5 Platform Buat Duit USD Online Untuk Jana Pendapatan

buat duit usd online

Untung sebenarnya kalau tahu cara buat duit USD online.

Ya lah, sebab sekarang USD 1 bersamaan lebih kurang RM 4.

Jadi, kalau berjaya buat duit dalam USD, boleh jana pendapatan 4 kali ganda dalam RM.

Contoh, kalau berjaya jana USD 100 setiap bulan, maka dah dapat pendapatan lebih kurang RM 400.

Best, kan?

Lebih-lebih lagi kalau buat sebagai pendapatan sampingan.

Lagipun, apabila nak jana pendapatan dalam USD ini, pasarannya lebih luas.

Boleh meliputi pasaran seluruh dunia.

Tapi, walaupun pasarannya luas, persaingan juga tinggi.

Sebab semua orang di seluruh dunia boleh lakukan perkara yang sama.

Walaubagaimanapun, bukan semua cara buat duit USD online perlukan kita target seluruh dunia.

Boleh sahaja target pasaran di Malaysia, tapi pada masa yang sama jana pendapatan dalam USD.

Baiklah, tanpa perlu buang masa, jom saya tunjukkan 5 platform terbaik untuk mula buat duit USD online.

Baca juga:  Panduan Affiliate Simple Tapi Power: Rahsia Buat Duit Dengan Affiliate

Platform #1 – Buat duit USD online dengan Adsense

Google Adsense, atau lebih mudah dikenali sebagai Adsense, adalah platform jana pendapatan yang dimiliki oleh Google Inc.

Ya, syarikat yang merupakan pemilik laman carian paling popular, Google.

Melalui Adsense, anda boleh buka akaun, dapatkan kod iklan, paparkan iklan-iklan daripada Google dan jana pendapatan daripadanya.

Anda akan diberi pendapatan melalui 2 cara utama.

Cara pertama adalah melalui jumlah paparan iklan yang dipaparkan; semakin banyak dan lama tempoh iklan dipaparkan, semakin banyak pendapatan akan diperoleh.

Cara kedua, jika ada orang yang klik pada iklan yang dipaparkan; semakin banyak yang klik, semakin tinggi pendapatan yang dijana.

Bagaimana nak buat duit dengan Adsense?

Biasanya, orang buat melalui blog, laman web, video Youtube dan juga aplikasi telefon.

Macam saya sendiri, buat duit dengan Adsense menggunakan laman web JomUrusDuit.com ini.

Kalau anda kenal Youtuber-Youtuber di Malaysia seperti Syahmi Sazli dan Allief Irfan, mereka gunakan Youtube dan banyak jana pendapatan melalui Adsense.

Malah kalau anda perasan banyak aplikasi telefon percuma yang anda gunakan, ada dipaparkan iklan-iklan daripada Google.

Dengan Adsense, anda boleh target kepada seluruh dunia atau Malaysia sahaja.

Kalau target seluruh dunia, memanglah pendapatannya lebih lumayan, tetapi persaingan lebih tinggi.

Kalau target Malaysia sahaja, persaingan lebih rendah dan pendapatan yng bakal diperoleh boleh jadi lumayan juga.

Untuk yang berminat nak buat duit USD dengan Adsense, saya cadangkan 2 panduan ini:

Panduan buat duit USD online dengan Adsense #1 – Panduan Raja Adsense Revive

buat duit usd online adsenseBagi yang nak jana pendapatan dengan Adsense menggunakan blog atau laman web, ini adalah panduan yang disarankan.

Saya sendiri belajar daripada panduan ini semasa mula-mula buat blog ini dahulu.

Secara peribadi, saya memang syorkan panduan ini sebab lengkap dan mudah difahami kerana ditulis dalam Bahasa Malaysia.

Memang susah nak jumpa panduan buat duit dengan Adsense dalam Bahasa Malaysia.

Panduan ini dalam bentuk ebook format pdf dan mula diterbitkan pada tahun 2006.

Kemudian, kontennya dikemaskini pada tahun 2016 dan masih lagi relevan sehingga hari ini.

Ini adalah senarai konten panduan ini:

  • Pengenalan Google Adsense
  • Pemilihan niche dan topik
  • Pembangunan blog dan penulisan artikel
  • Search engine optimization
  • Teknik pemasaran pantas
  • Cara daftar akaun Google Adsense
  • Cara tambah pendapatan daripada blog
  • Akaun Adsense hosted
  • Isu-isu dan tip-tip penting

Harganya boleh dikatakan berbaloi, RM 80 sahaja!

