Artikel Terkini

Berapa Harga Rumah Yang Mampu Dimiliki?

harga rumah yang mampu dimilikiBagi yang sedang membuat kira-kira untuk membeli rumah, sudah semestinya tertanya-tanya, berapa harga rumah yang mampu dimiliki?

Berapa kelayakan pembiayaan pinjaman perumahan yang boleh dibuat dengan bank untuk mendapatkan rumah idaman?

Kalau nak beli rumah yang berharga tinggi, takut nanti terbeban dengan bayaran bulanan, malah permohonan pembiayaan pinjaman perumahan pun belum tentu lulus.

Nak dapatkan rumah yang berharga terlalu rendah pula, rasa rugi juga jika tidak optimumkan penggunaan gaji untuk dapatkan rumah idaman yang diingini dan selesa.

Lainlah kalau nak cari rumah untuk buat pelaburan, memang dapatkan yang lebih murah adalah yang terbaik.

Tetapi, bagi yang nak dapatkan rumah idaman untuk didiami sendiri, lebih baik optimumkan penggunaan gaji supaya dapat rumah yang bukan sahaja selesa dan menepati citarasa, malah berada di lokasi yang baik.

Jadi, amat penting untuk ambil kira faktor harga rumah yang mampu dimiliki dalam menentukan rumah mana yang nak dibeli.

Bagaimana nak tentukan harga rumah yang mampu dimiliki?

Jom baca artikel yang dikongsikan oleh pihak HartaBumi.com di bawah:

Debt-Service-Ratio (DSR) Penentu Harga Rumah Yang Mampu Dimiliki

Apabila anda membuat keputusan untuk beli rumah, perkara utama yang anda perlu ambil tahu ialah berapa harga rumah yang mampu dimiliki oleh anda.

Bagaimana nak ketahui berapa harga rumah yang anda mampu miliki?

Ini bergantung kepada kadar DSR anda.

Debt Service Ratio atau singkatannya DSR ini adalah peratus nisbah hutang kepada pendapatan bersih anda.

Pihak bank akan menyemak rekod CCRIS anda dan peratusan DSR anda untuk melihat sebanyak mana pendapatan anda digunakan untuk membayar pinjaman atau pembiayaan.

Kebiasaannya, 70% adalah peratusan DSR yang dibenarkan untuk mendapatkan pembiayaan pinjaman rumah daripada pihak bank. Andai kata peratus DSR anda tidak melepasi 70%, maka peluang anda untuk membuat pinjaman rumah adalah cerah.

Namun, kadar DSR setiap bank adalah berbeza-beza dan berubah mengikut polisi Bank Negara Malaysia.

Sila semak kadar peratus DSR bank pilihan anda untuk ketahui lebih lanjut.

Bagaimana nak tahu kadar DSR anda?

Boleh ikuti langkah-langkah yang berikut:

Langkah #1 – Semak CCRIS dan CTOS

Bukan semua hutang ada dalam sistem Bank Negara, contohnya hutang duit kutu dengan jiran.

Jadi wajib untuk anda tahu apa yang tersenarai dalam CCRIS anda.

CCRIS (Central Credit Reference Information System) ialah rekod yang diselia oleh Bank Negara Malaysia yang mengandungi butiran mengenai pinjaman anda dengan setiap institusi kewangan di Malaysia.

CTOS pula adalah sistem maklumat utama yang digunakan secara meluas oleh majoriti sistem kewangan negara, syarikat perdagangan dan perniagaan.

Langkah #2 – Kira DSR

Ini adalah antara komponen terpenting sebelum pihak bank luluskan pinjaman anda.

DSR penting kerana barulah bank tahu anda sebenarnya mampu ke tidak bayar semula pinjaman anda setiap bulan.

Formula untuk pengiraan DSR adalah seperti yang berikut:

  • DSR = Anggaran bayaran bulanan pada bank + komitmen sedia ada / pendapatan bersih x 100

BERITA BAIK!

Sempena hari raya Aidilfitri yang bakal tiba, Hartabumi ingin berikan anda hadiah hari raya.

Anda tak perlu susah payah kira itu ini, biar Hartabumi sediakan laporan lengkap DSR anda.

Klik gambar di bawah untuk info lanjut:

harga rumah yang mampu dimilikiharga rumah yang mampu dimiliki*Artikel ini adalah sumbangan daripada HartaBumi.com. Laman ini merupakan sebuah portal carian hartanah yang mengumpulkan kesemua hartanah berstatus bumiputera daripada pemaju, ejen hartanah dan juga bank.

