Senarai Pelepasan Cukai Pendapatan 2019 Untuk eFiling 2020

pelepasan cukai pendapatan 2019 efiling 2020Dah tengok senarai pelepasan cukai pendapatan 2019 untuk efiling 2020 yang dikeluarkan oleh pihak Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN)?

Ada perubahan ke berbanding senarai tahun sebelum ini?

Bagi yang masih belum tahu, ini adalah perkara penting tentang senarai baru yang dikeluarkan.

Jika diperhatikan, tiada perubahan dari segi kategori pelepasan yang terlibat.

Tetapi, ada sedikit perubahan dari segi syarat dan juga jumlah pelepasan yang diberikan.

Memang tidak melibatkan semua kategori, tetapi amat penting untuk tahu agar kita dapat tuntut dengan betul semasa isi efiling nanti dan maksimakan jumlah pelepasan yang layak.

Semakin tinggi jumlah pelepasan yang dituntut, semakin rendah jumlah cukai yang perlu dibayar.

Nak tahu apa perubahan yang berlaku?

Boleh, nanti saya tunjukkan kategori mana yang berubah.

Sebelum kita pergi dengan lebih lanjut, mari lihat dulu senarai pelepasan cukai pendapatan 2019 untuk efiling 2020 yang terkini:

pelepasan cukai pendapatan 2019 efiling 2020

Sekarang, mari kita lihat satu per satu senarai pelepasan cukai pendapatan 2019 sepertimana yang dipaparkan di atas:

Pelepasan cukai #1 – Individu & saudara tanggungan

Semua individu adalah layak untuk kategori pelepasan ini, malah telah diberikan secara automatik semasa isi efiling.

Jumlahnya adalah RM 9,000 sama seperti tahun-tahun sebelumnya.

Baca juga:  Buat Duit Dengan Uber Untuk Jana Pendapatan Tambahan

Pelepasan cukai #2 – Penjagaan ibu bapa

Bagi yang masih mempunyai ibu bapa, boleh menuntut bagi kategori ini jika memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan.

Kategori ini hanya layak untuk perbelanjaan yang dikeluarkan ke atas ibu bapa kandung dan juga ibu bapa angkat (yang disahkan oleh pihak berkuasa, jika individu adalah anak angkat)

Ibu bapa tiri adalah tidak tergolong dalam pelepasan kategori ini.

Untuk kategori ini, dibahagikan kepada dua (2) bahagian iaitu (a) penjagaan ibu bapa yang memerlukan rawatan perubatan, keperluan khas atau khidmat penjagaan khas dan (b) penjagaan ibu bapa.

Bagi bahagian (a) penjagaan ibu bapa yang memerlukan rawatan perubatan, keperluan khas atau khidmat penjagaan khas, jumlah pelepasan yang layak dituntut adalah sehingga RM 5,000 dan perlu mematuhi syarat-syarat yang berikut:

 • Disokong oleh pengamal perubatan berkelayakan yang berdaftar dengan Majlis Perubatan Malaysia (MPM) yang mengesahkan bahawa keadaan kesihatan ibu bapa memerlukan rawatan perubatan, keperluan khas atau perkhidmatan penjagaan
 • Ibu bapa bermastautin di Malaysia
 • Rawatan kesihatan dan perkhidmatan penjagaan yang diambil adalah di Malaysia

Antara perbelanjaan rawatan kesihatan ke atas ibu bapa yang layak dituntut adalah:

 • Rawatan perubatan dan perkhidmatan penjagaan yang diperuntukkan oleh rumah penjagaan
 • Rawatan pergigian yang dihadkan kepada mencabut gigi, menampal gigi dan membersihkan karang gigi tetapi tidak termasuk rawatan kosmetik seperti menggantikan dan membaik pulih gigi yang melibatkan penyatuan, root canal dan gigi palsu
 • Bayaran upah khidmat penjaga yang mesti dibuktikan dengan resit atau perakuan bertulis oleh penjaga atau salinan permit kerja penjaga (penjaga mestilah bukan individu, suami / isteri atau anak individu berkenaan)

Bagi individu yang mempunyai ibu bapa yang masih sihat dan tidak memerlukan perbelanjaan rawatan kesihatan, maka boleh menuntut pelepasan cukai di bawah bahagian (b) penjagaan ibu bapa.

Kategori pelepasan ini masih lagi dibenarkan bermula tahun taksiran 2016 sehingga 2020.

Jumlah pelepasan yang dibenarkan untuk dituntut adalah RM 3,000 ke atas kedua-dua ibu bapa, atau RM 1,500 bagi ibu atau bapa.