Kalau nak tahu lebih lanjut tentang panduan ini, boleh klik di sini: Panduan Raja Adsense Revive

Untuk tahun 2020, panduan ini ditambah dengan Modul Adsense Youtube (dengan tambahan harga).

buat duit online dengan adsense youtube

Modul ini merupakan panduan dalam bentuk video yang menunjukkan cara-cara jana pendapatan dengan Adsense melalui Youtube.

Bagi yang belum tahu, kelebihan buat duit dengan Adsense melalui Youtube adalah akaun lebih senang di’approved’ berbanding menggunakan blog atau laman web.

Modul Adsense Youtube ini boleh didapati secara berasingan pada harga RM 40.

Tetapi, kalau berminat nak dapatkan Panduan Raja Adsense Revive + Modul Adsense Youtube sekaligus, boleh dapat dengan harga RM 100 sahaja (jimat RM 20!)

Jadi, boleh belajar cara buat duit dengan Adsense menggunakan blog dan juga Youtube daripada satu panduan sahaja.

Untuk dapatkan panduan hebat ini, boleh klik di sini: Panduan Raja Adsense Revive + Modul Adsense Youtube

Panduan buat duit USD online dengan Adsense #2 – Jom Jadi Youtuber

buat duit online dengan youtubeBagi yang tak mahu buat blog atau laman web, tapi nak fokus buat video di Youtube sahaja, boleh dapatkan panduan ini.

Panduan terkini tahun 2020 ini memang fokus berkenaan hal-hal jana pendapatan melalui Youtube, terutamanya melalui Adsense.

Anda boleh teliti sendiri antara isi kandungan panduan ini di bawah ini:

buat duit online dengan youtube

Lengkap dan berbaloi untuk dimiliki.

Harga panduan ini pada mulanya RM 50 sahaja semasa tempoh promosi, tetapi kemudian dikembalikan ke harga asal iaitu RM 100

Mungkin selepas ini harganya boleh meningkat lagi jika dikemaskini dengan konten-konten baru.

Kalau berminat, boleh terus klik di sini: Jom Jadi Youtuber

Platform #2 – Buat duit USD online dengan eBay

eBay adalah laman web jualan yang popular di peringkat antarabangsa.

Malah, Malaysia juga ada laman web eBay di ebay.com.my, tetapi tidak popular seperti Shopee, Lazada dan Lelong.

Kalau di negara-negara lain seperti Amerika Syarikat, United Kingdom dan Australia, eBay memang popular.

Melalui eBay, anda boleh jual barang bukan sahaja kepada pasaran di Amerika Syarikat, malah negara-negara lain juga yang ada eBay.

Di Malaysia, sebenarnya ramai seller eBay yang berjaya buat jualan dan jana pendapatan lumayan melalui eBay.

Yang lebih menarik lagi, ramai di kalangan mereka yang jual barang-barang buatan Malaysia yang mudah dan murah sahaja didapati di sini.

Contohnya seperti makanan ringan, serbuk kopi, teh malah ada yang jual daun kering sahaja!

Dan mereka jual kepada pasaran antarabangsa pada harga yang menguntungkan kerana permintaan sangat tinggi.

Kalau kena caranya, memang boleh buat duit USD lumayan melalui eBay.

Tetapi, peringatan ya.

Kalau nak berniaga di eBay, pastikan anda banyak bersabar dan sentiasa patuh kepada syarat-syarat yang ditetapkan oleh eBay.

Jangan cuba nak guna trik atau helah.

Dan juga, perlu sediakan modal sebab hasil jualan di eBay lambat dilepaskan kepada penjual terutamanya eBay seller yang baru.

Jadi, sebagai penjual baru, anda perlu banyak gunakan duit sendiri terlebih dahulu untuk dapatkan barang jualan dan tanggung kos penghantaran sebelum terima hasil jualan.

Dalam erti kata lain, nak berniaga di eBay ini, hati mesti cekal dan lebih penting, tahu caranya.

Panduan buat duit USD online dengan eBay – Panduan eBay Intelligence

ebay intelligence buat duit dengan ebay 2018Panduan ini adalah daripada Tuan Zul, beliau adalah salah seorang eBay seller Malaysia yang berjaya.

Hasil pengalaman beliau, beliau terbitkan Panduan eBay Intelligence yang mana terdapat dalam bentuk ebook pdf, video dan juga bengkel (bergantung kepada pakej).

Panduan ini diterbitkan pada tahun 2017, namun masih relevan sehingga kini kerana penulisnya sentiasa kemaskini kandungannya dari semasa ke semasa.

Saya sendiri pun promosikan panduan ini sejak tahun 2017 dan sehingga kini, masih ramai yang dapatkan panduan ini.

Boleh baca ulasan saya tentang panduan ini di sini: Ulasan Panduan eBay Intelligence

Harga panduan ini masih sama seperti di awal penerbitannya dulu.