HartaBumi.com diwujudkan dengan mensasarkan hartanah segmen bumiputera dengan tujuan menangani masalah penjualan dan pembelian hartanah bumiputera di antara pemaju, ejen hartanah dan pembeli.

Di samping itu, HartaBumi.com juga ingin mendidik masyarakat tentang pemilikan dan pelaburan hartanah menerusi artikel-artikel dan juga buletin yang disediakan.

Klik di sini untuk baca perkongsian daripada HartaBumi.com

..

Kadar Zakat Fitrah 2018 Bagi Setiap Negeri di Malaysia

kadar zakat fitrah 2018Berapa kadar zakat fitrah 2018 bagi negeri-negeri di Malaysia ya?

Haa, selepas lebih 2 minggu berpuasa, jangan dilupa tentang satu lagi kewajipan yang perlu ditunaikan dalam bulan Ramadan yang mulia ini.

Apa kewajipan tersebut?

Sudah tentulah zakat fitrah.

Kalau tak sempurna kewajipan membayar zakat fitrah ini bagi yang memenuhi syarat, pahala amalan berpuasa boleh ‘tergantung’.

Jadi, jangan lupa untuk keluarkan zakat fitrah.

Sebelum kita pergi lebih lanjut, jom refresh balik tentang kewajipan zakat fitrah ini.

Definisi zakat fitrah

Zakat dari segi bahasa bermaksud menyucikan dan membersihkan diri, manakala dari segi istilah bermaksud mengeluarkan sebahagian harta pada kadar tertentu kepada golongan asnaf yang memerlukan mengikut ketetapan syariat Islam.

Zakat fitrah pula adalah zakat individu yang difardhukan ke atas setiap individu lelaki dan perempuan Muslim yang berkemampuan dengan syarat-syarat yang ditetapkan.

Hukum zakat fitrah

Hukum zakat fitrah adalah wajib ke atas umat Islam (tidak kira hamba atau merdeka, lelaki atau perempuan, kecil atau besar) yang memenuhi syarat-syarat yang berikut:

  • Syarat #1 Individu yang mempunyai lebihan makanan atau hartanya berbanding keperluan tanggungannya (berkemampuan) pada malam dan pagi Aidilfitri
  • Syarat #2 Hidup/lahir sebelum matahari jatuh dan kekal hidup selepas terbenam matahari pada hari terakhir bulan Ramadhan (malam 1 Syawal)
  • Syarat #3 Kekal/memeluk Islam sebelum terbenam matahari pada akhir bulan Ramadhan dan berkekalan Islamnya
  • Syarat #4 Seseorang yang meninggal selepas terbenam matahari akhir Ramadhan (sempat bertemu akhir Ramadhan dan pertama Syawal)

Zakat fitrah dikeluarkan oleh ketua keluarga untuk dirinya dan juga tanggungannya (suami keluarkan zakat fitrah untuk dirinya, isteri, anak-anak, ibubapa dan sesiapa sahaja di bawah tanggungannya)

Rukun-rukun zakat fitrah

  • Rukun #1 Niat ikhlas semata-mata kerana Allah
  • Rukun #2 Pemberi zakat
  • Rukun #3 Penerima/wakil penerima zakat (amil)
  • Rukun #4 Barang/item yang dizakatkan (duit, makanan asasi)
  • Rukun #5 Kadar zakat yang dikeluarkan

Kadar zakat fitrah 2018 bagi negeri-negeri di Malaysia

Tahu tak berapa kadar zakat fitrah tahun ini?

Seperti biasa, kadar zakat fitrah adalah ditentukan oleh Majlis Agama Negeri masing-masing, kerana tanggungjawab mengutip dan mengagihkan zakat adalah di bawah bidang kuasa Kerajaan Negeri.

Dan seperti biasa, kadar zakat fitrah adalah bersamaan satu gantang Baghdad bersamaan 2.7kg makanan ruji (di Malaysia, beras) atau senilai dengannya.