Walaubagaimanapun, tuntutan di bawah ini perlulah memenuhi syarat-syarat yang berikut:

 • Tuntutan dilakukan oleh anak kandung dan anak angkat yang diiktiraf undang-undang sahaja. Tuntutan ke atas ibu atau bapa tiri adalah tidak dibolehkan.
 • Tidak membuat sebarang tuntutan bagi bahagian (a) penjagaan ibu bapa yang memerlukan rawatan perubatan, keperluan khas atau khidmat penjagaan khas sepertimana yang diterangkan di atas.
 • Jika lebih daripada seorang individu menuntut pelepasan ini, amaun potongan tersebut perlu dibahagi sama rata mengikut bilangan individu yang menuntut berhubung ibu atau bapa yang sama. Contohnya, jika 3 orang adik-beradik menuntut RM 3,000 ke atas kedua ibu bapa yang sama, maka setiap orang layak menuntut pelepasan RM 1,000 sahaja.
 • Hanya ke atas ibu dan/atau bapa berusia 60 tahun atau ke atas (pada bila-bila masa dalam tahun taksiran), dan bermaustatin di Malaysia
 • Pendapatan tahunan (daripada semua punca sama ada dikenakan cukai atau tidak) setiap ibu atau bapa tidak melebihi RM 24,000 seorang bagi tahun taksiran berkenaan

Pelepasan cukai #3 – Peralatan sokongan khas

Jika ada membuat pembelian peralatan sokongan khas bagi orang kelainan upaya (OKU) sama ada untuk kegunaan diri-sendiri, pasangan, anak, ibu atau bapa, maka pelepasan sehingga RM 6,000 boleh dituntut.

Syarat utamanya, orang yang menggunakan peralatan tersebut mestilah berdaftar dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) sebagai OKU.

Antara alat sokongan asas yang dibenarkan adalah seperti mesin hemodialisis, kerusi roda, kaki palsu dan alat pendengaran, tetapi tidak termasuk cermin mata dan kanta lekap.

Pelepasan cukai #4 – Individu kelainan upaya (OKU)

Bagi individu yang berdaftar dan mendapat pengiktirafan bertulis daripada JKM sebagai OKU, maka layak menuntut pelepasan tambahan sebanyak RM 6,000 selain daripada pelepasan individu yang dinyatakan di atas.

Pelepasan cukai #5 – Yuran pengajian sendiri

Jika anda merupakan pelajar yang sedang belajar di peringkat tertiari (Diploma dan Ijazah Sarjana Muda) atau lanjutan (Sarjana dan Doktor Falsafah) sama ada secara sepenuh atau separuh masa, maka pelepasan cukai sehingga RM 7,000 adalah diberikan ke atas bayaran yuran pengajian tahunan yang dibuat.

Untuk layak mendapat pelepasan ini, syarat-syarat ini hendaklah dipatuhi:

 • Pengajian di mana-mana institusi tempatan atau badan profesional di Malaysia yang diiktiraf oleh Kerajaan Malaysia (Kementerian Pengajian Tinggi) atau diluluskan oleh Menteri Kewangan. Boleh rujuk di laman web rasmi kementerian di www.mohe.gov.my
 • Bagi pengajian peringkat tertiari (selain Sarjana dan Doktor Falsafah), hanya untuk bidang undang-undang, perakaunan, kewangan Islam yang diluluskan oleh Bank Negara Malaysia atau Suruhanjaya Sekuriti, teknikal, vokasional, industri, saintifik atau teknologi sahaja.
 • Bagi pengajian peringkat lanjutan (Sarjana dan Doktor Falsafah), sebarang bidang atau kursus pengajian adalah dibenarkan.

Pelepasan cukai #6 – Perbelanjaan perubatan penyakit sukar diubati

Bagi perbelanjaan rawatan perubatan penyakit sukar diubati atau serius sama ada dihidapi diri-sendiri, pasangan atau anak, pelepasan sehingga RM 6,000 adalah diberikan.

Penyakit serius adalah termasuk sindrom Kurang Daya Ketahanan (AIDS), sindrom Parkinson, barah, penyakit buah pinggang, leukemia dan lain-lain penyakit yang serupa.

‘Lain-lain penyakit yang serupa’ termasuk serangan jantung, pulmonari hypertension, penyakit hati kronik, fulminant viral hepatitis, trauma kepala dengan defisit nurologikal, ketumbuhan otak dan kecacatan kepada pembuluh darah, melepuh dan melecur yang keterlaluan, pemindahan organ utama dan pemotongan kaki dan / atau tangan.

Untuk tujuan rekod dan dokumentasi, semua resit rawatan perubatan serta surat perakuan yang dikeluarkan oleh pengamal perubatan yang berdaftar dengan Majlis Perubatan Malaysia (MPM) hendaklah disimpan.

Pelepasan cukai #7 – Pemeriksaan perubatan

Bagi pemeriksaan perubatan penuh yang dilakukan untuk diri-sendiri, pasangan atau anak-anak, pelepasan sehingga RM 500 adalah dibenarkan.

Harus diingat, jumlah tuntutan bagi pelepasan #6 dan #7 adalah terhad sehingga RM 6,000 sahaja.

Sebagai contoh, jika dalam tahun taksiran yang sama ada dibuat perbelanjaan rawatan perubatan sebanyak RM 5,500 dan pemeriksaan perubatan untuk diri-sendiri dan pasangan sebanyak RM 1,000, maka hanya layak menuntut pelepasan sehingga RM 6,000 sahaja.

Pelepasan cukai #8 – Perbelanjaan gaya hidup

Kategori ini masih dikekalkan dalam senarai pelepasan cukai pendapatan 2019.

Bagi perbelanjaan gaya hidup yang dilakukan sepanjang tahun 2019, sebanyak RM 2,500 pelepasan adalah dibenarkan.

