakej insurans/takaful kenderaan yang berpatutan.

Bertepatan dengan liberalisasi insurans/takaful kenderaan sekarang, sebagai pengguna, perlulah mengambil langkah-langkah yang perlu untuk memastikan sentiasa ditawarkan pakej perlindungan insurans/takaful kenderaan yang murah.

Cara selamatkan duit #10 – Kurangkan beriadah di pusat membeli belah

Tips ini pun berkait dengan tips #3 dan #7.

Apabila suka beriadah di pusat membeli belah, niat asal yang tak mahu berbelanja pun, boleh tewas.

Sedar tak sedar, banyak duit mengalir terbeli barang-barang yang sebenarnya tak diperlukan pun.

Oleh itu, kurangkan beriadah di pusat membeli belah.

Jika kawan-kawan ajak berjumpa atau bersiar-siar, lebih baik pergi ke tempat yang tak perlukan banyak belanja seperti ke taman, pusat rekreasi atau pantai.

Cara selamatkan duit #11 – Kurangkan merokok

Orang yang merokok adalah orang kaya yang kurang cerdik.

Maaf, mungkin kendengaran agak kasar, namun ini adalah pendapat peribadi saya yang memang tak suka kepada perokok.

Perokok sanggup membakar duit untuk menghisap asap dan bahan-bahan kimia yang bukan sahaja tidak membawa faedah, malah boleh merosakkan tubuh badan.

Dan menjadi punca kepada banyak penyakit bukan sahaja kepada diri-sendiri, malah kepada orang di sekeliling yang terpaksa menghirup asap rokok yang dilepaskan.

Jadi, daripada dibakar sahaja duit tersebut, lebih baik disimpan dan dilaburkan sahaja.

Kurangkan merokok, duit dapat dijimatkan.

Lebih baik jika berhenti terus.

cara selamatkan duit

Cara selamatkan duit #12 – Amalkan pemakanan yang sihat dan kerap bersenam

Pada masa sekarang, kos rawatan sesuatu penyakit boleh mencecah jumlah yang tinggi.

Oleh itu, cara yang paling mudah untuk mengelak perkara ini adalah dengan menjaga kesihatan; mengamalkan pemakanan yang sihat dan kerap bersenam.

Dengan menjaga kesihatan dengan baik, bukan sahaja dapat mengelakkan terpaksa keluarkan belanja untuk merawat penyakit, malah menambah produktiviti diri-sendiri dalam melakukan kerja.

Produktiviti bertambah, pendapatan juga bertambah.

Cara selamatkan duit #13 – Ukur baju di badan sendiri

Berbelanjalah mengikut keupayan pendapatan masing-masing.

Jangan terikut-ikut gaya orang lain.

Jangan terikut-ikut nafsu sendiri.

Jangan sampai berhutang kalau sekadar nak kelihatan hebat di mata orang lain.

Ukur baju di badan sendiri, berbelanja pada perkara yang perlu mengikut kemampuan.

Cara selamatkan duit #14 – Kitar semula pakaian terpakai

Tak perlulah sampai terlalu kerap membeli pakaian baru.

Selagi pakaian sedia ada masih elok dan boleh dipakai, pakailah sahaja.

Cara selamatkan duit #15 – Kawal tabiat boros terhadap aksesori kereta

Tak salah untuk mempunyai minat dan hobi dengan kereta.

Tetapi, memang satu masalah kalau terlalu boros dengan minat tersebut.

Berpada-padalah, utamakan belanja yang perlu dahulu, utamakan isteri dan anak-anak dahulu.

Cara selamatkan duit #16 – Banyak menggunakan pengangkutan awam

Bagi yang tinggal di Lembah Klang, dengan kemudahan pengangkutan awam yang ada, memang digalakkan untuk menggunakan kemudahan yang disediakan tersebut.

Bukan sahaja lebih jimat wang, malah lebih jimat masa dan tenaga.

Malah, menggunakan pengangkutan awam lebih baik untuk alam sekitar.

Jadi, tak perlu malu-malu gunakan kemudahan pengangkutan awam.

..