Jom kita lihat kadar zakat fitrah bagi tahun ini:

  • Johor, Kedah, Kelantan, Pahang, Perak, Perlis, Pulau Pinang, Sabah, Sarawak, Selangor, Wilayah Persekutuan (Kuala Lumpur, Labuan, Putrajaya), Terengganu = RM 7.00
  • Melaka = RM 6.70
  • Negeri Sembilan = RM 6.50
kadar zakat fitrah 2018

sumber gambar: twitter.com/ZayanMy

Kadar yang dinyatakan di atas adalah kadar minimum berdasarkan kepada nilai dan gred beras yang banyak digunakan masyarakat negeri tersebut.

Sebagai contoh, jika kebanyakan rakyat negeri A makan beras gred tinggi manakala rakyat negeri B makan gred sederhana, maka kadar zakat fitrah negeri A akan lebih tinggi berbanding negeri B.

Atas sebab inilah kadar zakat fitrah 2018 bagi negeri-negeri di Malaysia, ada yang sama, ada yang berbeza, kerana mengikut nilai dan gred beras yang digunakan kebanyakan rakyat di setiap negeri.

Namun begitu, ada juga galakan supaya membayar zakat fitrah mengikut nilai dan gred beras yang biasa dimakan sendiri.

Boleh lihat kadar mengikut nilai dan gred beras berbeza di sini (sepertimana di keluarkan Lembaga Zakat Selangor):

kadar zakat fitrah 2018

Sebagai contoh, katakanlah Amin menetap di Selangor dan sentiasa menggunakan beras basmathi sebagai makanan ruji bagi diri dan tanggungannya.

Jadi, digalakkan untuk Amin keluarkan zakat fitrah mengikut kadar harga beras basmathi.

Cara bayar zakat fitrah

Sebaik-baiknya, bayaran zakat fitrah disalurkan kepada Majlis Agama Negeri melalui Pusat Pungutan Zakat atau amil-amil yang dilantik.

Boleh terus pergi ke mana-mana cawangan Pusat Pungutan Zakat atau berjumpa amil-amil yang dilantik sama ada di masjid-masjid, bazar-bazar Ramadan atau di mana-mana sahaja mereka berada.

Dengan membuat bayaran kepada Majlis Agama Negeri, bayaran zakat tadi dapat disampaikan dengan lebih sistematik dan menyeluruh kepada asnaf-asnaf yang memerlukan.

Tetapi, jika berniat untuk memberi terus kepada asnaf-asnaf, juga dibolehkan.

Namun, perlulah dipastikan orang yang diberi tersebut betul-betul merupakan golongan asnaf.

Jika orang yang menerima tersebut bukannya asnaf, dibimbangi amalan mengeluarkan zakat tadi tidak sah dan hanya menjadi sedekah/hadiah.

Sebab itulah lebih mudah membuat bayaran kepada Majlis Agama Negeri, kerana mereka mempunyai cara dan prosedur yang baik untuk mengenalpasti asnaf-asnaf yang betul-betul sah dan layak.

Waktu-waktu untuk membayar zakat fitrah

  • Waktu wajib – Bermula terbenam matahari pada hari terakhir Ramadhan sehingga terbit matahari pada hari pertama Syawal
  • Waktu paling afdhal – Sebelum solat sunat Aidilfitri
  • Waktu sunat – Sepanjang hari pada bulan Ramadhan
  • Waktu makruh – Selepas solat sunat Aidilfitri sehingga terbenam matahari pada 1 Syawal
  • Waktu haram – Selepas terbenam matahari pada 1 Syawal

Walaubagaimanapun, sebaik-baiknya dinasihatkan supaya menunaikan ibadat zakat fitrah seawal yang mungkin, iaitu sepanjang hari dalam bulan Ramadan.

Jika semua orang menunggu sehingga waktu wajib dan waktu paling afdhal untuk menunaikan zakat, dibimbangi berebut-rebut dan tidak sempat lalu menyebabkan ibadat zakat tidak dapat dilakukan dengan sempurna.

Oh ya, sebelum terlupa.

Selain daripada menunaikan kewajipan zakat fitrah, digalakkan juga untuk menyempurnakan kewajipan zakat harta dalam bulan Ramadan ini.

Maklumlah, zakat harta perlu dikeluarkan setiap tahun Hijrah, jadi mudahlah jika dikeluarkan dalam bulan Ramadan supaya senang untuk diingati.

Jadi, tunggu apa lagi, jom bayar zakat!

7 Tips Simpan Wang Daripada Syafieqah A’lya

tips simpan wangMusim pilihan raya dah habis, kehidupan perlu diteruskan, jadi kali ini saya nak kongsikan tips simpan wang daripada Cik Syafieqah Alya.