Antara perbelanjaan-perbelanjaan gaya hidup yang dibenarkan untuk dibuat tuntutan pelepasan cukai pendapatan 2019 adalah:

 • Pembelian buku, jurnal, majalah, suratkhabar bercetak dan lain-lain penerbitan seumpamanya (selain bahan bacaan terlarang/lucah) untuk diri sendiri, pasangan atau anak-anak. Boleh dalam bentuk hardcopy atau softcopy.
 • Pembelian komputer peribadi, telefon pintar atau tablet untuk diri sendiri, pasangan atau anak-anak, bukan untuk tujuan perniagaan.
 • Pembelian peralatan sukan untuk aktiviti sukan mengikut Akta Pembangunan Sukan 1997 (termasuk alat-alat yang mempunyai jangka hayat yang singkat seperti bola golf dan bulu tangkis, tetapi tidak terpakai bagi jenis basikal bermotor). Boleh lihat senarai lengkap aktiviti-aktiviti sukan yang dibenarkan dengan muat turun di sini www.kbs.gov.my/my/akta-pekeliling/akta.html
 • Bayaran keahlian gimnasium untuk diri sendiri, pasangan atau anak-anak (tidak termasuk keahlian kelab yang menyediakan kemudahan gimnasium)
 • Bayaran bil bulanan bagi langganan jalur lebar/internet yang didaftarkan atas nama individu untuk kegunaan sendiri, pasangan dan anak.

Yang penting, resit yang sah bagi setiap perbelanjaan hendaklah disimpan dengan baik.

Pelepasan cukai #9 – Pembelian peralatan penyusuan

pelepasan cukai pendapatan 2019 efiling 2020

Kategori pelepasan cukai ini adalah khas untuk pembayar cukai wanita sahaja, yang mana memenuhi syarat-syarat yang berikut:

 • Merupakan ibu yang menyusukan anak.
 • Perbelanjaan dilakukan bagi mendapatkan peralatan penyusuan untuk kegunaannya bagi menyusukan anaknya yang berumur 2 tahun dan ke bawah.
 • Disokong dengan resit pembelian yang sah.

Peralatan penyusuan ibu yang layak mendapat pelepasan adalah:

 • set pam susu dan pek ais (breast pump kit dan ice pack)
 • bekas pengumpulan dan penyimpanan susu (breast milk collection and storage equipment)
 • set penyejuk atau beg penyejuk (cooler set/bag)

Jumlah pelepasan yang diberikan adalah sehingga RM 1,000 sahaja walaupun pembelian dilakukan untuk menyusukan lebih daripada seorang anak.

Malah, pelepasan ini hanya dibenarkan sekali setiap 2 tahun taksiran.

Maksudnya, jika tahun lepasa telah membuat tuntutan untuk kategori ini, maka tidak layak untuk membuat tuntutan bagi tahun semasa.

Pelepasan cukai #10 – Yuran taman asuhan kanak-kanak/tadika

Bagi yang menghantar anak/anak-anak ke taman asuhan atau tadika, layak menuntut pelepasan cukai sehingga RM 1,000 di bawah kategori ini.

Syarat-syarat yang perlu dipatuhi adalah seperti yang berikut:

 • Untuk anak yang berumur 6 tahun dan ke bawah sahaja.
 • Taman asuhan kanak-kanak yang berdaftar dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat dan tertakluk pada Akta Taman Asuhan Kanak-Kanak 1984 (Akta 308) di bawah Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat
 • Tadika yang berdaftar dengan Jabatan Pendidikan Negeri di bawah Kementerian Pendidikan Malaysia dan tertakluk kepada Akta Pendidikan 1996 (Akta 550)
 • Tuntutan adalah dibenarkan ke atas seorang atau lebih anak yang mematuhi syarat. Namun, hanya seorang ibu atau bapa boleh menuntut ke atas seorang anak (jika taksiran berasingan).

Tuntutan pelepasan cukai di bawah kategori ini hendaklah disokong dengan:

 • Dokumen kelahiran anak (MyKid atau sijil kelahiran)
 • Resit pembayaran yuran bulanan yang dikeluarkan oleh taman asuhan/tadika tersebut

Pelepasan cukai #11 – Simpanan bersih dalam Skim Simpanan Pendidikan Nasional (SSPN)

Bagi kategori ini, terdapat sedikit perubahan dalam senarai pelepasan cukai pendapatan 2019.

Untuk tahun taksiran 2019, individu boleh menuntut pelepasan cukai sehingga RM 8,000 jika ada membuat simpanan dalam SSPN, sama ada akaun SSPN-i atau SSPN-i Plus.

Jumlah pelepasan ini adalah ditambah daripada tahun lepas (RM 6,000 sahaja) bagi menggalakkan lebih ramai orang menyimpan di SSPN.

