Tag Archive: pelaburan hartanah

4 Fakta Menarik Tentang Pelaburan Hartanah MRT 1

pelaburan hartanah mrt 1Kalau anda berminat nak melabur dalam hartanah dan tak nak terlepas peluang keemasan, wajib ambil tahu tentang pelaburan hartanah MRT 1 yang dikongsikan oleh pihak HartaBumi.com ini.

Memang rugi kalau tak baca.

4 fakta menarik anda wajib tahu mengenai pelaburan hartanah MRT 1

Rasanya seluruh warga Lembah Klang khususnya pengguna tegar pengangkutan awam telah sedia maklum akan projek MRT Fasa 1 sepanjang 51KM dari Sungai Buloh ke Kajang.

Projek infrastruktur pengangkutan awam terbesar yang pernah dijalankan kerajaan Malaysia di bawah pimpinan Datuk Seri Najib Tun Razak ini telah menelan belanja RM 21 Bilion bukan sahaja memberi impak positif kepada pengguna pengangkutan awam bahkan nilai hartanah sepanjang jejaran MRT 1.

pelaburan hartanah mrt 1

Peluang pelaburan hartanah MRT 1

Lokasi, lokasi, lokasi.

Bila mana kita bercakap tentang pelaburan hartanah, apa yang penting adalah lokasi hartanah tersebut.

90% potensi pelaburan hartanah terletak pada lokasi hartanah tersebut.

Dengan kewujudan MRT, maka ada baiknya jika anda melabur di hartanah sepanjang jejaran laluan MRT.

Kenapa?

Kerana ada 4 fakta menarik ini tentang pelaburan hartanah MRT 1:

Fakta #1 – Harga

Harga hartanah di kawasan sepanjang jejaran MRT akan terus meningkat saban tahun dan jika anda lihat statistik kenaikan harga rumah di Malaysia, harga rumah di Malaysia akan meningkat sekitar 6% setahun.

Ini bermaksud, rumah teres satu tingkat di Kajang yang berharga RM180,000 pada tahun 2018 tidak akan kekal pada harga tersebut pada tahun 2019 dan seterusnya.

Lagi lama anda tunggu, maka harga rumah di kawasan tersebut akan terus naik mendadak.

Ingatlah bahawa harga rumah tidak akan pernah turun dan tidak mungkin menunggu anda!

pelaburan hartanah mrt 1

Fakta #2 – Sewa

Sewa rumah adalah salah satu cara paling efektif untuk membuat pelaburan hartanah. Anda boleh sewakan secara individu, secara berkumpulan (keluarga atau student) mahupun secara harian menerusi Airbnb.

Dapatkan tips dekorasi rumah daripada Decoguru.my mahupun Hias.my dan rumah anda kini sedia untuk disewakan kepada orang dan bersedialah untuk hujanan wang.

pelaburan hartanah mrt 1

Fakta #3 – Booster hartanah

Biasanya, sebelum membeli hartanah, pembeli akan melihat fasiliti asas di kawasan tersebut merangkumi tempat ibadat, pusat beli belah, bank, stesen bus, sekolah, padang rekreasi dan juga restoran makanan segera.

Apa yang menarik tentang hartanah di sepanjang jejaran MRT ialah, terdapat pelbagai fasiliti yang lengkap dan menjadikan ‘booster hartanah’ dalam radius kawasan 2 km dari stesen MRT itu sebagai tarikan utama untuk para penyewa.

Penyewa pasti mahukan rumah sewa yang berdekatan dengan pengangkutan awam, kedai, bank, masjid dan sebagainya.

pelaburan hartanah mrt 1

 

Fakta #4 – Laluan feeder bus

Hampir ¼ daripada penduduk Lembah Klang menggunakan pengangkutan awam sebagai pengangkutan utama mereka ke tempat kerja.

Dengan adanya feeder bus MRT di kawasan perumahan sekitar MRT, memudahkan para pengguna MRT untuk bergerak.

Dengan adanya bus feeder ke MRT ini, mereka kini tidak lagi perlu menunggu lama untuk mendapatkan teksi dan Grab.