Saya pernah kongsikan tentang beliau sebelum ini di sini; Inspirasi Kisah Kejayaan Syafieqah Alya

Untuk perkongsian kali ini, kalau nak lihat posting asal, boleh baca di sini: https://www.facebook.com/syafieqah.cyka/posts/1668364416577731

Jom kita ikuti perkongsian daripada Cik Syafieah A’lya.

7 Tips Simpan Wang

Nah, seperti yang dijanjikan, simple steps untuk korang bermula untuk menyimpan wang. Save untuk pembacaan korang.

Jika tidak penting untuk korang, ianya sangat berguna untuk adik beradik, saudara dan kawan-kawan kita yang baca dan dapat manfaat dari perkongsian ini.

Semoga bermanfaat.

tips simpan wang

 

Tips simpan wang #1 – Pendapatan

Langkah awal untuk menyimpan pastinya perlu ada sumber kewangan. Kalau tak, macam mana nak simpan, kan?

Kat sini ada yang bermula dengan gaji yang rendah, namun usahakan untuk dapat extra income dengan lakukan:

  • overtime (kerja lebih masa)
  • elaun
  • commission
  • bonus*
  • kenaikan gaji @ performance yang baik di tempat kerja*

Jika pendapatan yang diperoleh masih tidak cukup untuk menampung kehidupan harian dan kehendak kita, maka perlu mula cari alternatif lain seperti:

  • bisnes kecil-kecilan
  • bisnes online
  • dropship
  • agent
  • grab car
  • REN (perunding hartanah)
  • sublet

dan banyak lagi pekerjaan yang boleh dilakukan. Cuma tunggu korang rajin atau tak je nak rebut peluang yang datang.

Janganlah tanya pekerjaan apa yang sesuai. Setiap orang punya kelebihan dan minat masing-masing.

Maka, cubalah dulu. Dah cuba, baru tahu pekerjaan tersebut sesuai atau tidak.

Sedikit pesanan saya: untuk pendapatan kedua itu, buatlah secara proper. Maksudnya, bukan sekadar ambil duit cash sahaja.

Jika korang buat bisnes, maka daftarlah perniagaan korang dengan SSM (Suruhanjaya Syarikat Malaysia) dan bukalah akaun semasa di bank. Dah maju sikit, declare tax, bayar gaji pekerja, transports, kos overhead yang lain, KWSP dan SOCSO.

Jika korang hanya dapat commission saja seperti jadi agen unit umanah atau insurans/takaful, maka berdaftarlah secara sah dan dapatkan license sebelum berniaga. Commission masuk dalam akaun dan disertakan commission statement setiap bulan daripada company yang kita daftar.

Barulah boleh jadikan pendapatan kedua ini sebagai pendapatan yang sah dan membantu kita untuk mohon pinjaman bank.

Tips simpan wang #2 – Simpanan kecemasan

Ramai orang akan kantoi part ini sebab kurangnya kesedaran, komitmen tinggi dan kos sara hidup kian tinggi.

Namun, saya sering kali fikir tentang part ini dan tanya pada diri saya semula:

  • Sampai bila kita boleh beri alasan untuk tiada simpanan?
  • Susah kita nanti, siapa akan bantu?
  • Kita nak beli rumah, tapi simpanan kita masih belum capai 5 angka. Siapa akan bantu?
  • Kita mengharapkan adik beradik, mak ayah dan kawan-kawan untuk bantu kita bila kita susah, tapi sampai bila kita nak bergantung harap pada simpanan orang lain?
  • Kita mengharapkan suami/pasangan kita yang buatkan simpanan untuk keluarga. Cuba korang buat kira-kira, cukupkah sebenarnya?

Saya sendiri takut mendengarnya apabila umur dah cecah 30 tahun, simpanan 5 angka masih belum ada dalam akaun mereka.

Namun, perlahan-lahanlah untuk perbaiki kewangan kita. Kurangkan komitmen yang tidak perlu, berjimat cermat dan cipta hobi yang datangkan income.

Panjang pulak bebel, hihi.

Nah, ini cara mudah untuk korang lakukan simpanan.

Asingkan 10% ke 30% daripada gaji kita ke dalam simpanan. Tiap kali dapat gaji, tolak komitmen bulanan, tolak simpanan dan last sekali barulah berbelanja.

