Panduan Memilih Peluang Pelaburan Terbaik

peluang pelaburan terbaikDalam memilih peluang pelaburan terbaik, perkara utama yang perlu dilihat bukanlah kepada instrumen atau peluang pelaburan tersebut, sebaliknya perlu dilihat kepada diri-sendiri.

Faktor dalaman, iaitu yang berkaitan diri-sendiri, lebih mempengaruhi pemilihan sesuatu peluang pelaburan berbanding ciri-ciri pelaburan tersebut.

Dalam erti kata lain, semua peluang pelaburan adalah baik, namun yang terbaik adalah yang memenuhi citarasa dan keperluan diri-sendiri.

Pelaburan yang kena dengan jiwa diri-sendiri.

Individualized.

Pelaburan terbaik adalah berbeza bagi setiap individu.

Sebagai panduan, boleh ambil kira beberapa faktor yang berikut dalam memilih pelaburan terbaik yang kena dengan jiwa masing-masing:

Faktor #1 – Tujuan pelaburan

Sebelum mula memilih peluang pelaburan terbaik, perlu kenal pasti apakah tujuan pelaburan yang dikehendaki.

Adakah ingin mengembangkan modal?

Atau mendapatkan aliran tunai setiap bulan?

Atau untuk melindungi nilai?

Peluang pelaburan terbaik yang ingin disertai perlulah boleh memenuhi tujuan pelaburan yang dikehendaki.

Boleh dikatakan, semua jenis pelaburan mampu memenuhi tujuan mengembangkan modal

Pelaburan hartanah melalui peningkatan harga hartanah, pelaburan saham melalui peningkatan harga saham, pelaburan unit amanah melalui peningkatan harga unit dan pelaburan emas melalui peningkatan harga emas.

Tetapi, untuk menjana aliran tunai, bukan semua jenis pelaburan adalah sesuai.

Contohnya, pelaburan emas, tidak boleh menghasilkan aliran tunai, kecuali jika terlibat dalam jual-beli emas, bukan pelaburan emas.

Untuk mendapatkan aliran tunai, mungkin boleh terlibat dalam pelaburan hartanah dengan menyewakan hartanah yang dibeli.

Melalui pelaburan saham dan unit amanah pula, aliran tunai boleh diperoleh jika memilih kaunter atau dana yang konsisten memberi agihan dividen.

Tetapi, janganlah pula mengharap aliran tunai daripada pelaburan sama seperti mendapat aliran tunai daripada pekerjaan atau perniagaan.

Pelaburan biasanya memberikan aliran tunai yang tidak tetap dan jumlahnya juga tidak menentu, bergantung kepada prestasi semasa.

Lagipun, aliran tunai daripada pelaburan lebih baik dilaburkan semula supaya lebih banyak keuntungan diperoleh.

Baca juga:  3 Indikator Untuk Kiraan Pulangan Pelaburan

Faktor #2 – Toleransi risiko

peluang pelaburan terbaikToleransi risiko merujuk kepada tahap kesanggupan setiap orang menghadapi risiko.

Setiap orang mempunyai toleransi risiko yang berbeza.

Dalam pelaburan, toleransi risiko kebiasaannya dinilai melalui dua aspek utama; berapa banyak modal asal pelaburan sanggup hilang, dan berapa lama sanggup tunggu untuk mendapatkan pulangan modal.

Kalau nak tahu toleransi risiko masing-masing, boleh cuba risk profile analysis tools seperti di sini: http://www.bankislam.com.my/eForm/RiskProfilingCalcBM.aspx atau di sini: http://www.oneinvest.com.my/risk-profile-analysis.html

Secara mudah, toleransi risiko seseorang dikelaskan kepada rendah, sederhana dan tinggi.

Orang yang mempunyai toleransi risiko yang rendah tidak sanggup menghadapi risiko yang tinggi dalam pelaburan; mereka takut kehilangan modal pelaburan dan tidak sanggup menunggu lama untuk mendapatkan pulangan modal.

Mereka tidak sanggup menghadapi turun naik pasaran.

Jadi, pilihan pelaburan terbaik untuk mereka adalah akaun deposit tetap (fixed deposit), bon dan sukuk.

Manakala bagi yang mempunyai toleransi risiko yang lebih tinggi pula (sederhana dan tinggi), mereka boleh melabur dalam pelaburan yang lebih bersifat jangka masa panjang dan mengabaikan turun naik pasaran dalam jangka masa pendek, seperti pelaburan unit amanah ekuiti dan saham.

Faktor #3 – Kefahaman & pengetahuan

Instrumen pelaburan yang hendak dipilih seharusnya adalah pelaburan yang kita sendiri faham dan mempunyai pengetahuan yang mendalam berkenaannya.

Contohnya pelaburan saham, seseorang itu perlu faham dan tahu tentang perkara-perkara asas seperti cara jual beli, kiraan unit, caj-caj terlibat, modal diperlukan, cara memilih kaunter terbaik, teknik menganalisa prestasi kaunter/syarikat (fundamental analysis) dan teknik membaca pergerakan carta saham (technical analysis)

Begitu juga dengan pelaburan hartanah, perlu tahu tentang kos-kos terlibat, undang-undang berkaitan, cara beli rumah, strategi pelaburan hartanah yang menguntungkan dan teknik mendapatkan penyewa dari syurga.