Hanya perlu bayar RM1!

pelaburan hartanah mrt 1

Fakta #5 – Potensi untuk pelaburan

Potensi untuk pelaburan hartanah di kawasan MRT tidak dinafikan adalah sangat positif dan baik.

Jelas sekali MRT ini bukan sahaja berjaya mengurangkan kesesakan lalu lintas di Lembah Klang, tetapi juga sebagai satu rahmat kepada para pelabur hartanah di Lembah Klang.

Dengan segala potensi yang ada, memang sangat rugi kalau tidak ambil peluang untuk buat pelaburan hartanah di kawasan sekitar MRT.

Jika anda berminat nak merebut peluang meraih faedah dengan pelaburan hartanah di sekitar MRT, dan ingin mendapatkan lebih banyak tips dan strategi pelaburan hartanah MRT 1, boleh dapatkan Kitab Hartanah Hotspot MRT sekarang!

pelaburan hartanah mrt 1*Artikel ini adalah sumbangan daripada HartaBumi.com. Laman ini merupakan sebuah portal carian hartanah yang mengumpulkan kesemua hartanah berstatus bumiputera daripada pemaju, ejen hartanah dan juga bank.

HartaBumi.com diwujudkan dengan mensasarkan hartanah segmen bumiputera dengan tujuan menangani masalah penjualan dan pembelian hartanah bumiputera di antara pemaju, ejen hartanah dan pembeli.

Di samping itu, HartaBumi.com juga ingin mendidik masyarakat tentang pemilikan dan pelaburan hartanah menerusi artikel-artikel dan juga buletin yang disediakan.

Klik di sini untuk baca perkongsian daripada HartaBumi.com

p/s: Jangan lupa kongsikan artikel ini ya. Terima kasih.

..

7 Tips Memilih Pembiayaan Pinjaman Perumahan Terbaik

pembiayaan pinjaman perumahan terbaikPada zaman sekarang, oleh kerana harga rumah yang terlalu tinggi terutama di kebanyakan bandar besar di Malaysia, ramai yang terpaksa mencari kemudahan pembiayaan pinjaman perumahan terbaik untuk membiayai pembelian rumah idaman.

Amat sedikit yang mampu membeli rumah secara tunai; situasi yang amat berbeza jika dibandingkan pada zaman mak ayah kita dahulu.

Bayangkan, harga rumah teres setingkat di kawasan luar bandar pun sudah mencecah angka ratusan ribu ringgit, apatah lagi harga rumah di kawasan bandar.

Sudah semestinya harga yang tidak mampu dibeli secara tunai.

Jadi, produk pembiayaan pinjaman perumahan sekarang sudah menjadi satu keperluan.

Mujurlah bank-bank sekarang pun banyak mengeluarkan produk-produk pembiayaan pinjaman perumahan untuk keperluan semua.

Cuma, apabila banyak produk yang tersedia, ramai pula yang menjadi pening untuk memilih yang terbaik.

Jika anda salah seorang yang sedang tercari-cari pembiayaan pinjaman perumahan terbaik, tips yang disediakan ini diharapkan boleh dijadikan rujukan:

Tips #1 – Pembiayaan Islamik vs pinjaman konvensional

Dulu, selain daripada kos membeli dan membina rumah yang masih rendah, salah satu faktor masyarakat tidak suka membuat pinjaman perumahan adalah kerana kebanyakan pinjaman yang ditawarkan adalah berkonsepkan riba.

Seiring dengan kesedaran masyarakat berkenaan soal halal-haram dalam kewangan atau muamalat dan pertambahan permintaan ke atas produk-produk kewangan Islam, maka semakin banyak produk pembiayaan perumahan Islamik disediakan oleh institusi-institusi kewangan.

Produk konvensional kebiasaannya dikenali sebagai pinjaman (loan), manakala produk Islamik dikenali sebagai pembiayaan (financing)

Yang membezakan antara pinjaman perumahan konvensional dan pembiayaan perumahan Islamik adalah kontrak yang mendasari produk tersebut; pinjaman konvensional berkonsepkan pinjaman semata-mata, manakala pembiayaan Islamik berasaskan konsep jual-beli atau sewaan seperti al-Bai Bithaman Ajil (BBA), Musharakah Mutanaqisah, Musharakah dan Ijarah.

