Tag Archive: perancangan kewangan

16 Cara Selamatkan Duit Anda 2018

cara selamatkan duitSaya tertarik dengan satu infografik tips pengurusan kewangan yang dikongsikan oleh Agensi Kaunseling & Pengurusan Kredit (AKPK) bertajuk 16 Cara Selamatkan Duit Anda 2018.

Memang sangat sesuai untuk dikongsikan kepada pembaca di blog JomUrusDuit.com ini.

Jadi, seperti biasa, saya kongsikan dan berikan sedikit ulasan tambahan bagi setiap tips yang dikongsikan.

Tanpa buang masa, jom kita lihat satu per satu tips yang dikongsikan.

Cara selamatkan duit #1 – Belanja kurang daripada pendapatan setiap bulan

Rancang baik-baik bagaimana untuk belanjakan pendapatan yang diperoleh supaya tidak terlebih belanja.

Kalau terlebih belanja, boleh menyebabkan terjebak ke dalam hutang yang tidak baik.

Apabila banyak berhutang, lemahlah kedudukan kewangan nanti.

Cara selamatkan duit #2 – Fikirkan cara untuk tambahkan pendapatan

Secara asasnya, ada 4 kuadran sumber pendapatan utama iaitu pekerjaan, bekerja/berniaga sendiri, berniaga melalui syarikat dan pelaburan.

Usah terlalu bergantung kepada satu sumber pendapatan sahaja, walaupun pendapatan yang dirasakan sekarang sudah lebih daripada cukup.

Kenapa?

Kerana apa-apa sahaja boleh berlaku tanpa diduga; diberhentikan kerja, syarikat menghadapi masalah, kegawatan ekonomi, kemalangan.

Oleh itu, kena kreatif untuk pelbagaikan sumber pendapatan.

Bagaimana nak tambah pendapatan?

Mulakan dengan menambah ilmu dan meningkatkan kemahiran diri dengan perkara-perkara yang boleh dijadikan sumber pendapatan.

Cara selamatkan duit #3 – Ubah gaya hidup (boros kepada jimat)

Sebenarnya, ramai yang menghadapi masalah bukan disebabkan jumlah pendapatan yang tidak mencukupi, sebaliknya adalah disebabkan sikap sendiri yang suka boros.

Lebih utamakan gaya dan pandangan orang lain berbanding kemampuan sendiri.

Jadi, mulai sekarang, perlu ubah tabiat berbelanja.

Utamakan keperluan berbanding kehendak, pilih barang dengan kualiti terbaik pada harga terbaik dengan kemampuan sendiri.

Barulah duit akan selamat.

Cara selamatkan duit #4 – Rancang kewangan anda dengan buku bajet bulanan

Anda ada buat bajet belanja bulanan?

Kalau belum ada, kena mula buat sekarang.

Dengan adanya bajet, sekurang-kurangnya kita dapat mengawal ke mana duit dibelanjakan.

Dan juga kita dapat tahu berapa had yang boleh diperuntukkan untuk setiap perbelanjaan.

Bajet akan membantu supaya tidak terbabas ke arah perbelanjaan-perbelanjaan yang tidak perlu.

Kalau rasa susah nak tulis dalam buku, boleh gunakan pelbagai aplikasi smartphone yang ada sekarang.

Cara selamatkan duit #5 – Mulakan menabung dengan duit berwarna (RM 5, RM 10, RM 20)

Ini adalah salah satu cara simpan duit yang mudah untuk dilakukan; wujudkan tabung duit warna.

Contohnya, tabung oren untuk duit not RM 20, atau tabung hijau untuk duit not RM 5

Setiap kali dapat duit not warna tersebut, jangan belanjakan, tetapi terus simpan ke dalam tabung.

Buat bersama-sama pasangan dan anak-anak, lebih seronok.

Selepas beberapa bulan, buka tabung dan lihat hasilnya.

Pasti tersenyum.

Cara selamatkan duit #6 – Bagi pengguna kad kredit, elakkan pembayaran minima

Kad kredit ini umpama pedang bermata dua; kalau tersalah cara guna, boleh membahayakan diri-sendiri.

Guna kad kredit memang senang, tak perlu bawa duit cash yang banyak, hanya perlu swipe sahaja.

