Strategi Pelaburan Hartanah Untuk Pelabur Baru

pelaburan hartanahBaru-baru ini, pada 18/09/2016, saya sempat menyertai webinar pelaburan hartanah oleh Tuan Faizul Ridzuan yang dianjurkan bersama-sama dengan pihak GilaHartanah.com

Tuan Faizul Ridzuan adalah salah seorang pelabur dan sifu pelaburan hartanah yang tersohor di Malaysia, dan beliau merupakan salah seorang penulis dalam ebook Takde Duit Boleh Beli Rumah Ke?

Beliau juga banyak berkongsi tips dan panduan berkaitan pelaburan hartanah di blog beliau, faizulridzuan.com/blog dan laman Facebook beliau: https://www.facebook.com/faizul.ridzuan.official

Beliau juga adalah penganjur kepada seminar pelaburan hartanah terbaik di Malaysia, iaitu Seminar Sarjana Hartanah

(Klik di sini untuk lihat lebih lanjut berkenaan Seminar Sarjana Hartanah)

Semasa webinar baru-baru ini, beliau ada berikan satu strategi pelaburan hartanah untuk newbies, atau untuk mereka yang baru hendak bermula.

Bagi newbies, masalah paling utama yang sering dihadapi untuk memulakan pelaburan hartanah adalah ketiadaan modal.

Maklumlah, untuk membeli rumah, kebiasaannya akan melibatkan beberapa kos seperti yang saya ceritakan dalam artikel sebelum ini: 9 Cara Beli Rumah Tanpa Modal Besar

Strategi yang diberikan oleh Tuan Faizul Ridzuan ini merupakan cara beli rumah yang boleh mengatasi halangan di atas, malah sebenarnya telah lama diamalkan kebanyakan orang yang terlibat dalam pelaburan hartanah.

Strateginya adalah seperti yang berikut:

Langkah #1: Cari dan beli rumah yang berharga 20% ke 30% bawah daripada market value

Untuk semak market value di sesuatu kawasan, boleh semak harga rumah-rumah baru di kawasan tersebut.

Boleh juga bertanya kepada ejen-ejen hartanah, atau pihak pembiaya (bank) kerana biasanya mereka mempunyai data nilai-nilai hartanah di sesuatu kawasan.

Selepas dah tahu market value sesuatu kawasan, bolehlah cari rumah-rumah yang dijual di bawah value tersebut.

Masih adakah rumah-rumah yang dijual murah di bawah market value?

Jawapannya, ya, masih ada dan banyak, cuma perlu rajin dan tahu nak cari kat mana.

Kebiasaannya, rumah-rumah yang dijual di bawah market value adalah rumah lelong atau subsale (second-hand)

Memang kebanyakan rumah-rumah sebegini berkeadaan buruk, busuk dan tidak menarik, tetapi sebenarnya inilah lubuk untuk menjana pendapatan lumayan.

Untuk cari rumah-rumah sebegini, boleh cari melalui laman-laman web seperti Mudah.my, PropertyGuru atau iProperty

Ataupun melalui ejen-ejen hartanah atau rumah lelong (pastikan ejen yang berdaftar)

Biasanya mereka mempunyai senarai rumah-rumah yang baik untuk dijadikan pelaburan.

Baca juga:  Panduan Memilih Peluang Pelaburan Terbaik

Langkah #2: Buat pinjaman/pembiayaan rumah semaksimumnya ikut market value

Kelebihan membeli rumah yang berharga di bawah market value adalah pembeli boleh mendapatkan ‘cashback’ apabila membuat pinjaman/pembiayaan rumah nanti.

Contohnya, katakanlah market value untuk sebuah apartment di kawasan A adalah RM 200,000, tetapi anda berjaya mencari sebuah apartment yang berharga RM 160,000 (20% di bawah market value)

Jadi, anda boleh dapatkan pinjaman/pembiayaan rumah sebanyak 90% daripada market value (bukan harga rumah), iaitu sebanyak RM 180,000

Oleh kerana harga rumah adalah RM 160,000 sahaja, maka anda dapat ‘cashback’ sebanyak RM 20,000

Langkah #3: Buat pengeluaran akaun II KWSP

pelaburan hartanahSelain dapat lebihan duit melalui pinjaman/pembiayaan rumah, anda juga boleh memohon pengeluaran daripada baki akaun II KWSP anda untuk dapatkan lebih banyak modal.

Jika anda masih belum tahu, KWSP membenarkan pengeluaran baki daripada akaun II pencarum untuk digunakan bagi membeli/membina rumah pertama dan kedua (selepas rumah pertama dilupus hakmilik)

Amaun yang boleh dikeluarkan adalah seperti dalam gambar di sebelah.

Untuk maklumat lebih lanjut berkenaan pengeluaran ini, boleh rujuk di laman web KWSP.

Bagi contoh di atas, katakanlah amaun yang dibenarkan dibuat pengeluaran adalah 10% daripada harga rumah, maka anda boleh dapat lagi tambahan RM 16,000 (kalau baki akaun KWSP II anda lebih dari jumlah ini)

Langkah #4: Manfaatkan modal yang diperoleh

Kalau mengikut contoh di atas, sekarang senang-senang sahaja dah ada RM 36,000 hasil dari beli sebuah rumah yang berharga 20% di bawah market value.