Pelepasan ini adalah terhad kepada jumlah tabungan bersih sahaja, iaitu jumlah simpanan sepanjang 2019 tolak jumlah pengeluaran sepanjang 2019 (tabungan bersih = jumlah simpanan – jumlah pengeluaran)

Pelepasan cukai #12 – Bayaran kepada pasangan / bayaran alimoni kepada bekas isteri

Jika isteri tidak bekerja atau mempunyai jumlah pendapatan yang tidak mencapai jumlah minimum dikenakan cukai, maka suami boleh menuntut pelepasan ke atas isteri sebanyak RM 4,000

Jika suami pula tidak bekerja atau mempunyai jumlah pendapatan yang tidak mencapai paras minimum, maka isteri juga boleh menuntut pelepasan ke atas suami sebanyak RM 4,000 (dengan syarat hanya seorang isteri sahaja boleh membuat tuntutan jika suami mempunyai lebih dari seorang isteri)

Jika dibuat taksiran bersama suami isteri, maka jumlah pelepasan sebanyak RM 4,000 boleh dituntut oleh penama yang mengisi efiling.

Bagi suami yang ada membuat bayaran nafkah/alimoni kepada bekas isteri, maka layak menuntut pelepasan sebanyak yang dibayar atau maksimum RM 4,000

Walaubagaimanapun, bayaran nafkah/alimoni secara sukarela kepada bekas isteri di bawah perjanjian bersama tanpa sebarang perjanjian rasmi tidak layak dituntut sebagai pelepasan cukai.

Baca juga:  3 Cara Utama Penyucian Harta

Pelepasan cukai #13 – Suami/isteri orang kelainan upaya (OKU)

Pelepasan tambahan sebanyak RM 3,500 adalah diberikan kepada individu yang mempunyai pasangan (suami atau isteri) yang merupakan OKU yang diiktiraf dan berdaftar dengan JKM.

Pelepasan cukai #14 – Anak berumur 18 tahun ke bawah

Pelepasan bagi anak yang belum berkahwin dan berumur di bawah 18 tahun pada bila-bila masa dalam tahun taksiran adalah sebanyak RM2,000 seorang.

Pelepasan cukai #15 & #16 – Anak berumur 18 tahun ke atas

Untuk ibu atau bapa yang mempunyai anak/anak-anak yang berumur 18 tahun ke atas, belum berkahwin serta mengikuti pengajian pada tahun taksiran (contohnya kursus matrikulasi, A-Level, sijil kemahiran, persediaan atau pra-ijazah), maka pelepasan cukai sebanyak RM 2,000 ke atas seorang anak adalah layak dituntut.

Berbeza pula jika mempunyai anak/anak-anak yang berumur 18 tahun ke atas, belum berkahwin dan memenuhi syarat-syarat yang berikut:

 • mengikuti pengajian tinggi sepenuh masa (seperti diploma, ijazah sarjana muda) di universiti, kolej atau institut pelajaran lain yang serupa dengannya di Malaysia
 • mengikuti kursus sepenuh masa di luar Malaysia di peringkat ijazah (termasuk ijazah di peringkat sarjana atau kedoktoran) atau yang setaraf dengannya
 • berkhidmat di bawah satu ikatan artikel atau indentur untuk memperoleh kelayakan perdagangan atau profesion di Malaysia
 • kursus dan institusi pengajian tinggi diiktiraf oleh pihak berkuasa Kerajaan yang berkaitan

maka, ibu atau bapa boleh menuntut pelepasan cukai sebanyak RM 8,000 ke atas setiap orang anak.

Pelepasan cukai #17 – Anak orang kelainan upaya (OKU)

Bagi ibu atau bapa yang mempunyai/menjaga anak yang diiktiraf sebagai OKU (sebarang umur) dan anak tersebut masih belum berkahwin, maka pelepasan sebanyak RM 6,000 ke atas anak tersebut adalah dibenarkan.

Tambahan pelepasan sebanyak RM 8,000 ke atas seorang anak adalah diberikan kepada ibu atau bapa yang mempunyai/menjaga anak OKU yang berumur 18 tahun ke atas, belum berkahwin dan memenuhi syarat-syarat yang berikut:

 • mengikuti pengajian tinggi sepenuh masa (seperti diploma, ijazah sarjana muda) di universiti, kolej atau institut pelajaran lain yang serupa dengannya di Malaysia
 • mengikuti kursus sepenuh masa di luar Malaysia di peringkat ijazah (termasuk ijazah di peringkat sarjana atau kedoktoran) atau yang setaraf dengannya
 • berkhidmat di bawah satu ikatan artikel atau indentur untuk memperoleh kelayakan perdagangan atau profesion di Malaysia
 • kursus dan institusi pengajian tinggi diiktiraf oleh pihak berkuasa Kerajaan yang berkaitan

Nota tambahan untuk pelepasan cukai #14, 15, 16 & 17

Semasa isi e-filing untuk menuntut kesemua pelepasan cukai di atas, sila ambil perhatian akan tiga (3) perkara berikut:

 • Bilangan – Isikan jumlah bilangan anak yang layak dituntut pelepasan sepenuhnya (Kelayakan 100%) atau sebahagiannya (Kelayakan 50%) oleh individu.
 • Kelayakan 100% – Ruang ini untuk diisi oleh individu yang layak menuntut pelepasan anak sepenuhnya.
 • Kelayakan 50% – Ruang ini hanya berkenaan jika dua atau lebih individu (bukan suami isteri yang tinggal bersama) layak menuntut potongan berhubung bayaran yang dibuat ke atas anak yang sama, dan setiap individu tersebut layak menuntut 50% daripada pelepasan yang dibenarkan sebagai potongan. Contohnya apabila berlaku perceraian dan terdapat dua atau lebih individu yang layak menuntut potongan ke atas anak yang sama.
 • Taksiran Berasingan – Individu dan suami / isteri perlu memilih pelepasan ke atas setiap anak yang ingin dituntut masing-masing. Contohnya, Abu dan Siti mempunyai 5 orang anak, maka tuntutan yang boleh dibuat sama ada Abu 5, Siti 0; Abu 4, Siti 1; Abu 3, Siti 2; Abu 2, Siti 3; Abu 1, Siti 4 atau Abu 0, Siti 5.