Tetapi, kalau tak terkawal, buruk padahnya.

Lagi teruk, apabila tak dapat bayar, atau bayar bayaran minima sahaja.

Dalam kadar faedah kad kredit yang tinggi, situasi sebegini akan menyebabkan pengguna boleh terbeban dengan jumlah hutang yang tinggi.

Cara selamatkan duit #7 – Tahan tabiat membeli belah, beli apabila perlu

Yang ini berkait rapat dengan tips #3 di atas.

Kalau diri sendiri memang suka membeli-belah, kena ambil langkah untuk kurangkan tabiat tersebut.

Salah satu caranya, kurangkan bercakap dengan orang lain berkenaan sebarang jualan murah.

Kurangkan melawat ke pusat-pusat membeli belah.

Kalau suka membeli belah online, kurangkan melayari kedai-kedai online.

Sibukkan diri dengan buat perkara-perkara lain yang lebih bermanfaat, insyaAllah tabiat membeli-belah dapat dikurangkan.

Cara selamatkan duit #8 – Pupuk tabiat bebas hutang

Elakkan daripada melakukan hutang-hutang jahat.

Contoh hutang-hutang jahat adalah seperti beli perabot mewah guna ansuran mudah, beli baju mahal guna kad kredit dan buat pinjaman peribadi untuk join skim cepat kaya.

Kalau nak berhutang, pastikan buat hutang yang disandarkan kepada aset, contohnya buat beli rumah dan tanah.

Dan apabila berhutang, pastikan buat bayaran mengikut jadual dan jumlah yang ditetapkan.

Kalau ada duit lebihan, boleh guna untuk buat bayaran tambahan supaya dapat bebas hutang dengan lebih cepat.

Cara selamatkan duit #9 – Pilih pakej insurans/takaful kenderaan yang berpatutan

Memiliki kereta memang merupakan satu beban.

Bukan sahaja perlu bayar ansuran bulanan bagi pinjaman/pembiayaan kereta, malah kena turut fikir kos-kos lain seperti minyak, tol, penyelenggaraan dan parking.

Setiap tahun pula, perlu fikirkan kos cukai jalan dan juga insurans/takaful kenderaan yang perlu diperbaharui.

Sebagai orang yang bijak kewangan, pilihlah pakej insurans/takaful kenderaan yang berpatutan.

Bertepatan dengan liberalisasi insurans/takaful kenderaan sekarang, sebagai pengguna, perlulah mengambil langkah-langkah yang perlu untuk memastikan sentiasa ditawarkan pakej perlindungan insurans/takaful kenderaan yang murah.

Cara selamatkan duit #10 – Kurangkan beriadah di pusat membeli belah

Tips ini pun berkait dengan tips #3 dan #7.

Apabila suka beriadah di pusat membeli belah, niat asal yang tak mahu berbelanja pun, boleh tewas.

Sedar tak sedar, banyak duit mengalir terbeli barang-barang yang sebenarnya tak diperlukan pun.

Oleh itu, kurangkan beriadah di pusat membeli belah.

Jika kawan-kawan ajak berjumpa atau bersiar-siar, lebih baik pergi ke tempat yang tak perlukan banyak belanja seperti ke taman, pusat rekreasi atau pantai.

Cara selamatkan duit #11 – Kurangkan merokok

Orang yang merokok adalah orang kaya yang kurang cerdik.

Maaf, mungkin kendengaran agak kasar, namun ini adalah pendapat peribadi saya yang memang tak suka kepada perokok.

Perokok sanggup membakar duit untuk menghisap asap dan bahan-bahan kimia yang bukan sahaja tidak membawa faedah, malah boleh merosakkan tubuh badan.

Dan menjadi punca kepada banyak penyakit bukan sahaja kepada diri-sendiri, malah kepada orang di sekeliling yang terpaksa menghirup asap rokok yang dilepaskan.

Jadi, daripada dibakar sahaja duit tersebut, lebih baik disimpan dan dilaburkan sahaja.

Kurangkan merokok, duit dapat dijimatkan.

Lebih baik jika berhenti terus.

cara selamatkan duit

Cara selamatkan duit #12 – Amalkan pemakanan yang sihat dan kerap bersenam

Pada masa sekarang, kos rawatan sesuatu penyakit boleh mencecah jumlah yang tinggi.