Di samping itu, terdapat beberapa kelebihan pembiayaan perumahan Islamik yang ditawarkan oleh bank-bank bagi menarik lebih ramai orang melanggan produk tersebut.

Antaranya, diskaun 20% ke atas duit setem bagi perjanjian pembiayaan, kadar maksimum/siling keuntungan pembiayaan pada 10.75% (tiada kadar maksimum dalam pinjaman konvensional), caj penalti lewat bayar tidak dikira bersama-sama keuntungan, tiada lock-in period (kebanyakan produk pembiayaan Islamik, bukan semua) dan 100% diskaun duti-setem jika bertukar dari pinjaman konvensional sedia ada ke pembiayaan perumahan Islamik.

Oleh itu, bagi orang Islam, pembiayaan pinjaman perumahan terbaik sudah semestinya pembiayaan perumahan Islamik, manakala bagi orang bukan Islam, mereka bebas memilih sama ada ingin mengambil pinjaman perumahan konvensional atau pun pembiayaan perumahan Islamik.

pembiayaan pinjaman oerumahan terbaikTips #2 – Kadar terapung vs kadar tetap

Pembiayaan perumahan Islamik menggunakan terma kadar keuntungan, manakala pinjaman perumahan menggunakan terma kadar faedah.

Kedua-duanya terbahagi kepada dua jenis; kadar tetap atau kadar terapung

Kadar tetap bermaksud kadarnya tetap sepanjang tempoh pembiayaan, maka kadar bayaran bulanan adalah tetap walaupun berlaku perubahan polisi atau situasi ekonomi.

Berbeza pula dengan kadar terapung, kadarnya boleh berubah-ubah bergantung kepada kadar asas pinjaman (Base Rate, BR) yang ditetapkan oleh setiap bank, yang mana dipengaruhi pula oleh beberapa faktor antaranya kadar OPR yang ditetapkan Bank Negara, bank profit margin, kos pinjaman/pembiayaan dan juga profil kredit peminjam.

Kadar terapung biasanya dinyatakan dalam jumlah + atau – nilai BR, contohnya BR + 0.55%

Kebiasaannya, kadar tetap adalah lebih mahal berbanding kadar terapung kerana bank perlu mengambil kira keuntungan pada masa depan, namun kadar tetap lebih memberikan ketenangan kepada peminjam kerana bayaran yang tetap dan tidak berubah.

Nak pilih kadar tetap atau kadar terapung, itu terpilih kepada selera masing-masing.

Masing-masing punyai kelebihan dan kekurangan tersendiri, yang penting, cuba dapatkan tawaran kadar faedah atau keuntungan yang paling rendah.

Tips #3 – Flexi, semi-flexi & non-flexi

Pembiayaan pinjaman perumahan turut boleh dibahagikan kepada 3 kategori iaitu flexi, semi-flexi dan non-flexi.

Pembiayaan pinjaman perumahan jenis flexi memberikan fleksibiliti yang tinggi kepada pelanggan yang mana membolehkan pelanggan melakukan bayaran tambahan ke atas ansuran bulanan yang dikenakan.

Tambahan bayaran tersebut akan terus ditolak daripada jumlah modal asal pinjaman, yang mana seterusnya boleh mengurangkan jumlah faedah/keuntungan yang dikenakan.

Pelanggan turut boleh mengeluarkan lebihan bayaran tersebut jika diperlukan untuk perkara-perkara lain.

Jenis semi-flexi juga mempunyai ciri-ciri yang sama seperti jenis flexi, iaitu boleh membuat lebihan bayaran dan pengeluaran lebihan tersebut jika diperlukan.

Bezanya, untuk jenis semi-flexi, pelanggan perlu memaklumkan dulu kepada bank dengan memberi notis sebelum melakukan lebihan bayaran atau membuat pengeluaran, manakala pelanggan tidak perlu memberi notis bagi jenis flexi.

Di samping itu, disebabkan adanya caj permulaan dan caj bulanan, kos untuk jenis flexi adalah lebih tinggi berbanding jenis semi-flexi.

Jenis non-flexi pula tidak mempunyai keistimewaan membuat lebihan bayaran dan pengeluaran.