Kalau berminat, boleh terus klik di sini: Panduan eBay Intelligence

Baca juga:  Channel X Pro: Panduan Cara Jual Barang di Lazada, Shopee, 11Street & Lelong

Platform #3 – Buat duit USD online dengan Clickbank

Clickbank adalah platform yang menyediakan peluang untuk jana pendapatan dengan affiliate.

Di sini, terdapat banyak produk digital yang majoritinya dalam bentuk ebook dan video yang boleh dipromosikan oleh ahli berdaftar.

Malah, produk-produk di sini juga meliputi pelbagai kategori seperti panduan buat duit, urus wang, kemahiran hidup dan kesihatan.

Pendaftaran adalah percuma dan sesiapa sahaja boleh promosikan produk-produk yang terdapat di laman web ini.

Yang penting, kena buat promosi secara beretika dan ikut syarat-syarat yang ditetapkan.

Selepas mendaftar, ahli boleh mendapatkan link khas untuk mempromosikan produk-produk yang dirasakan sesuai.

Apabila ada pembeli membuat pembelian melalui link tersebut, maka ahli akan mendapat komisen.

Clickbank telah lama wujud dan lama menjadi pilihan oleh mereka yang buat duit dengan affiliate dalam nilai USD.

Antara faktor penting dalam menentukan kejayaan menjana pendapatan melalui Clickbank adalah pemilihan produk yang betul yang mendapat permintaan tinggi dan teknik menarik trafik supaya ramai prospek dapat melihat promosi yang dilakukan.

Panduan buat duit USD online dengan Clickbank – CB Method & CB Method Zero

buat duit usd online clickbank

Untuk yang berminat nak belajar bagaimana nak buat duit di Clickbank, disarankan untuk dapatkan sama ada salah satu atau pun kedua-dua panduan ini.

Kedua-dua panduan ini disediakan oleh orang yang sama iaitu Tuan Abdul Malek yang mana beliau merupakan seorang yang pakar menjana pendapatan di Clickbank.

Kedua-duanya adalah dalam bentuk video, jadi pembeli akan ditunjukkan langkah demi langkah secara jelas.

Secara ringkasnya, panduan CB Method akan menunjukkan bagaimana untuk mendaftar di Clickbank, memilih produk yang mendapat permintaan tinggi, setup laman web promosi yang lengkap serta yang paling penting, bagaimana nak buat promosi untuk tarik prospek pembeli.

Ini adalah antara konten CB Method:

  • Cara daftar akaun
  • Cara withdraw payment
  • Kajian keywords dan produk
  • Setup domain, hosting dan landing page
  • Cara tulis dan struktur artikel
  • Setup Magic Script
  • 3 teknik promosi efektif

Untuk tahu lebih lanjut tentang CB Method, boleh klik di sini: CB Method

Berbeza pula dengan panduan CB Method Zero, asasnya sama iaitu pendaftaran Clickbank, pemilihan produk dan setup promosi, cumanya promosi dijalankan tanpa perlu bina laman web tetapi perlukan lebih modal.

Untuk tahu lebih lanjut tentang CB Method Zero, boleh klik di sini: CB Method Zero

Boleh dikatakan kedua-dua panduan ini adalah berbaloi untuk dimiliki bagi yang nak beleajar buat duit dalam USD dengan affiliate di Clickbank.

Harga CB Method adalah RM 297 manakala CB Method Zero pula hanya RM 70

Untuk tempoh terhad, kedua-dua panduan ini boleh didapati pada harga RM 250 sahaja (jimat RM 117!)

Kalau berminat nak dapatkan pada harga istimewa, boleh dapatkan di sini: CB Method Combo

Platform #4 – Buat duit USD online dengan Shopify

Shopify adalah laman web yang membolehkan pengguna untuk membina laman web ecommerce.

Dengan laman ecommerce yang dibina, pengguna boleh jual produk kepada pasaran antarabangsa.

Boleh juga jual produk secara dropship, jadi tak perlu simpan stok.

Hanya perlu dapatkan order dari pelanggan, kemudian buat tempahan dengan pembekal dan barang akan dihantar terus kepada pelanggan.

Kiranya, jadi macam orang tengah sahaja.

Panduan buat duit USD online dengan Shopify – Rahsia Shopify

Sekarang ada satu panduan yang baru diterbitkan yang tunjukkan cara buat duit dengan Shopify dengan cara dropship.

Panduan tersebut adalah Rahsia Shopify

buat duit usd online shopifyPanduan ini adalah dalam bentuk video langkah demi langkah yang lengkap daripada pemilihan produk,  setup laman ecommerce Shopify, buat promosi untuk tarik pelanggan dan seterusnya urus tempahan.