Oleh itu, cara yang paling mudah untuk mengelak perkara ini adalah dengan menjaga kesihatan; mengamalkan pemakanan yang sihat dan kerap bersenam.

Dengan menjaga kesihatan dengan baik, bukan sahaja dapat mengelakkan terpaksa keluarkan belanja untuk merawat penyakit, malah menambah produktiviti diri-sendiri dalam melakukan kerja.

Produktiviti bertambah, pendapatan juga bertambah.

Cara selamatkan duit #13 – Ukur baju di badan sendiri

Berbelanjalah mengikut keupayan pendapatan masing-masing.

Jangan terikut-ikut gaya orang lain.

Jangan terikut-ikut nafsu sendiri.

Jangan sampai berhutang kalau sekadar nak kelihatan hebat di mata orang lain.

Ukur baju di badan sendiri, berbelanja pada perkara yang perlu mengikut kemampuan.

Cara selamatkan duit #14 – Kitar semula pakaian terpakai

Tak perlulah sampai terlalu kerap membeli pakaian baru.

Selagi pakaian sedia ada masih elok dan boleh dipakai, pakailah sahaja.

Cara selamatkan duit #15 – Kawal tabiat boros terhadap aksesori kereta

Tak salah untuk mempunyai minat dan hobi dengan kereta.

Tetapi, memang satu masalah kalau terlalu boros dengan minat tersebut.

Berpada-padalah, utamakan belanja yang perlu dahulu, utamakan isteri dan anak-anak dahulu.

Cara selamatkan duit #16 – Banyak menggunakan pengangkutan awam

Bagi yang tinggal di Lembah Klang, dengan kemudahan pengangkutan awam yang ada, memang digalakkan untuk menggunakan kemudahan yang disediakan tersebut.

Bukan sahaja lebih jimat wang, malah lebih jimat masa dan tenaga.

Malah, menggunakan pengangkutan awam lebih baik untuk alam sekitar.

Jadi, tak perlu malu-malu gunakan kemudahan pengangkutan awam.

..

6 Nasihat Kewangan Untuk Kejayaan

nasihat kewanganSelepas lebih seminggu saya tak update blog ini, hari ini saya terasa untuk berkongsi sedikit nasihat kewangan yang pernah saya pelajari untuk dijadikan panduan kita bersama.

Nasihat kewangan #1 – Semua orang kena ada impian yang besar

Apa impian kewangan anda?

Kalau masih belum ada, jom cipta impian sekarang.

Pastikan impian yang besar tapi realistik, contohnya nak capai tahap kebebasan kewangan yang mana dah berjaya jana pendapatan pasif yang banyak sehingga mampu menampung perbelanjaan-perbelanjaan sedia ada.

Pada masa sama, nak mendiami rumah yang besar dan selesa, memandu kereta yang elok, memiliki aset-aset pelaburan yang menjana keuntungan dan juga ada simpanan yang banyak.

Juga boleh berbelanja ke arah perkara-perkara yang disukai seperti melancong dan mengembara tanpa perlu fikirkan tentang masalah duit.

Boleh selalu pergi makan di restoran-restoran dengan makanan-makanan yang enak.

Dari segi kewangan keluarga pula, berimpian untuk memberikan nafkah secukupnya kepada isteri, menyumbang wang untuk membantu ibu bapa serta keluarga di kampung dan menyediakan pendidikan terbaik untuk anak-anak.

Bak kata orang, tak salah untuk memiliki impian.

Begitu juga dengan impian-impian kewangan seperti di atas.

Mempunyai impian yang besar dan realistik akan menjadi pendorong bagi kita mencapai kejayaan.

The big why factor.

Nasihat kewangan #2 – Tetapkan matlamat, buat sampai jadi

Selepas dah set impian kewangan, tulis impian tersebut dalam buku atau sehelai kertas, kemudian tampal di tempat-tempat yang selalu dilihat seperti pada cermin meja solek atau dekat pintu.

Apabila hari-hari tengok impian kewangan sendiri, mesti rasa terdorong untuk capai impian tersebut.

Jadi sekarang, kena tetapkan pula matlamat kewangan dan rancang pelan kewangan untuk merealisasikan impian.