Maka, jika anda bercadang untuk membeli rumah dengan bantuan bank, pembiayaan pinjaman perumahan terbaik yang disarankan adalah jenis semi-flexi.

pembiayaan pinjaman perumahan terbaikTips #4 – Margin of financing

Margin of financing (MOF) merujuk kepada peratus daripada harga rumah yang ditawarkan untuk dibuat pembiayaan pinjaman perumahan.

Kebiasaannya, bank-bank menawarkan MOF antara 85, 90 dan 95% bagi pembelian rumah pertama dan kedua.

Contohnya, harga rumah adalah RM 400,000 dan bank menawarkan MOF 90%, maka pelanggan boleh memohon pembiayaan atau pinjaman sehingga RM 360,000.

Nilai MOF yang ditawarkan bergantung kepada beberapa faktor seperti jenis rumah, lokasi rumah, umur pemohon, pendapatan pemohon dan rekod pinjaman pemohon sebelum ini.

Semakin tinggi nilai MOF yang diberikan, semakin tinggi jumlah pinjaman atau pembiayaan yang boleh dimohon dan semakin rendah pemohon perlu mengeluarkan wang untuk deposit pembelian rumah tersebut.

Jadi, dalam mencari pembiayaan pinjaman perumahan terbaik, cuba cari tawaran dengan nilai MOF tertinggi.

Tips #5 – Lock-in period

Lock-in period adalah tempoh yang mana peminjam tidak dibenarkan membuat full-settlement atau pembayaran penuh bagi pembiayaan pinjaman perumahan yang diambil; jika syarat ini dilanggar, maka caj penalti boleh dikenakan.

Ada bank yang menetapkan tempoh 3 ke 5 tahun, ada juga yang tidak menetapkan lock-in period.

Bagi caj penalti pula, kebiasaannya nilainya adalah antara 2% ke 5% daripada jumlah asal pinjaman atau pembiayaan.

Contoh, bagi nilai pembiayaan perumahan berjumlah RM 400,000 dengan lock-in period 5 tahun, andainya full-settlement dilakukan sebelum tempoh 5 tahun, jika caj penalti adalah 3%, maka nilai yang perlu dibayar adalah 3% x RM 400,000 = RM 12,000

Jadi, tips dalam mencari pembiayaan pinjaman perumahan terbaik, jika anda merancang membeli rumah kemudian ingin menjualnya dalam masa terdekat, maka carilah yang tidak mempunyai lock-in period, atau yang paling singkat, dan pada masa yang sama cari yang mengenakan caj penalti paling rendah.

Tips #6 – Tempoh pembiayaan/pinjaman

Semakin panjang tempoh pembiayaan pinjaman perumahan yang diambil, semakin rendah jumlah bayaran ansuran bulanan.

Tetapi, jumlah keseluruhan pembiayaan pinjaman perumahan tersebut akan menjadi lebih besar.

Bagi yang ingin meminimakan jumlah bayaran ansuran bulanan, maka perlulah mencari tawaran pembiayaan pinjaman perumahan yang mempunyai tempoh pinjaman yang panjang.

Bagi yang ingin mengurangkan jumlah bayaran keseluruhan dengan menyelesaikan pinjaman atau pembiayaan secepat mungkin, maka tempoh pembiayaan adalah kurang signifikan.

Tips #7 – Daily rest vs monthly rest

Konsep pengiraan faedah/keuntungan sama ada daily rest atau monthly rest juga perlu dititik beratkan dalam memilih pembiayaan pinjaman perumahan terbaik.

Mungkin ada yang belum memahami konsep pengiraan bagi pembiayaan pinjaman perumahan yang kebanyakannya berdasarkan konsep reducing balance.

Untuk makluman, bagi setiap bayaran ansuran bulanan yang dikeluarkan, sebahagian bayaran tersebut digunakan untuk mengurangkan baki pinjaman/pembiayaan asal, manakala sebahagian lagi digunakan untuk membayar faedah/keuntungan yang dikenakan.

Jika lebihan bayaran dilakukan, lebihan tersebut akan digunakan untuk mengurangkan baki pinjaman/pembiayaan asal, yang mana akan mengurangkan jumlah faedah/keuntungan dan seterusnya mengurangkan jumlah bayaran keseluruhan.