Cumanya, jika nak buat duit dalam USD dengan Shopify, perlukan kemahiran teknikal untuk setup laman ecommerce.

Modal juga diperlukan untuk menampung kos Shopify yang dilanggan.

Apabila dah dapat jualan dan keuntungan, semua kos ini boleh ditampung oleh hasil jualan yang dibuat.

Jangan risau, kalau belajar melalui panduan Rahsia Shopify, semua perkara ini akan diterangkan selengkapnya.

Kalau berminat nak dapatkan panduan ini, boleh klik di sini: Rahsia Shopify

Platform #5 – Buat duit USD online USD dengan Fiverr

Fiverr adalah laman web yang menyediakan peluang untuk ahlinya menawarkan pelbagai jenis servis dan perkhidmatan.

Servis dan perkhidmatan yang dipaparkan di Fiverr dikenali sebagai gig.

Contohnya seperti pembinaan laman web, pemasaran, penulisan, penghasilan video, terjemahan dan macam-macam lagi.

Kadang-kadang, gig yang simple dan macam mengarut pun ada ditawarkan di Fiverr.

Namun, masih tetap mendapat permintaan tinggi.

Setiap satu gig yang ditempah pelanggan akan dibayar USD 5 dan boleh dapat lebih keuntungan jika ada tawarkan gig tambahan ke atas gig asal.

Pendaftaran di Fiverr adalah percuma dan ahli bermula tanpa keluarkan sebarang modal.

Yang penting, ada kemahiran untuk tawarkan servis atau gig yang mendapat permintaan ramai.

Panduan buat duit USD online dengan Fiverr – Panduan Fiverr

buat duit usd online dengan fiverrPanduan ini pertama kali diterbitkan pada 2016 dan sentiasa dikemaskini.

Sekarang, edisi ke 5 yang dikemaskini pada tahun 2020 dan selepas ini akan dikeluarkan lagi edisi ke 6.

Boleh dikatakan, panduan ini lengkap dan berbaloi untuk mereka yang baru nak belajar jana pendapatan di Fiverr.

Harganya pun murah sahaja, RM 50 sahaja!

Melalui panduan ini, pembaca akan belajar cara untuk daftar, menjual, menggunakan dan mendapatkan jualan di Fiverr.

Malah turut diberi idea gig berserta tutorial supaya boleh terus tawarkan servis di Fiverr.

Kalau berminat nak tahu lebih lanjut tentang panduan ini, boleh klik di sini: Panduan Fiverr

Penutup

Seperti yang saya katakan di awal artikel ini, jana pendapatan dalam USD kalau kena caranya, memang boleh menjadi sumber kewangan yang lumayan.

Yang penting, ada kesungguhan dan minat, tak mudah berputus asa dan tahu teknik yang betul.

Kalau anda berminat nak buat duit dengan USD, saya sarankan pilih salah satu dahulu daripada platform-platform di atas.

Pilih yang anda rasakan paling sesuai dengan minat, kemahiran dan modal anda.

Dapatkan panduan yang berkaitan, belajar bersungguh-sungguh kemudian cuba buat sampai jadi.

Apabila dan mahir dengan satu platform, boleh cuba dengan platform yang lain pula.

Jangan terburu-buru dan tamak untuk cuba kesemua platform.

Fokus satu-satu terlebih dahulu.

Semoha nanti kejayaan akan digapai.

Sekian.

p/s: Jangan lupa untuk kongsikan artikel ini ya! Terima kasih.

Baca juga:  Program Pengekalan Pekerjaan & Subsidi Upah PERKESO
perancang harta pusaka islam islamic estate planner

Saya merupakan Perancang Harta Pusaka Islam (Islamic Estate Planner, IEP) yang bernaung di bawah syarikat as-Salihin Trustee Berhad (AST). Saya sedia membantu dalam perancangan harta pusaka anda; penulisan wasiat, pentadbiran harta pusaka, perjanjian aset perolehan bersama, deklarasi hibah, amanah hayat dan amanah insurans/takaful. Boleh hubungi saya di 013-9798719 (klik di sini untuk terus hubungi saya)

Dapatkan Bijak Merancang Wang Dan SeminarBMW Sekarang!

Saya merupakan seorang perunding bertauliah Islamic Financial Planner (IFP) oleh Institut Perbankan dan Kewangan Islam Malaysia (IBFIM - Islamic Banking and Financial Institute Malaysia) di bawah Bank Negara Malaysia. Saya berpengalaman dalam bidang perkhidmatan kewangan di Malaysia semenjak tahun 2003, sebaik sahaja graduat daripada Kuliyyah Undang-undang Ahmad Ibrahim, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM).

Tinggalkan komen/cadangan/pandangan di sini