Cara mudah untuk kira:

  • Gaji RM2000 X 10% = RM200
  • Gaji RM3000 X 10% = RM300

Dan begitulah kiraan seterusnya.

Jika simpanan ini korang kata sukar, bermakna kewangan korang ‘tidak sihat’. Maksudnya ada komitmen atau hutang atau belanja yang korang buat menyebabkan simpanan ini tidak berjaya dilakukan.

Kat mana nak simpan ini?

Disarankan simpan seperti di bawah dengan kadar pulangan dividen yang latest:

  • ASB = 8.25%
  • ASB 2 = 6.75%
  • TH 4.5% + 1.75% = 6.25%
  • ASN, ASD, ASW = 5 – 6%
  • KWSP = Conventional 6.9%, Islamic 6.4%
  • Fixed Deposit = 3 – 4%
  • Bank  = kurang dari 1%
  • SSP Bank Simpanan Nasional

Jadi, korang pilihlah nak simpan kat mana selepas tengok kadar dividen ini.

Tips simpan wang #3 – Perbelanjaan

Biasanya, bahagian ini akan jadi banyak sampailah duit gaji habis licin, kadang sampai jadi negatif. Jadi, untuk kawal perbelanjaan kita, mulalah rekod ke mana hilang duit kita ini.

Saat ini, korang mula sedar simpanan banyak dihabiskan kat tempat yang tak perlu pun. Jadi, ubah habit kita dan mula cari hobi yang menjana pendapatan kepada kita.

Buat korang yang masih bujang, waktu ini komitmen korang tak banyak. Maka, simpanlah duit sebanyak yang boleh.

Waktu bujang ini, korang boleh plan untuk simpanan kahwin, beli rumah pertama, umrah, bawak keluarga korang bercuti sama dan banyak plan lagi yang boleh korang buat.

Waktu ini apabila korang buat kira-kira, korang akan sedar sendiri simpanan tu sangat penting untuk masa depan korang.

Buat mereka yang berkeluarga pula, jangan putus asa. Duduk discuss dengan suami/isteri untuk lakukan simpanan bersama.

Kalau pasangan korang jenis yang boros dan tak boleh dibawak bincang, maka korang simpan untuk diri korang senyap-senyap dan plan untuk masa depan korang dan anak-anak.

Tips simpan wang #4 – Perlindungan

tips simpan wangPerlindungan ini ramai orang tak ada sebab bergantung dengan company punya saja.

Sedar tak korang, diandaikan suatu hari nanti korang jatuh sakit, korang akan selalu ambil MC dan cuti tahunan.

Korang rasa boss korang suka tak? Boss akan singkirkan korang secara perlahan-lahan. Waktu itu, apabila kena berhenti kerja dan korang tidak dicover lagi dengan takaful/insurans, korang dah terlambat untuk ambil takaful/insurans dah.

Maka ambillah tahu bahawa:

  • Medical card – cover untuk kos rawatan di hospital
  • Life takaful – cover kematian/cacat kekal

Kedua-duanya penting semasa hayat kita dan selepas kita tak ada lagi di dunia.

Pilihlah company takaful/insurans yang banyak di luar sana, sekurang-kurangnya korang dah lindungi diri korang andai ditimpa musibah.

Apabila kita sakit, kita sanggup habiskan semua simpanan yang ada. Tetapi jangan lupa, kos ubat, kos dapatkan rawatan di hospital semuanya memerlukan duit untuk belanja.

Pampasan kematian/cacat kekal boleh dihibahkan pada waris kita untuk meneruskan hidup apabila kita sudah tiada. Kita nak ke lihat keluarga kita hidup susah tanpa kita lagi?

Sukar untuk mulakan hidup apabila korang adalah sumber utama pendapatan keluarga telah pergi dan ada anak-anak yang masih kecil untuk teruskan hidup mereka.

Jangan pandang sebelah mata, sakit datang tanpa kita duga, musibah datang tanpa kita bersedia.

Saya sudah, anda bila?

Tips simpan wang #5 – Pelaburan

Bagi korang yang masih baru berjinak-jinak dengan pelaburan, kena pandai jaga emosi.

Kenapa dengan emosi? Sebab waktu ini akan rasa tamak untuk dapat return banyak, maka waktu ini biasanya korang sanggup spend banyak.

Tapi, chill dulu.

Setiap pelaburan pasti ada risiko. Maka, persiapkan diri dengan exit plan jika mengalami kerugian dan tahu macam mana nak overcome balik.