Bagi pengiraan daily rest, pengiraan dibuat berdasarkan baki setiap hari, manakala bagi monthly rest, pengiraan adalah berdasarkan baki bulanan.

Andainya seseorang itu membuat lebihan bayaran pada awal dan akhir bulan yang sama, akan ada kesan pada pengiraan daily rest, manakala tiada kesan bagi pengiraan monthly rest.

Memang agak sukar untuk memahami konsep ini, mungkin saya akan tuliskan artikel berasingan untuk menunjukkan pengiraan bagi daily rest dan monthly rest.

Senang kata, pembiayaan pinjaman perumahan yang menggunakan konsep daily rest adalah lebih fleksibel, dan membolehkan lebih banyak penjimatan jika peminjam membuat lebihan bayaran dengan lebih kerap.

Apakah pembiayaan pinjaman perumahan terbaik?

Memang sukar untuk memilih yang terbaik kerana setiap tawaran daripada bank-bank sudah semestinya berbeza-beza.

Mungkin tawaran yang disediakan memenuhi ciri A, tetapi kurang dari segi ciri B.

Ada tawaran yang terbaik bagi ciri C, tetapi kurang menarik pula bagi ciri D.

Bagi anda yang sedang tercari-cari pembiayaan pinjaman perumahan terbaik, mungkin boleh senaraikan dahulu ciri-ciri yang anda inginkan.

Kemudian, buatlah sedikit study tentang produk-produk yang ditawarkan oleh bank-bank.

Untuk permulaan, boleh menggunakan jadual perbandingan seperti di iMoney (https://www.imoney.my/home-loan) dan LoanStreet (https://loanstreet.com.my/home-loan)

Daripada jadual perbandingan tersebut, mungkin boleh disenarai pendekkan produk pembiayaan pinjaman perumahan yang memenuhi citarasa.

Kemudian, bolehlah dilanjutkan lagi kajian dengan pergi ke bank-bank terlibat untuk mendapatkan lebih maklumat.

Jangan lupa untuk bawa bersama-sama dokumen-dokumen yang diperlukan seperti slip gaji/pendapatan, penyata akaun, penyata aset dan penyata hutang-hutang lain bagi membolehkan pengiraan sebenar dilakukan oleh pegawai bank.

Selepas kajian menyeluruh dilakukan, bolehlah membuat pilihan pembiayaan pinjaman perumahan terbaik.

p/s: Kalau nak dapatkan panduan dan tips mudah mendapat pembiayaan pinjaman perumahan bagi membeli rumah dan memulakan pelaburan hartanah, klik pada gambar di bawah atau di sini: Strategi Confirm Lulus Loan Rumah

pembiayaan pinjaman perumahan terbaikpembiayaan pinjaman perumahan terbaik

Strategi Pelaburan Hartanah Untuk Pelabur Baru

pelaburan hartanahBaru-baru ini, pada 18/09/2016, saya sempat menyertai webinar pelaburan hartanah oleh Tuan Faizul Ridzuan yang dianjurkan bersama-sama dengan pihak GilaHartanah.com

Tuan Faizul Ridzuan adalah salah seorang pelabur dan sifu pelaburan hartanah yang tersohor di Malaysia, dan beliau merupakan salah seorang penulis dalam ebook Takde Duit Boleh Beli Rumah Ke?

Beliau juga banyak berkongsi tips dan panduan berkaitan pelaburan hartanah di blog beliau, faizulridzuan.com/blog dan laman Facebook beliau: https://www.facebook.com/faizul.ridzuan.official

Beliau juga adalah penganjur kepada seminar pelaburan hartanah terbaik di Malaysia, iaitu Seminar Sarjana Hartanah

(Klik di sini untuk lihat lebih lanjut berkenaan Seminar Sarjana Hartanah)

Semasa webinar baru-baru ini, beliau ada berikan satu strategi pelaburan hartanah untuk newbies, atau untuk mereka yang baru hendak bermula.

Bagi newbies, masalah paling utama yang sering dihadapi untuk memulakan pelaburan hartanah adalah ketiadaan modal.

