Boleh Tak Simpan Duit Dengan Teknik Main Kutu?

teknik main kutuSalah satu cara simpan duit yang saya tulis dalam artikel 5 Cara Menyimpan Duit Pasti Jadi adalah teknik main kutu, yang mana merupakan teknik yang old-school dan evergreen; diamalkan dari dulu dan masih di amalkan sehingga sekarang.

Main kutu melibatkan sekumpulan kecil orang yang berpakat untuk menyumbangkan satu jumlah duit yang dipersetujui setiap bulan kepada ketua yang digelar ibu atau mak kutu.

Duit yang dikumpul kemudiannya dibahagikan kepada setiap ahli kumpulan mengikut giliran.

Simpan duit dengan teknik main kutu sangat popular terutama di tempat-tempat kerja, malah sekarang ada yang menjalankannya secara online melibatkan orang dari serata tempat.

Persoalannya, bolehkah bermain kutu?

Bagaimana dengan ketetapan undang-undang?

Bagaimana pula dari segi hukum Islam?

Akta (Larangan) Kumpulan Wang Kutu 1971

Dalam Akta 28 Undang-undang Malaysia, iaitu Akta (Larangan ) Kumpulan Wang Kutu 1971, dinyatakan dengan jelas bahawa tidak ada individu mahupun syarikat di negara ini dibenarkan menganjurkan pelaburan wang kutu termasuk aktiviti mengutip wang orang lain bagi tujuan membina rangkaian perniagaan.

Maksudnya, main kutu adalah satu kesalahan di sisi undang-undang Malaysia, kerana aktiviti main kutu melibatkan pengumpulan deposit (duit) daripada orang awam.

Sedangkan, untuk mengumpul deposit daripada orang awam, hendaklah mempunyai lesen daripada Bank Negara Malaysia dan juga agensi-agensi yang lain.

Lagipun, main kutu memang cenderung kepada penipuan; bayangkan jika individu atau syarikat yang mengumpul duit tersebut lari atau menghilangkan diri.

Siapa yang terlopong?

Sudah semestinya ahli-ahli yang menyumbang duit.

Jadi, kalau nak main kutu, mainlah dengan senyap-senyap dalam kumpulan kecil dan tanggunglah risiko sendiri.

Jika terjadi apa-apa sama ada ditipu ibu kutu atau ada ahli kumpulan culas membayar, nak ambil tindakan undang-undang pun mungkin tidak boleh dilakukan.

Baca juga:  8 Teknik Pembiayaan/Pinjaman ASB (Loan ASB) Supaya Untung Berganda

Hukum Teknik Main Kutu Mengikut Pandangan Islam

Mengikut Dr. Zaharuddin, hukum bermain kutu adalah harus sekiranya:

  • Jumlah yang disumbangkan/disimpan oleh setiap ahli kumpulan adalah sama
  • Jumlah yang diterima adalah sama bagi setiap ahli kumpulan
  • Sistem sumbangan dan penerimaan wang adalah terkawal, dipersetujui dan adil sesama ahli kumpulan
  • Tidak wujud unsur-unsur riba, contohnya ada ahli perlu membayar lebih daripada orang lain
  • Tiada unsur gharar atau ketidakpastian; tarikh dan giliran bagi setiap ahli untuk menerima bahagian masing-masing ditetapkan dari awal dan dipersetujui bersama.

Baru-baru ini pun, saya ada menerima pesanan Whatsapp daripada rakan sekerja, yang menyatakan bahawa apabila mengamalkan teknik main kutu, setiap ahli kumpulan perlulah melafazkan akad hutang semasa memberi dan menerima wang supaya permainan tersebut menjadi harus.

Sebabnya, apabila bermain kutu, seolah-olah setiap ahli memberikan hutang kepada ahli yang menerima secara mengikut giliran.

Maka, akad hutang hendaklah dilafazkan.

teknik main kutu

Baca juga:  Masih Relevankah Teknik Financing ASB?

Kesimpulan

Mengikut undang-undang Malaysia, main kutu adalah merupakan satu kesalahan jika dijalankan oleh individu atau syarikat perniagaan.

Walaubagaimanapun, jika nak main kutu, bolehlah dimainkan dalam kumpulan yang kecil bersama-sama ahli yang dikenali sahaja untuk mengurangkan risiko penipuan.

Di samping itu, beberapa perkara perlulah dijaga, terutamanya dari segi sistem kutipan, penyerahan dan giliran yang adil untuk menjaga keharusan bermain kutu dari segi hukum Islam.

Untuk maklumat lanjut berkenaan main kutu, boleh baca artikel-artikel khas yang disiarkan Sinar Harian baru-baru ini.

Boleh baca di sini: http://www.sinarharian.com.my/rencana/main-kutu-bolehkah-1.615697

Atau pun, lihat gambar-gamabar keratan di bawah:

teknik main kututeknik main kututeknik main kututeknik main kututeknik main kutu

Baca juga:  3 Jenis Dana Kecemasan Untuk Situasi Luar Dugaan

Dapatkan Bijak Merancang Wang Dan SeminarBMW Sekarang!

Saya merupakan seorang perunding bertauliah Islamic Financial Planner (IFP) oleh Institut Perbankan dan Kewangan Islam Malaysia (IBFIM - Islamic Banking and Financial Institute Malaysia) di bawah Bank Negara Malaysia. Saya berpengalaman dalam bidang perkhidmatan kewangan di Malaysia semenjak tahun 2003, sebaik sahaja graduat daripada Kuliyyah Undang-undang Ahmad Ibrahim, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM).

Tinggalkan komen/cadangan/pandangan di sini