Daripada impian kewangan yang diimpikan, sekarang pecahkan kepada matlamat-matlamat kewangan seperti bina dana kecemasan, tabung pelaburan, tabung  persaraan, dana pendidikan anak-anak dan dana infaq (sedekah dan wakaf).

Tetapkan jumlah dan masa yang spesifik.

Sebagai contoh, nak simpan dana kecemasan sebanyak RM 20,000 dalam masa dua tahun.

Atau nak miliki dua buah rumah yang disewakan sebagai aset pelaburan dalam masa tiga tahun.

Contoh lain, nak ada tabung persaraan sebanyak RM 2 juta dalam masa 25 tahun.

Selepas tetapkan matlamat, rancang pula pelan kewangan untuk capai matlamat tersebut.

Mungkin boleh mula dengan menstrukturkan bajet kewangan bulanan supaya aliran tunai positif

Boleh juga tambah sumber pendapatan untuk memperbanyakkan lagi simpanan.

Pada masa sama, buat pelaburan unit amanah, sasarkan pulangan pelaburan terkompoun 8% ke 10% setiap tahun.

Kalau ada modal lebih, boleh beli rumah dan hartanah komersial untuk disewakan dan dijual apabila harga sesuai.

Tambah ilmu supaya boleh mula melabur dalam pelaburan saham dengan membeli saham syarikat-syarikat berpotensi tinggi.

Semua ini adalah contoh pelan kewangan untuk mencapai matlamat dan impian kewangan yang dikehendaki.

Pastikan anda tulis setiap perancangan yang dibuat, dan laksanakan betul-betul sampai mencapai matlamatnya.

Kalau tak pandai nak rancang pelan kewangan, boleh dapatkan bantuan daripada perunding kewangan yang berpengalaman.

Nasihat kewangan #3 – Berdisiplin dalam membuat simpanan

nasihat kewanganTanpa simpanan, anda tak akan dapat mencapai apa-apa pun impian atau matlamat kewangan.

Kalau sekarang anda masih belum dapat menyimpan, mulakan sekarang.

Mula dulu sikit-sikit, konsisten dan berdisiplin dengan simpanan yang dibuat, lama-lama apabila dah terbiasa, tambahkan lagi.

Bagi yang dah biasa menyimpan, perbanyakkan lagi simpanan.

Lagi banyak menyimpan, lagi cepat dan mudah nak capai matlamat kewangan.

Mula-mula, simpanlah untuk bina dana kecemasan terlebih dahulu.

Simpanlah di tempat simpan duit terbaik, sama ada Tabung Haji atau Amanah Saham Bumiputera (ASB).

Apabila dana kecemasan dah cukup, mula menyimpan untuk tabung modal pelaburan.

Duit simpanan kalau dibiarkan sahaja boleh jadi rugi juga disebabkan oleh inflasi.

Jadi, kenalah buat pelaburan.

Nanti apabila modal simpanan dah cukup, boleh pilih peluang pelaburan terbaik yang memenuhi keperluan sendiri untuk percepatkan lagi pelan mencapai matlamat dan impian kewangan.

Nasihat kewangan #4 – Kawal emosi dan nafsu berbelanja

Salah satu sebab utama ramai orang gagal menyimpan duit dan mencapai matlamat kewangan yang diingini adalah disebabkan gagal mengawal nafsu berbelanja.

Nampak sahaja barang mewah yang diingini, terus keluarkan duit dan beli tanpa membuat kira-kira terlebih dahulu.

Pantang kawan ajak makan di restoran mahal, laju sahaja pergi tanpa mengambil kira baki duit yang masih ada.

Akibatnya, perbelanjaan melebihi pendapatan menyebabkan tiada simpanan dapat dilakukan.

Ini semua angkara tidak dapat mengawal emosi dan nafsu berbelanja.

Terlalu terikut-ikut gaya kehidupan mewah walaupun sebenarnya diri-sendiri tak berkemampuan pun.

Oleh itu, kenalah kawal emosi apabila berbelanja.

Bezakan mana satu keperluan, mana satu kehendak.

Buat kira-kira sebelum mendapatkan sesuatu barang yang diingini, nilaikan kemampuan kewangan sendiri.