Maklumlah, untuk membeli rumah, kebiasaannya akan melibatkan beberapa kos seperti yang saya ceritakan dalam artikel sebelum ini: 9 Cara Beli Rumah Tanpa Modal Besar

Strategi yang diberikan oleh Tuan Faizul Ridzuan ini merupakan cara beli rumah yang boleh mengatasi halangan di atas, malah sebenarnya telah lama diamalkan kebanyakan orang yang terlibat dalam pelaburan hartanah.

Strateginya adalah seperti yang berikut:

Langkah #1: Cari dan beli rumah yang berharga 20% ke 30% bawah daripada market value

Untuk semak market value di sesuatu kawasan, boleh semak harga rumah-rumah baru di kawasan tersebut.

Boleh juga bertanya kepada ejen-ejen hartanah, atau pihak pembiaya (bank) kerana biasanya mereka mempunyai data nilai-nilai hartanah di sesuatu kawasan.

Selepas dah tahu market value sesuatu kawasan, bolehlah cari rumah-rumah yang dijual di bawah value tersebut.

Masih adakah rumah-rumah yang dijual murah di bawah market value?

Jawapannya, ya, masih ada dan banyak, cuma perlu rajin dan tahu nak cari kat mana.

Kebiasaannya, rumah-rumah yang dijual di bawah market value adalah rumah lelong atau subsale (second-hand)

Memang kebanyakan rumah-rumah sebegini berkeadaan buruk, busuk dan tidak menarik, tetapi sebenarnya inilah lubuk untuk menjana pendapatan lumayan.

Untuk cari rumah-rumah sebegini, boleh cari melalui laman-laman web seperti Mudah.my, PropertyGuru atau iProperty

Ataupun melalui ejen-ejen hartanah atau rumah lelong (pastikan ejen yang berdaftar)

Biasanya mereka mempunyai senarai rumah-rumah yang baik untuk dijadikan pelaburan.

Langkah #2: Buat pinjaman/pembiayaan rumah semaksimumnya ikut market value

Kelebihan membeli rumah yang berharga di bawah market value adalah pembeli boleh mendapatkan ‘cashback’ apabila membuat pinjaman/pembiayaan rumah nanti.

Contohnya, katakanlah market value untuk sebuah apartment di kawasan A adalah RM 200,000, tetapi anda berjaya mencari sebuah apartment yang berharga RM 160,000 (20% di bawah market value)

Jadi, anda boleh dapatkan pinjaman/pembiayaan rumah sebanyak 90% daripada market value (bukan harga rumah), iaitu sebanyak RM 180,000

Oleh kerana harga rumah adalah RM 160,000 sahaja, maka anda dapat ‘cashback’ sebanyak RM 20,000

Langkah #3: Buat pengeluaran akaun II KWSP

pelaburan hartanahSelain dapat lebihan duit melalui pinjaman/pembiayaan rumah, anda juga boleh memohon pengeluaran daripada baki akaun II KWSP anda untuk dapatkan lebih banyak modal.

Jika anda masih belum tahu, KWSP membenarkan pengeluaran baki daripada akaun II pencarum untuk digunakan bagi membeli/membina rumah pertama dan kedua (selepas rumah pertama dilupus hakmilik)

Amaun yang boleh dikeluarkan adalah seperti dalam gambar di sebelah.

Untuk maklumat lebih lanjut berkenaan pengeluaran ini, boleh rujuk di laman web KWSP.

Bagi contoh di atas, katakanlah amaun yang dibenarkan dibuat pengeluaran adalah 10% daripada harga rumah, maka anda boleh dapat lagi tambahan RM 16,000 (kalau baki akaun KWSP II anda lebih dari jumlah ini)

Langkah #4: Manfaatkan modal yang diperoleh

Kalau mengikut contoh di atas, sekarang senang-senang sahaja dah ada RM 36,000 hasil dari beli sebuah rumah yang berharga 20% di bawah market value.

Orang lain beli rumah terpaksa keluarkan banyak duit, sebaliknya dengan strategi ini, beli rumah boleh dapat duit.

Sekarang, kenalah manfaatkan modal yang diperoleh dengan sebaik-baiknya, jangan guna untuk perbelanjaan lain pula.

Boleh gunakan modal tersebut untuk baiki atau tambah baik rumah ‘buruk busuk’ yang dibeli tadi untuk tingkatkan nilainya bagi dijual atau disewakan.