Antara pelaburan yang boleh dilakukan adalah:

1. Unit trust

Ada 3 cara untuk mula pelaburan unit trust antaranya melalui KWSP Akaun 1, regular saving minimum RM 200 sebulan, dan cash lump sum minimum RM 500 ke RM 1,000.

Pelaburan unit trust tidak sama seperti ASB; setiap 1 unit harganya berubah setiap hari. Pelaburan ini adalah untuk jangka masa sederhana dan panjang iaitu 5 tahun dan ke atas.

2. ASB financing atau ASB loan

Di sini pelaburannya untuk mencipta karakter menyimpan. Jika hari ini kita kata sukar menyimpan even RM 200 sebulan, maka fikir-fikirkan bagaimana kita nak bayar untuk loan rumah kita nanti?

Melalui pelaburan ini, kita boleh kumpulkan deposit rumah kita, travel, umrah bersama keluarga, duit kahwin dan banyak lagi.

Jika hari ini korang mampu menyimpan amount seperti di bawah dengan menggunakan ASB financing, dengan average kadar dividen 7% setahun, compounding dividen @ tidak usik dividen untuk tempoh 3 tahun, profit rate 5%, anggaran hasil yang diterima adalah:

  • RM268 @ 50K = RM13,581
  • RM536 @ 100k = RM27,161
  • RM805 @ 150k =RM40,741
  • RM1073 @ 200k = RM54,321

Jadi, pilihan di tangan korang sama ada untuk bermula sekarang menyimpan, atau korang ada cara yang lebih baik? Maka, bermula lah dari sekarang.

3. Hartanah

Terdapat 3 jenis hartanah iaitu under construction, lelong dan subsale. Jadi, korang pilih nak rumah yang jenis macam mana.

Jika sekarang masih takut untuk membeli rumah, maka carilah ilmu. Terdapat banyak seminar hartanah di luar sana yang korang boleh datang dan belajar. Nak dengan tak nak sahaja.

4. Terdapat juga pelaburan emas, saham dan lain-lain pelaburan yang korang boleh laburkan.

Tips simpan wang #6 – Simpanan pencen

Kebanyakan mereka yang kerja sendiri tak ada simpanan untuk pencen. Banyak duit yang masuk dan banyak juga yang keluar. Jadi, asingkan simpanan korang siap-siap ke KWSP dengan buat contribution untuk diri sendiri.

Terbaru, dividen yang diumumkan untuk conventional adalah 6.9% dan Islamic pula 6.5%. Simpanan yang kita contributei tu akan terbahagi kepada dua iaitu akaun 1 70% dan akaun 2 30%.

Pejam mata terus tolak duit ini untuk simpanan persaraan kita. Ingat, tak ada orang yang akan simpankan simpanan pencen kita. Maka, fikir-fikirkan untuk menyimpan.

Selain daripada KWSP, kita juga boleh menyimpan ke dalam akaun PRS @ Private Retirement Scheme. Sama konsep dengan KWSP, iaitu ada akaun 1 dan akaun 2. Simpanan di sini, umur 55 tahun baru boleh bawa keluar untuk akaun 1, manakal bagi akaun 2 boleh bawa keluar selepas setahun pelaburan tetapi dikenakan penalty.

Akaun ini menggalakkan kita untuk menyimpan dan menambah simpanan persaraan.

Tips simpan wang #7 – Keberkatan rezeki

1. Zakat
Jangan lupakan zakat setiap bulan. Senang sahaja, transfer ke portal zakat dan buat transfer setiap bulan. Kiraan zakat pendapatan, secara mudahnya 2.5% daripada pendapatan kasar masuk ke zakat.

2. Duit belanja mak ayah
Setiap bulan, jangan lupakan mak ayah kita. Transfer ke akaun mereka. Walau mereka tak minta, tapi sebenarnya mereka happy sangat apabila kita dapat bantu kurangkan bebanan mereka. Jangan jadikan ini satu beban, tapi jadikan sebagai tanggungjawab.

3. Selain dua perkara di atas, kita boleh lakukan sedekah, bantu orang yang susah, dan macam-macam perkara yang membawa kepada kebaikan. Inshaa Allah.

Itu sahaja. Semoga bermanfaat!

p/s: Jangan lupa untuk kongsikan artikel ini ya! Terima kasih.

tips simpan wang

..