Buat keputusan yang bijak semasa membuat perbelanjaan, ini akan membantu anda membina asas kewangan yang kukuh untuk mencapai matlamat dan impian kewangan yang diingini.

Nasihat kewangan #5 – Pelbagaikan sumber pendapatan

nasihat kewanganPendapatan yang diperolehi sekarang dirasakan tidak mencukupi?

Jangan mengeluh atau salahkan orang lain, sebaliknya cuba pelbagaikan lagi sumber pendapatan.

Ingat, terdapat empat kuadran sumber pendapatan yang boleh diteroka.

Kalau sekarang sumber pendapatan utama adalah daripada kerja makan gaji, cuba pelbagaikan dengan membuat perniagaan kecil-kecilan.

Paling mudah, boleh buat bisnes online.

Macam yang dikata dalam iklan televisyen, kita sekarang berada di era konvergens.

Dunia tanpa sempadan, teknologi di hujung jari.

Jadi, memang mudah nak buat bisnes online; boleh buat bisnes online di Facebook, buat duit dengan affiliate atau bisnes ebay.

Bagi mereka yang dah berniaga kecil-kecilan pula, usaha lebih lagi untuk kembangkan perniagaan sedia ada.

Bangunkan sistem yang sesuai untuk perniagaan anda supaya boleh menjana lebih keuntungan di samping membolehkan anda lebih relaks.

Tidaklah anda buat banyak kerja sepanjang masa, sebaliknya agih-agihkan kerja kepada staf-staf lain dan gunakan teknologi untuk automasikan perniagaan anda.

Jadi, anda tak perlu ada setiap masa bekerja untuk perniagaan anda.

Hasil daripada perniagaan, jangan pula dibelanjakan sesuka hati, sebaliknya utamakan untuk beli aset dan buat pelaburan.

Aset dan pelaburan juga boleh menjadi sumber pendapatan yang lumayan untuk mengukuhkan kedudukan kewangan kita.

Nasihat kewangan #6 – Jangan lupa zakat, sedekah dan cukai

Mesti selalu ingat kata-kata ini, “Sebahagian daripada pendapatan yang diperoleh dan aset yang dimiliki, ada hak orang lain ke atasnya”

Bagaimana nak tunaikan hak orang lain tersebut?

Kenalah keluarkan zakat, banyakkan sedekah dan bayar cukai.

Barulah berkat pendapatan yang diperoleh dan aset yang dimiliki.

Jangan takut duit kita berkurang, sebaliknya yakinlah bahawa nanti akan dikurniakan rezeki yang berlipat kali ganda.

Itulah sahaja serba sedikit nasihat kewangan yang saya nak kongsikan kali ini.

Bukan nak tunjuk pandai, saya sendiri pun banyak yang tak terlaksana lagi.

Cuma sebagai peringatan dan pesanan untuk kejayaan masa depan.

Eh, macam beri tazkirah pula.

Baiklah, sampai di sini sahaja, jumpa lagi di artikel lain.

p/s: Kalau rasa nasihat-nasihat di atas menikam kalbu, jangan lupa untuk kongsikan artikel ini ya!

nasihat kewangan

..

4 Model Bisnes Mudah Tanpa Modal Besar Untuk Jana Pendapatan Tambahan

bisnes mudahApabila terasa pendapatan yang diperoleh tidak mencukupi, langkah pertama yang perlu diambil adalah dengan mengawal perbelanjaan.

Kena kurangkan perbelanjaan kehendak dan utamakan perbelanjaan keperluan terlebih dahulu.

Sehinggalah sampai satu tahap, walaupun telah potong hampir kesemua perbelanjaan kehendak dan sedaya upaya berjimat-cermat, namun pendapatan yang diperoleh dirasakan masih tidak mencukupi.

Masih tidak mampu untuk menyimpan, mengambil perlindungan insurans/takaful dan membuat pelaburan.

Malah, untuk perbelanjaan keperluan pun masih terasa sesak.

Apabila tiba ke tahap ini, tiada cara lain yang boleh dilakukan melainkan perlu lakukan sesuatu untuk jana pendapatan tambahan.

Antara cara untuk tambah pendapatan adalah dengan berniaga atau memulakan bisnes.

Tetapi, alasan atau halangan terbesar yang sering orang berikan untuk tidak mula berniaga adalah tidak tahu cara dan tiada modal.