Boleh juga digunakan sebagai modal untuk beli rumah-rumah lain sebagai pelaburan, atau ulang sahaja strategi di atas untuk dapatkan lebih banyak rumah dan modal.

Peringatan! Bukan semudah yang disangka

Strategi di atas memang nampak macam mudah, tapi kalau tak kena caranya, boleh tersilap langkah juga.

Boleh jadi sahaja rumah pertama yang nak dibeli itu berada di lokasi yang tak strategik.

Ataupun kos pembaikian rumah tersebut jauh lebih tinggi berbanding ‘cashback’ yang diperoleh.

Ataupun permohonan mendapatkan pinjaman/pembiayaan rumah tersebut ditolak oleh bank.

Ataupun apabila nak disewakan, tiada sambutan yang hangat daripada bakal penyewa, dan lebih teruk lagi nilai sewaan sangat rendah.

Nak buat pelaburan hartanah memang ada banyak cabaran dan halangannya.

Sebab itulah kena ada ilmu yang mencukupi.

pelaburan hartanahBanyak perkara perlu diberi perhatian sebelum membeli rumah untuk pelaburan, contohnya kajian lokasi, kos-kos terlibat, pinjaman/pembiayaan rumah, undang-undang hartanah dan juga pulangan pelaburan.

Tetapi, jangan bimbang, pada zaman sekarang semua ini boleh dan mudah untuk dipelajari.

Salah satu caranya adalah melalui pengalaman pelabur-pelabur hartanah yang tersohor sepertimana yang dikumpulkan dalam ebook Takde Duit Boleh Beli Rumah Ke?

Boleh dapatkan dengan harga serendah RM 60 sahaja dengan klik di sini: Beli ebook Takde Duit Boleh Beli Rumah Ke?

Disarankan juga untuk baca ebook Buat Profit RM50K Dengan Propery, yang mana penulis ebook ini ceritakan bagaimana beliau jana pendapatan RM 50,000 melalui pelaburan hartanah.

Ebook Buat Profit RM50K Dengan Property hanya berharga RM 50 sahaja, dan boleh diperoleh di sini: Buat Profit RM50K Dengan Property

Kalau nak belajar lebih advance dan comprehensive berkenaan pelaburan hartanah, boleh sertai Seminar Sarjana Hartanah oleh Tuan Faizul Ridzuan.

(Klik di sini untuk lihat lebih lanjut berkenaan Seminar Sarjana Hartanah)

Seminar ini terdiri daripada 7 hari seminar, iaitu 5 hari seminar online + 2 hari seminar offline (perlu hadir) dan modulnya meliputi beberapa perkara yang berikut:

  • Asas-asas dalam pelaburan hartanah
  • Teknik mencari maklumat dan membuat kajian berkenaan sesuatu hartanah
  • Maklumat berkenaan pinjaman/pembiayaan hartanah dan konsep leveraging
  • Hal-hal perundangan berkaitan jual-beli dan pelaburan hartanah
  • Cara yang betul untuk menyewakan hartanah
  • Strategi tingkatkan nilai hartanah dengan renovation dan furnishing yang betul
  • Bagaimana membeli lebih banyak hartanah selepas hartanah pertama
  • Perkara-perkara penting untuk tentukan jual-beli hartanah

Memang topik-topik yang diliputi dalam Seminar Sarjana Hartanah adalah lengkap bagi mereka yang berminat untuk terlibat dalam pelaburan hartanah.

Dan sebenarnya telah ramai yang mendapat manfaat daripada seminar yang dijalankan Tuan Faizul Ridzuan ini.

Boleh klik di sini untuk lihat testimoni peserta-peserta Seminar Sarjana Hartanah sebelum ini

Untuk dapatkan harga early bird dan lebih murah, boleh daftar secara berpasangan atau berkumpulan 3 orang atau lebih.

Pakatlah dengan pasangan atau rakan-rakan supaya yuran penyertaan boleh jadi lebih murah.

Selagi masih ada seat kosong dan harga early bird, cepat-cepatlah mendaftarkan diri!

Boleh klik di sini untuk lihat kekosongan tempat dan setai Seminar Sarjana Hartanah