Dalam membuat pelaburan, jangan sekadar ikut-ikutan orang lain, sebaliknya biar kita membuat keputusan berdasarkan kefahaman dan pengetahuan sendiri.

Jika ditawarkan pelaburan yang mempunyai pelan yang berbelit-belit yang sukar difahami, contohnya kena cari downline atau beli produk tertentu baru boleh dapat pulangan, lebih baik larikan diri jauh-jauh.

Pilih sahaja pelaburan yang mudah difahami dan dipelajari.

Baca juga:  Prestasi Pelaburan Unit Amanah 2016: Dana Apa Yang Terbaik?

Faktor #4 – Modal & kos

peluang pelaburan terbaikBoleh dikatakan semua jenis pelaburan memerlukan modal dan mempunyai kos-kos tertentu.

Pelaburan emas memerlukan modal awal untuk membeli minimum 1g emas, dan kos-kos yang terlibat seperti kos simpanan, spread harga dan kos pengangkutan (jika diperoleh melalui peniaga online)

Pelaburan unit amanah ada modal unit minimum (RM 500 atau RM 1,000), caj perkhidamatan/jualan, caj pengurusan tahunan dan caj pengurus amanah.

Pelaburan saham juga ada modal unit minimum (1 lot @ 100 unit), caj broker, clearing fee dan stamping fee.

Pelaburan hartanah pula memerlukan deposit awal pembelian rumah, yuran guaman, duti setem, caj penyediaan S&P dan kos renovasi (jika ada)

Walaupun ada cara beli rumah tanpa modal, namun dalam kebanyakan kes, modal tetap diperlukan.

Oleh itu, dalam memilih peluang pelaburan terbaik, pastikan sesuai dengan modal dan kos yang sanggup dikeluarkan.

Sebaik-baiknya, pastikan modal dan kos awal pelaburan yang dikeluarkan adalah daripada lebihan simpanan yang ada.

Boleh baca poin pertama dalam artikel ini untuk lebih lanjut: 5 Peraturan Melaburan Yang Mesti Difahami

Faktor #5 – Masa & tenaga

Tiada instrumen pelaburan yang memberikan keuntungan dengan hanya goyang kaki, sebaliknya semua perlukan masa dan tenaga.

Misalnya, dalam pelaburan hartanah, banyak perkara perlu dilakukan seperti membuat kajian lokasi panas, mencari rumah yang sesuai, melalui prosedur beli rumah yang panjang, menunggu rumah siap, melakukan renovasi rumah, mencari penyewa dan menyediakan perjanjian penyewaan.

Dalam pelaburan saham pula, perlu mula dengan membuka akaun CDS dan trading, memilih syarikat berpotensi, menganalisa laporan kewangan syarikat dan menilai prestasi syarikat sebelum membeli saham syarikat tersebut.

Begitu juga pelaburan unit amanah, walaupun nampak mudah, tetap perlu lakukan pemilihan dan kajian ke atas dana yang diminati.

Semua ini memerlukan tahap luang masa dan tenaga yang berbeza.

Oleh itu, dalam memilih peluang pelaburan terbaik untuk diri-sendiri, haruslah sesuaikan dengan kesanggupan diri untuk meluangkan masa dan tenaga bagi memastikan pelaburan tersebut berjaya memberikan pulangan pelaburan yang baik.

Kalau tidak sanggup meluangkan masa dan tenaga untuk sesuatu pelaburan, lebih baik jangan melabur.

Kalau ditawarkan pelaburan jenis goyang kaki, tak buat apa-apa boleh dapat untung yang tinggi, lebih baik jauhkan diri.

Kesimpulan

Kesimpulannya, setiap peluang pelaburan adalah sesuai untuk semua orang, namun peluang pelaburan terbaik adalah mengikut citarasa dan minat masing-masing yang berbeza.

Setiap peluang pelaburan juga mempunyai kelebihan dan kekurangan masing-masing, maka pilihlah yang memenuhi citarasa masing-masing.

Boleh pilih dua atau tiga jenis pelaburan sebagai satu langkah diversifikasi untuk memanfaatkan kelebihan setiap peluang pelaburan dan memaksimakan keuntungan.

Namun, harus berhati-hati agar tidak berlebihan melakukan diversifikasi kerana ini boleh mengurangkan manfaat optima setiap peluang pelaburan.

Baca juga:  Kenapa Perlu Tahu Cara Kira Pulangan Pelaburan?

Dapatkan Bijak Merancang Wang Dan SeminarBMW Sekarang!

Saya merupakan seorang perunding bertauliah Islamic Financial Planner (IFP) oleh Institut Perbankan dan Kewangan Islam Malaysia (IBFIM - Islamic Banking and Financial Institute Malaysia) di bawah Bank Negara Malaysia. Saya berpengalaman dalam bidang perkhidmatan kewangan di Malaysia semenjak tahun 2003, sebaik sahaja graduat daripada Kuliyyah Undang-undang Ahmad Ibrahim, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM).

Tinggalkan komen/cadangan/pandangan di sini