Pada zaman sekarang, dengan kecanggihan teknologi dan lambakan informasi yang mudah dicapai, kedua-dua alasan ini tidak sepatutnya diberikan.

Ada banyak cara untuk mulakan bisnes dengan mudah dan tanpa perlukan modal yang besar.

Antara model bisnes mudah tanpa modal besar yang boleh dilakukan untuk jana pendapatan tambahan adalah:

1. Buat duit dengan affiliate

bisnes mudahDengan affiliate, anda perlu mendaftar dengan penjual atau vendor melalui laman web khas yang disediakan mereka.

Antara vendor yang menyediakan platform affiliate adalah Lazada, Zalora dan Bookcafe untuk produk fizikal, manakala Klikjer, Tim Infokerjaya, Aztetic dan OnPay adalah untuk produk digital.

Selepas mendaftar, setiap affiliater akan diberikan link khas dan beberapa tools promosi, seperti gambar, ayat-ayat ringkas, artikel-artikel promosi dan video.

Tugas affiliater, anda perlu mempromosikan produk vendor tersebut, samaada produk digital atau fizikal, menggunakan link dan tools yang diberikan.

Boleh promosikan di blog, laman sosial malah menerusi emel dan Whatsapp, bergantung kepada kreativiti masing-masing.

Jika ada yang berminat untuk dapatkan produk tersebut, boleh minta prospek tersebut dapatkan melalui link yang disediakan.

Sistem akan ‘capture’ pembeli tersebut dan apabila bayaran disahkan, affiliater akan diberikan komisen.

Kelebihan buat duit dengan affiliate, anda tidak perlu hasilkan produk dan bangunkan sistem, hanya perlu gunakan sistem sedia ada yang dibangunkan vendor.

Tugas affiliater hanya perlu buat promosi; segala bayaran, penghantaran, dispute dan refund akan dikendalikan oleh vendor.

Jadi, anda boleh mulakan bisnes sebagai affiliater dengan mudah dan tanpa perlukan modal besar untuk tambah pendapatan.

Namun, kelemahan utama buat duit dengan affiliate adalah sukar untuk ‘secure’ komisen disebabkan sukar untuk memastikan prospek membeli melalui link yang anda berikan.

Boleh sahaja prospek ignore link anda, dan terus pergi ke laman web vendor dan buat pembelian.

Akibatnya, anda akan terlepas komisen walaupun prospek tadi dapat tahu berkenaan tawaran vendor melalui promosi yang anda lakukan.

Untuk panduan lengkap berkenaan cara sebenar buat bisnes mudah dengan affiliate, boleh download panduan percuma di sini: Hero Affiliate

2. Buat duit dengan dropship

bisnes mudahMelalui bisnes dropship, anda perlu juga mendaftar dengan vendor dan selepas disahkan, anda akan dikenali sebagai agen dropship.

Antara vendor yang mempunyai sistem dropship yang baik adalah Pusat Borong, Dropship IM, Yosh, Malaya Street dan Dropship Malaysia.

Sebagai agen, anda akan diberi harga yang lebih murah berbanding harga pasaran bagi setiap produk yang vendor jual.

Contohnya, vendor jual sehelai kain pasang pada harga RM 80/pasang, tetapi untuk agen diberikan harga RM 60/pasang.

Sebagai agen dropship, tugas anda adalah mempromosikan dan menjual produk tersebut kepada orang lain pada harga yang ditetapkan vendor atau mark-up lagi untuk lebih keuntungan.

Apabila pelanggan membeli, anda perlu terima bayaran daripada pelanggan, kemudian bayarkan kepada vendor pada harga agen dan vendor akan poskan barang tersebut kepada pelanggan anda.

Keuntungan daripada hasil jualan tersebut anda sendiri ambil dan simpan, bukan dibayar oleh vendor.

Sama seperti bisnes affiliate, kelebihan buat duit dengan dropship ini adalah tidak memerlukan anda menghasilkan atau mempunyai produk sendiri dan tidak perlu pegang stok.

Namun, anda perlu mempunyai sistem jualan sendiri dan bekerja lebih sedikit (terima bayaran daripada pelanggan dan buat bayaran kepada vendor)

Di samping itu, kelemahan bisnes dropship juga adalah persaingan yang tinggi daripada agen dropship lain dan yang paling teruk, risiko pelanggan ‘dicuri’ oleh vendor.