Pelepasan cukai #18 – Insurans/takaful nyawa dan KWSP

Untuk kategori ini, ada sedikit perubahan untuk tahun taksiran 2019 berbanding tahun-tahun sebelum ini.

Perubahan pertama adalah dari segi jumlah pelepasan yang dibenarkan, iaitu sebanyak RM 7,000 berbanding RM 6,000 pada tahun-tahun sebelum ini.

Perubahan yang seterusnya adalah dari segi kelayakan jumlah pelepasan yang berbeza untuk kakitangaan awam berpencen dan juga kategori kakitangan yang lain (kakitangan awam tidak berpencen dan kakitangan swasta)

Bagi kakitangan awam yang memilih skim pencen, mereka hanya layak menuntut pelepasan bagi bayaran premium insurans/takaful nyawa sahaj.

Mereka tidak layak menuntut pelepasan ke atas bayaran caruman KWSP walaupun mereka membuat caruman tersebut secara sukarela.

Bagi kakitangan kategori selain penjawat awam berpencen, mereka layak menuntut pelepasan cukai sehingga RM 3,000 bagi bayaran caruman insurans/takaful nyawa dan RM 4,000 bagi bayaran caruman skim KWSP/skim lain yang diluluskan (caruman sendiri sahaja tidak termasuk caruman majikan)

Sebagai contoh, Aiman merupakan kakitangan swasta yang ada mencarum takaful nyawa sebanyak RM 2,000 setahun dan skim KWSP RM 5,000 setahun, maka beliau hanya layak menuntut pelepasan sebanyak RM 6,000 sahaja (RM 2,000 caruman takaful nyawa + RM 4,000 caruman skim KWSP)

Secara peribadi, saya beranggapan syarat baru ini agak merugikan bagi pembayar cukai.

Pelepasan cukai #19 – Skim Persaraan Swasta, SPS (Private Retirement Scheme, PRS) atau Anuiti Tertunda (Deferred Annuity)

Pelepasan sebanyak RM 3,000 diberikan kepada mereka yang menyertai atau membuat caruman ke dalam skim PRS yang diluluskan Suruhanjaya Sekuriti, atau membuat bayaran premium ke dalam skim anuiti tertunda.

Buat masa ini, pelepasan ini ditetapkan berkuatkuasa bermula tahun taksiran 2012 hingga 2021 sahaja.

Jadi, jangan terlepas peluang untuk mendapatkan pelepasan ini selagi mana masih berkuatkuasa.

Pelepasan cukai #20 – Insurans/takaful pendidikan dan perubatan

Tuntutan pelepasan cukai sehingga RM3,000 adalah dibenarkan bagi bayaran premium insurans/takaful polisi pendidikan atau manfaat perubatan sama ada untuk diri-sendiri, pasangan atau anak/anak-anak (polisi untuk ibu bapa adalah tidak dikira)

Pelepasan diberikan kepada bayaran melalui potongan gaji, atau pun bayar sendiri tanpa melalui potongan gaji.

Insurans/takaful perubatan termasuklah manfaat yang melindungi risiko akibat penyakit kritikal dan juga kad perubatan (manfaat bayaran caj rawatan dan hospital)

Pelepasan cukai #21 – Caruman kepada Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO)

Pelepasan tidak melebihi RM 250 diberikan ke atas sumbangan dalam tahun taksiran kepada PERKESO yang dibuat atau ditanggung oleh individu mengikut Akta Keselamatan Sosial Pekerja 1969.

Penutup

Demikianlah senarai pelepasan cukai pendapatan 2019 untuk efiling 2020.

Sekali lagi saya ulang, kebanyakan kategori pelepasan yang disenaraikan di atas adalah sama sahaja seperti tahun sebelumnya.

Hanya ada sedikit perubahan kecil yang melibatkan dua (2) kategori iaitu:

 • Pelepasan cukai #11 (Simpanan bersih SSPN) – Jumlah tuntutan pelepasan yang dibenarkan ditingkatkan kepada RM 8,000 berbanding RM 6,000 sahaja pada tahun sebelumnya.
 • Pelepasan cukai #18 (Insuran/takaful nyawa & caruman KWSP) – Syarat yang ditetapkan untuk penjawat awam berpencen adalah berbeza dengan penjawat awam tanpa pencen dan pekerja swasta/sendiri (boleh rujuk syaratnya dia ats). Di samping itu, bagi yang layak, jumlah pelepasan untuk caruman KWSP telah dihadkan kepada RM 4,000 sahaja berbanding RM 6,000 pada tahun sebelumnya.

