Perlindungan

Mitos Perlindungan Takaful Yang Mesti Diperbetulkan

mitos perlindungan takafulWalaupun pelbagai usaha dilakukan untuk memberi penerangan berkenaan manfaat dan kelebihan perlindungan takaful, namun masih ramai yang percaya terhadap banyak mitos perlindungan takaful yang merupakan fakta-fakta yang salah.

Wujudnya mitos-mitos ini menyebabkan persepsi yang salah terhadap perlindungan takaful yang mana secara tidak langsung menghalang orang ramai daripada mendapat manfaat dan kelebihannya.

Sebagai contoh, mengikut laporan sebuah akhbar baru-baru ini, hanya 56% daripada rakyat Malaysia yang memiliki polisi perlindungan insurans takaful kerana kurang kesedaran berkenaan kepentingannya.

Satu angka yang rendah.

Untuk perkongsian kali ini, saya nak berkongsi beberapa mitos perlindungan takaful yang salah dan mesti diperbetulkan supaya tiada lagi salah tanggapan yang berlaku.

Perkongsian kali ini diambil daripada post Tuan Afyan Mat Rawi di FB profile beliau baru-baru ini.

Kalau nak baca post asal, boleh klik di sini: https://www.facebook.com/afyan.ikhlas/posts/10214028595939673

Jom kita lihat satu per satu mitos perlindungan takaful yang sering diperkatakan orang ramai.

mitos perlindungan takaful

Mitos perlindungan takaful

Produk takaful antara produk kewangan yang paling banyak orang salah faham dan ada banyak mitos.

Berbanding dengan produk-produk kewangan lain yang ada di pasaran, seperti akaun simpanan, pembiayaan hartanah, pembiayaan kereta, kad kredit, unit amanah, ASB financing, dan lain-lain, produk takaful (dan juga insurans) adalah produk yang paling banyak masyarakat awam salah faham disebabkan ada banyak NOTIS.

Berikut contoh-contoh salah faham dan mitos perlindungan takaful yang sering berlegar:

Mitos #1 – Takaful lebih baik daripada akaun bank sebab akaun bank hanya ada simpanan manakala takaful ada simpanan dan perlindungan.

Puncanya apabila ejen mempromosi dengan membuat perbandingan tidak adil antara takaful dengan bank. Siap buat jadual perbandingan. Hakikatnya kedua-dua simpanan dan perlindungan takaful mempunyai fungsi dan tujuan berbeza.

Mitos #2 – Medical card dengan simpanan (atau medical card rider) lebih baik daripada medical card stand alone.

Selalunya ejen yang mempromosi begini ialah ejen yang hanya tahu satu jenis produk sahaja. Kedua-kedua ada kelebihan tersendiri.

Mitos #3 – Kalau tak berlaku apa-apa, boleh dapat balik duit yang dicarum.

Celah manalah duit bayaran sumbangan takaful boleh dapat balik? Ini juga rentetan daripada mitos pertama dan kedua. Yang ada hanyalah nilai tunai atau cash value. Ini adalah istilah yang lebih tepat (cash value atau nilai tunai) dan ia TIDAK ADA JAMINAN. Anggap sahaja ia tidak ada, dan kalau ada ia adalah bonus. Ini lebih menenangkan fikiran berbanding kita mengharapkan duit balik kalau tidak berlaku apa-apa musibah.

Mitos #4 – Bayaran sumbangan medical card rider yang sekali dengan saving dan investment tidak akan meningkat sebagaimana medical card stand alone.

Ini mitos yang cukup popular 6-7 tahun lepas apabila produk medical card takaful muncul dalam pasaran. Selepas 4-5 tahun, klien mula bising apabila menerima notis kenaikan harga. Ketahuilah, dalam sejarah medical card termasuk insurans konvensional, belum ada medical card yang tidak berlaku kenaikan harga.

Mitos #5 – Produk takaful yang mahal lebih baik daripada produk takaful yang murah.

Ini satu lagi mitos sesetengah ejen dakyahkan. Produk takaful bukan macam beli barang seperti kereta, jam dan lain-lain. Ia berdasarkan keperluan kewangan. Yang penting ialah perlindungan dan bajet yang sesuai dengan keperluan.

Mitos #6 – Pilih takaful yang ada jenama (brand).

Ini sama macam mitos #4. Kita langgan takaful sebab mahukan perlindungan. Jika kita meninggal dunia, waris tidak tanya apa brand takaful yang kita ambil, tapi waris akan tanya berapa coverage yang kita ambil, berapa mereka akan dapat.

Mitos #7 – Membazir bayar takaful tapi tak berlaku apa-apa.

Dalam dunia, hanya Firaun sahaja yang tak pernah sakit sampai dia mengaku Tuhan. Manusia biasa tidak akan lari daripada jatuh sakit. Dan yang pasti, akhirnya akan meninggal dunia.