Bayangkan, anda penat-penat buat promosi dan tarik pelanggan untuk beli, apabila pelanggan beli dan anda berikan details kepada vendor, vendor simpan maklumat pelanggan dan kemudian buat promosi terus kepada pelanggan pada masa depan.

Akibatnya, pelanggan akan membeli terus daripada vendor selepas ini, bukan lagi daripada anda.

Untuk elakkan masalah ini, perlulah cari vendor dropship yang baik dan profesional.

Untuk panduan lengkap berkenaan bisnes dropship, boleh dapatkan lebih banyak maklumat di sini: Bisnes Dropship FB dan Pro Spy FB

3. Bisnes mudah dengan arbitrage

bisnes mudahMelalui model bisnes arbitrage, anda tidak perlu mendaftar menjadi agen kepada mana-mana vendor.

Sebaliknya, anda cuma promosikan produk-produk yang dijual di laman-laman web e-commerce atau kedai-kedai berdekatan anda, dan jual pada harga yang di mark-up.

Contohnya, anda jumpa satu produk A di laman web Lelong berharga RM 50, anda ambil gambar dan spesifikasi produk tersebut lalu promosikan kepada orang lain melalui media sosial atau Whatsapp.

Tetapi, harga yang anda tawarkan adalah RM 70, bermaksud anda akan dapat keuntungan sebanyak RM 20 jika produk tersebut dijual.

Apabila ada pembeli, anda terima bayaran, kemudian buat pesanan di laman web tadi.

Untuk pastikan pembeli tidak tahu harga sebenar produk tersebut, pastikan anda memasukkan alamat yang berasingan untuk penghantaran produk dan bil, atau hantar mesej kepada penjual mengatakan bahawa produk tersebut dibeli sebagai hadiah, tidak perlu diletakkan tanda harga.

Dengan teknik ini, anda seolah-olah tolong belikan barang kepada pelanggan anda sahaja, dengan ambil sedikit upah.

Kelemahan teknik ini, pelanggan mungkin marah atau tidak berpuas hati jika mereka akhirnya dapat tahu harga sebenar produk yang dibeli tersebut.

Untuk pastikan teknik arbitrage ini berjaya, anda dinasihatkan untuk menjual dan mempromosikan produk-produk hot sahaja.

Boleh dapatkan di sini senarai produk-produk hot yang mudah dijual: Produk Hot FB

4. Bisnes mudah dengan consignment

bisnes mudahModel bisnes consignment adalah model bisnes old-school dan evergreen; diamalkan dari dulu dan akan tetap diamalkan sekarang dan pada masa akan datang.

Kalau ikut kepada definisi, consignment bermaksud memberikan produk kepada orang lain, tetapi masih mengekalkan pemilikan ke atas produk tersebut sehinggalah terjual.

Dalam teknik consignment, anda perlu berjumpa dengan pembekal dan dapatkan stok barang secara percuma terlebih dahulu, dengan mengikat perjanjian yang bayaran akan dibuat selepas barang terjual.

Mungkin untuk mengelakkan kerugian, pembekal akan meminta sedikit bayaran deposit atau cagaran terlebih dahulu.

Selepas dapat barang, anda jualkan barang tersebut dengan mengambil kira margin keuntungan yang dikehendaki.

Bayaran akan dibuat kepada pembekal selepas barang terjual dalam jangka masa 1 minggu sekali, 2 minggu sekali atau sebulan sekali, bergantung kepada perjanjian dengan pembekal.

Jika ada barang yang tidak terjual, boleh hantar semula kepada pembekal dan tukarkan dengan barang atau stok baru.

Kiranya, anda cuma perlu tolong jualkan barang pembekal, dan ambil upah sendiri (keuntungan) jika barang tersebut berjaya dijual.

Kelebihan utama taknik ini adalah dapat stok secara percuma/murah, sentiasa dapat stok baru dan risiko kerugian yang rendah akibat stok tidak terjual.

Tetapi, untuk lakukan bisnes mudah tanpa modal besar sebegini, perlulah mempunyai dan menjaga hubungan yang baik dengan pembekal.