Apa-apa pun, sebagai peringatan penting, setiap pelepasan yang dituntut hendaklah disokong oleh dokumen atau resit perbelanjaan yang berkaitan sebagai bukti.

Akhir kata, buatlah tuntutan pelepasan cukai semaksimumnya mengikut apa yang dibelanjakan pada tahun taksiran supaya dapat mengurangkan pengiraan cukai dan seterusnya jumlah cukai yang perlu dibayar.

Semoga perkongsian senarai pelepasan cukai pendapatan 2019 untuk efiling 2020 kali ini bermanfaat dan dapat membantu semasa mengisi efiling 2020 nanti.

Sekian.

p/s: Jangan lupa untuk kongsikan artikel ini ya. Terima kasih.

pelepasan cukai pendapatan 2019 efiling 2020

Baca juga:  5 Kesalahan Cukai Pendapatan Yang Mesti Dielakkan

Dapatkan Bijak Merancang Wang Dan SeminarBMW Sekarang!

Saya merupakan seorang perunding bertauliah Islamic Financial Planner (IFP) oleh Institut Perbankan dan Kewangan Islam Malaysia (IBFIM - Islamic Banking and Financial Institute Malaysia) di bawah Bank Negara Malaysia. Saya berpengalaman dalam bidang perkhidmatan kewangan di Malaysia semenjak tahun 2003, sebaik sahaja graduat daripada Kuliyyah Undang-undang Ahmad Ibrahim, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM).

58 Comments

 1. sapon

  AsSalam.. maaf tumpang bertanya.. jika utk pelepasan cukai #6 – Perbelanjaan perubatan penyakit sukar diubati – isteri saya menghidapi kanser, bolehkah saya rebate walaupun bill dijelaskan oleh pihak insurans? Terima kasih, wassalam.

  Reply
  1. Izzuddin Jaaffar (Post author)

   Wsalam. Setahu saya, boleh.

   Reply
 2. sofea

  saya baru pertama kali buat e-filing. persoalan saya adakah kita akan mendapat semula jumlah pelepasan yang dibuat. contohnya: kwsp/insurans + gaya hidup etc. total RM6K la. so adakah kita akan mendapat semula jumlah itu?

  Reply
  1. Izzuddin Jaaffar (Post author)

   Pelepasan ini, dia akan tolak dari jumlah gaji yang dikenakan cukai. Contohnya, jumlah gaji kena cukai RM 60,000, jumlah pelepasan RM 6,000. Jadi, cukai akan dikenakan ke atas RM 60,000 – RM 6,000 = RM 54,000 sahaja. Jumlah cukai akan berkurang.

   Reply
 3. Bonefase

  Hai.. Mau buat pertanyaan.. Sekiranya bill jalur lebar atas nama isteri tetapi isteri tidak berkerja, boleh buat perlepasan cukai utk suami?

  Reply
  1. Izzuddin Jaaffar (Post author)

   Tak boleh. Hanya penama atas bil sahaja.

   Reply
 4. Adila

  salam. Saya tak faham sgt ttg cukai pendapatan ni. Saya keje gomen dan potongan gaji saya mmg ada PCB. Cuma kdg ada potongan kdg x. Klu ada PCB ni maksudnya saya telah automatik berdaftar sbg pembayaran cukai ke camana? Apa saya kena buat ye? Tq sgt tuk penjelasan..maaf mungkin soalan ni lawak sgt, tapi saya mmg xfaham..

  Reply
  1. Izzuddin Jaaffar (Post author)

   Wsalam. Kalau ada PCB, bermaksud Cik memang layak dikenakan cukai dan wajib isi efiling. Semasa isi efiling, kita akan isytiharkan semua pendapatan, derma/hadiah yang dibuat dan perbelanjaan-perbelanjaan di bawah kategori pelepasan. Juga isytiharkan rebat seperti zakat. Jadi, sistem efiling akan buat kiraan berapa jumlah cukai yang patut dibayar. Jika jumlah cukai kurang daripada jumlah PCB, maka LHDN akan pulangkan balik jumlah lebihan tersebut. Jika jumlah cukai lebih daripada PCB, maka Cik kena topup bayaran cukai. Kalau masih tak faham, boleh rujuk rakan sekerja yang dah biasa buat efiling atau terus berhubung dengan LHDN.

   Reply
 5. Hafis

  Saya ingin bertanya mengenai no2. Penjagaan ibu bapa. Dijelaskan jika mengambil penolakkan cukai bahagian A tidak bole mengambil penolakkan cukai bahagian B. Akan tetapi, jika saya mengambil penolakkan bahagian A dan abang saya mengambil penolakkan bahagian B. Bolehkah macam tu?

  Reply
  1. Izzuddin Jaaffar (Post author)

   Boleh

   Reply
 6. Wan Nurhazilah

  Salam,, jika saya berkerja sepenuh masa, dan juga ada side income sebagai part time (takaful agent je), form mana yang yang harus diisi ye..

  Reply
  1. Izzuddin Jaaffar (Post author)

   Wsalam. Boleh isi form BE. Isytiharkan semua pendapatan yang diperoleh.