Orang lain beli rumah terpaksa keluarkan banyak duit, sebaliknya dengan strategi ini, beli rumah boleh dapat duit.

Sekarang, kenalah manfaatkan modal yang diperoleh dengan sebaik-baiknya, jangan guna untuk perbelanjaan lain pula.

Boleh gunakan modal tersebut untuk baiki atau tambah baik rumah ‘buruk busuk’ yang dibeli tadi untuk tingkatkan nilainya bagi dijual atau disewakan.

Boleh juga digunakan sebagai modal untuk beli rumah-rumah lain sebagai pelaburan, atau ulang sahaja strategi di atas untuk dapatkan lebih banyak rumah dan modal.

Baca juga:  Skim KWSP vs Skim Pencen: Yang Mana Lebih Baik? II

Peringatan! Bukan semudah yang disangka

Strategi di atas memang nampak macam mudah, tapi kalau tak kena caranya, boleh tersilap langkah juga.

Boleh jadi sahaja rumah pertama yang nak dibeli itu berada di lokasi yang tak strategik.

Ataupun kos pembaikian rumah tersebut jauh lebih tinggi berbanding ‘cashback’ yang diperoleh.

Ataupun permohonan mendapatkan pinjaman/pembiayaan rumah tersebut ditolak oleh bank.

Ataupun apabila nak disewakan, tiada sambutan yang hangat daripada bakal penyewa, dan lebih teruk lagi nilai sewaan sangat rendah.

Nak buat pelaburan hartanah memang ada banyak cabaran dan halangannya.

Sebab itulah kena ada ilmu yang mencukupi.

pelaburan hartanahBanyak perkara perlu diberi perhatian sebelum membeli rumah untuk pelaburan, contohnya kajian lokasi, kos-kos terlibat, pinjaman/pembiayaan rumah, undang-undang hartanah dan juga pulangan pelaburan.

Tetapi, jangan bimbang, pada zaman sekarang semua ini boleh dan mudah untuk dipelajari.

Salah satu caranya adalah melalui pengalaman pelabur-pelabur hartanah yang tersohor sepertimana yang dikumpulkan dalam ebook Takde Duit Boleh Beli Rumah Ke?

Boleh dapatkan dengan harga serendah RM 60 sahaja dengan klik di sini: Beli ebook Takde Duit Boleh Beli Rumah Ke?

Disarankan juga untuk baca ebook Buat Profit RM50K Dengan Propery, yang mana penulis ebook ini ceritakan bagaimana beliau jana pendapatan RM 50,000 melalui pelaburan hartanah.

Ebook Buat Profit RM50K Dengan Property hanya berharga RM 50 sahaja, dan boleh diperoleh di sini: Buat Profit RM50K Dengan Property

Kalau nak belajar lebih advance dan comprehensive berkenaan pelaburan hartanah, boleh sertai Seminar Sarjana Hartanah oleh Tuan Faizul Ridzuan.

(Klik di sini untuk lihat lebih lanjut berkenaan Seminar Sarjana Hartanah)

Seminar ini terdiri daripada 7 hari seminar, iaitu 5 hari seminar online + 2 hari seminar offline (perlu hadir) dan modulnya meliputi beberapa perkara yang berikut:

  • Asas-asas dalam pelaburan hartanah
  • Teknik mencari maklumat dan membuat kajian berkenaan sesuatu hartanah
  • Maklumat berkenaan pinjaman/pembiayaan hartanah dan konsep leveraging
  • Hal-hal perundangan berkaitan jual-beli dan pelaburan hartanah
  • Cara yang betul untuk menyewakan hartanah
  • Strategi tingkatkan nilai hartanah dengan renovation dan furnishing yang betul
  • Bagaimana membeli lebih banyak hartanah selepas hartanah pertama
  • Perkara-perkara penting untuk tentukan jual-beli hartanah

Memang topik-topik yang diliputi dalam Seminar Sarjana Hartanah adalah lengkap bagi mereka yang berminat untuk terlibat dalam pelaburan hartanah.

Dan sebenarnya telah ramai yang mendapat manfaat daripada seminar yang dijalankan Tuan Faizul Ridzuan ini.

Boleh klik di sini untuk lihat testimoni peserta-peserta Seminar Sarjana Hartanah sebelum ini

Untuk dapatkan harga early bird dan lebih murah, boleh daftar secara berpasangan atau berkumpulan 3 orang atau lebih.

Pakatlah dengan pasangan atau rakan-rakan supaya yuran penyertaan boleh jadi lebih murah.

Selagi masih ada seat kosong dan harga early bird, cepat-cepatlah mendaftarkan diri!

Boleh klik di sini untuk lihat kekosongan tempat dan setai Seminar Sarjana Hartanah

Baca juga:  9 Cara Beli Rumah Tanpa Modal Besar

Tinggalkan komen/cadangan/pandangan di sini