   Reply
 7. MD EMRAN BIN SAIDI

  Pelepasan cukai #18 – Insurans/takaful nyawa

  Jika saya menjadi pembayar premium takaful utk 3 orang anak .. adakah saya boleh mendapat pelepasan jumlah keseluruhan pembayaran premium takaful tersebut.. (RM80 x 3 org x 12 bln = RM2880)..

  trima kasih

  Reply
  1. Izzuddin Jaaffar (Post author)

   Ini daripada LHDN: Bayaran premium insurans nyawa atau caruman takaful atas polisi insurans nyawa yang menjamin nyawa individu, suami atau isteri / isteri-isteri dibenarkan potongan. Bayaran premium insurans nyawa atas polisi yang menjamin nyawa anak TIDAK dibenarkan potongan.

   Reply
 8. mariam

  salam tuan,
  bagaimana jika saya terlupa membuat tuntutan bg pelepasan ibu bapa bg tahun 2016,2017 & 2018. Adakah dikira hangus?

  Reply
  1. Izzuddin Jaaffar (Post author)

   Wsalam. Ya.

   Reply
 9. mar

  Saya terlupa menuntut pelepasan ibu bapa bg tahun 2016-2018. Adakah ia dikira hangus?

  Reply
  1. Izzuddin Jaaffar (Post author)

   Ya, dikira hangus.

   Reply
 10. Zaidi

  Salam,
  untuk kiraan Zakat & Fitrah, Adakah termasuk juga untuk pembayaran Zakat Pendapatan yang kita bayar di Pusat Zakat boleh di masukkan untuk kiraan tersebut?

  Reply
  1. Izzuddin Jaaffar (Post author)

   Wsalam. Ya, boleh. Yang penting ada resit yang sah.

   Reply
 11. Nizam

  Assalammualaikum wbt,maaf en izzudin nk tnya berkaitan insurance nyawa, perubahan dan pendidikan.cmner kiraan bayaran premium ye.

  Reply
  1. Izzuddin Jaaffar (Post author)

   Wsalam. Untuk insurans takaful nyawa, pelepasan sehingga RM 7000 bagi penjawat awam skim pencen dan RM 3000 bagi penjawat awam skim KWSP, pekerja swasta dan bekerja sendiri. Untuk perubatan dan pendidikan, jumlah pelepasan sehingga RM 3000. Nak tahu berapa bayaran untuk setiap jenis insurans itu, kena tengok penyata masing-masing. Boleh dapat daripada syarikat insurans takaful atau ejen.

   Reply
 12. anonimous

  Assalamualaikum, saya nak bertanya dalam borang EA yang saya terima ada meal subsidy, boleh ke saya claim untuk e filing?

  Reply
  1. Izzuddin Jaaffar (Post author)

   Setahu saya, meal subsidy/allowance/elaun makan adalah pendapatan yang dikecualikan cukai.

   Reply
   1. anonimous

    Oo maknanya tak perlu isi dalam borang e filing tu ke

    Reply
    1. Izzuddin Jaaffar (Post author)

     Ya. Tak perlu isi.

     Reply
 13. riana

  As’ Salam En. Izzuddin, dalam boran EA ada bahagian F: JUMLAH ELAUN / PERKUISIT / PEMBERIAN / MANFAAT YANG DIKECUALIKAN CUKAI,

  – maka dlm efiling e-Be perluka sy mentioned dan di bahagian mana?

  Reply
  1. Izzuddin Jaaffar (Post author)

   Wsalam. Tak perlu.

   Reply
 14. Kat

  Salam, saya nak tanya, sekiranya salah seorang daripada ibu/ bapa menerima pencen (penjawat awam) bolehkah saya menuntut perlepasan RM 1,500? Adakah tuntutan itu juga tertakluk pada kriteria tidak melebihi RM24,000?

  Reply
  1. Izzuddin Jaaffar (Post author)

   Wsalam. Jika salah seorang ada sumber pendapatan melebihi RM 24k, maka tak boleh tuntut pelepasan ke atas ibu / bapa tersebut. Hanya layak tuntut atas seorang. Jika kedua-duanya berpendapatan melebihi RM 24k, maka tidak layak menuntut ke atas kedua-duanya.

   Reply
   1. Fido

    Adakah pencen ibu bapa dikira sebagai punca pendapatan mereka?

    Reply
    1. Izzuddin Jaaffar (Post author)

     Ya.

     Reply
   2. Kat

    Terima kasih. Pencen dari kerajaan juga di klasifikasi sebagai pendapatan ke?

    Reply
    1. Izzuddin Jaaffar (Post author)

     Ya.

     Reply
 15. kojak

  Kalau ada anak 3 orang dan salah seorang tu OKU, pelepasan kiranya Anak – Di bawah umur 18 tahun 3x 2000 dan Anak – Kurang upaya 1×6000 atau
  Anak – Di bawah umur 18 tahun 2x 2000 dan Anak – Kurang upaya 1×6000??

  Reply
  1. Izzuddin Jaaffar (Post author)

   Anak – Di bawah umur 18 tahun 2x 2000 dan Anak – Kurang upaya 1×6000 – yang ini yang betul.

   Reply
 16. sohimi

  salam en izzuddin……adakah maksud jumlah caruman kwsp (untuk pelepasan cukai) ialah jumlah caruman setiap bulan yang dipotong oleh majikan bagi diri sendiri bukan caruman majikan. ? dan bukannya terhad kepada insuran sahaja ?
  sekian tkasih

  Reply
  1. Izzuddin Jaaffar (Post author)

   Wsalam. Untuk caruman KWSP, hanya kira caruman sendiri sahaja yang ditolak daripada gaji dan muncul dalam slip/penyata gaji. Caruman majikan tidak dikira. Untuk kakitangan selain penjawat awam berpencen, pelepasan KWSP hanya terhad sehingga RM 4,000 sahaja. Pelepasan insurans/takaful nyawa pula adalah sehingga RM 3,000

   Reply
 17. sohimi

  salam en izzuddin…….sya cuma nak pastikan semula bahawa jumlah caruman sendiri shj yang layak utk pelepasan cukai, bukannya jumlah caruman oleh majikan….

  Reply
  1. Izzuddin Jaaffar (Post author)

   Wsalam. Ya, hanya caruman sendiri sahaja. Caruman majikan tidak dikira.

   Reply
 18. mel amin

  salam sy bayar 2 insurans perubatan (sy+anak) boleh kah sy claim kedua2 nya sekali di bawah insurans pendidikan&perubatan?

  Reply
  1. Izzuddin Jaaffar (Post author)

   Wsalam. Ini yang diterangkan oleh pihak LHDN: Potongan tidak melebihi RM3,000 bagi premium insurans yang dibayar atas polisi pendidikan atau manfaat perubatan untuk individu, pasangan atau anak. Untuk situasi Puan, boleh 🙂

   Reply
 19. Muhammad yazid Shahrol

  Isteri saya membuat sspn i plus tuk anak saya tetapi dia tidak berkerja. Adakah boleh di campur dengan sumbangan sspn i plus saya..

  Reply
  1. Izzuddin Jaaffar (Post author)

   Tak boleh. Dikira oleh sumbangan sendiri sahaja.

   Reply
 20. Muhammad yazid Shahrol

  Kalau wife xberkerja tapi de buat sspn-i plus monthly bank in..Boleh include dlm efilling saya x??

  Reply
  1. Izzuddin Jaaffar (Post author)

   Tak boleh. Dikira oleh sumbangan sendiri sahaja.

   Reply
 21. fazil

  kalau saya beli smartphone dari orang lain, tiada resit tapi ada slip bank, adakah ia cukup untuk bukti pada pelepasan Gaya Hidup?

  Reply
  1. Izzuddin Jaaffar (Post author)

   Perlukan resit yang sah.

   Reply
  2. Aish

   Salam En.Kalau kita ada zakat simpanan blh msukkan sekali ke dlm efilling tu

   Reply
   1. Izzuddin Jaaffar (Post author)

    Wsalam. Semua jenis bayaran zakat boleh dimasukkan.

    Reply
 22. Siti Azizah

  Salam.. nak tanya sye berniaga dh 5 tahun ssm sye.. sya baru nak daftar sbgi pembayar cukai.. sya kena declare dr 5 tahun lepas ke atau setakat sye simpan dokument2 mcm resit2.. sebab kalau 5 tahun saya xsimpan resit2 semua

  Reply
  1. Izzuddin Jaaffar (Post author)

   Wsalam. Jika pendapatan setiap tahun bagi 5 tahun lepas tersebut melebihi pendapatan minimum patut dicukai, maka perlu declare. Apa-apa pun, boleh ke pejabat LHDN untuk urusan lanjut.

   Reply
 23. Ahmad

  assalamualaikum tuan.

  mengenai pelepasan bg ibu bapa @ anak yg berumur 18 tahun ke bawah cthnya, kesemua resit perbelanjaan perlu disimpan ya tuan?

  Reply
  1. Izzuddin Jaaffar (Post author)

   Wsalam. Kalau claim atas perbelanjaan perubatan, kena simpan resit. Kalau claim atas penjagaan, memang tiada resit. Kalau diaudit, pihak LHDN akan minta surat beranak dan MyKad.

   Reply
 24. Fetty

  En, sy tersilap isi tuntutan ke ats ibu, ibu sy d bwh 60 thn , bgaimna ya?

  Reply
  1. Izzuddin Jaaffar (Post author)

   Boleh buat pembetulan dengan berhubung dengan pihak LHDN

   Reply
 25. Lim

  Pelepasan cukai #18 – Insurans/takaful nyawa dan KWSP

  Bagi kakitangan awam yang memilih skim pencen, mereka hanya layak menuntut pelepasan bagi bayaran premium insurans/takaful nyawa sahaj.

  Mereka tidak layak menuntut pelepasan ke atas bayaran caruman KWSP walaupun mereka membuat caruman tersebut secara sukarela.

  ————————–
  dari penerangan di atas adakah bermaksud di tahun taksiran sebelumnya iaitu 2018, 2017, 2016 kakitangan awam yang memilih skim pencen boleh mencarum KWSP sehingga RM6000 dan layak menuntuk pelepasan cukai pendapatan.

  Reply
  1. Izzuddin Jaaffar (Post author)

   Ya, tahun-tahun sebelum ini, pengiraannya lain.

   Reply

Tinggalkan komen/cadangan/pandangan di sini