Jadi, ambillah polisi takaful sampai umur 100. InsyaAllah sebelum umur 100 akan sempat claim dan boleh cover balik sumbangan selama ini. Tak percaya cuba kira.

Mitos #8 – Sama sahaja takaful dengan insurans.

Jika di kalangan orang awam, salah faham ini berpunca daripada kurangnya kesedaran kewangan Islam. Perbezaan yang paling nyata kedua-duanya ialah kontrak.

Namun ada juga sesetengah ejen yang mempromosi sedemikian. Selalunya dalam kalangan ejen insurans konvensional atau ejen takaful yang boleh mempromosikan takaful dan insurans konvensional serentak.

Mitos #9 – Takaful penipu! Masa sign manis mulut, tapi masa claim susah bukan main.

Tidak dinafikan memang terdapat kes-kes viral apabila pelanggan gagal membuat tuntutan terhadap polisi takaful. Banyak juga kes claim yang ditolak disebabkan penyakit sedia ada.

Jadi, dinasihatkan agar pelanggan memastikan maklumat yang betul didedahkan dalam borang takaful terutama bab kesihatan. Seterusnya membaca terma dan syarat polisi sebaik sahaja terima polisi. Pelanggan ada tempoh bertenang 14 hari untuk membuat semakan dan batalkan jika tidak berpuas hati.

Mitos #10 – Syarikat takaful kapitalis, Yahudi, Israel, Zionis! Hanya terima pelanggan yang sihat sahaja. Sepatutnya bantulah orang yang sakit.

Saudara, nama pun “syarikat takaful”. Syarikat takaful adalah entiti perniagaan dan bukan badan kebajikan. Memang model bisnes takaful adalah untuk memberi peluang kepada orang ramai menyertai plan takaful ketika sihat dan menerima bantuan kewangan apabila sakit atau ditimpa musibah.

Sebab, ada kiraannya yang dipanggil sebagai aktuari untuk membuat pengiraan risiko yang diuruskan oleh pihak syarikat takaful apabila sesuatu produk dilancarkan. Ada jangkaan peratusan tertentu yang akan claim. Jika syarikat takaful menerima orang sakit, alamatnya ia tidak akan bertahan lama sebab confirm 100% akan claim.

Kalaulah takaful boleh dibuka kepada semua orang tanpa kira faktor kesihatan, orang yang pertama akan langgan takaful ialah orang mati. Dapat claim terus lepas tandatangan borang takaful.

Mitos #11 – Ada syarikat takaful yang tak patuh syariah.

Semua syarikat takaful mempunyai penasihat syariah yang akan memantau produk-produk takaful sebelum dipasarkan. Pemantauan patuh syariah sekurang-kurangnya ada 3 peringkat; dari peringkat pegawai pematuhan syariah, kemudian penasihat syariah, seterusnya audit syariah daripada Bank Negara Malaysia. Jadi, semua syarikat takaful adalah patuh syariah.

Posted by INFAQ Consultancy on Thursday, 30 November 2017

15 jenis salah tanggapan pada perlindungan takaful

Selain perkongsian daripada Tuan Afyan Mat Rawi, Tuan Farez turut berkongsi tentang mitos perlindungan takaful di FB page beliau.

Boleh ikuti perkongsian asal beliau dengan klik di sini: https://www.facebook.com/myikhlaspage/posts/519873955057744

#1 Menganggap perlindungan takaful ini merugikan sekiranya dirinya sentiasa sihat, masih muda dan tiada siapa pun di dalam keluarganya yang melanggan takaful.

#2 Menganggap perlindungan takaful ini adalah satu beban kewangan tambahan yang tidak perlu diberikan “priority” dalam kehidupan.

#3 Menganggap perlindungan takaful ini mahal dan masih bertangguh atau berharap akan wujudnya suatu pelan yang murah pada masa akan datang.

#4 Menganggap perlindungan takaful ini adalah cukup dengan melanggan “medical card” semata-mata tanpa mengira perlindungan pendapatan atau “Income Protection” untuk dirinya.

#5 Menganggap perlindungan takaful ini adalah perkara yang perlu dilanggan sekali sahaja seumur hidup tanpa perlu ada penyemakkan semula.

#6 Menganggap perlindungan takaful dari mana-mana syarikat takaful pun semuanya sama sahaja dan tidak perlu untuk membuat sebarang perbandingan sebelum melanggan.

#7 Menganggap perlindungan takaful dari sesebuah jenama syarikat takaful itu menentukan perlindungan yang terbaik bagi dirinya.

#8 Menganggap perlindungan takaful ini adalah suatu penipuan di mana perunding dan syarikat takaful itu hanya mementingkan bayaran caruman dan akan sentiasa mengelak dari meluluskan bayaran pampasan kepada pelanggan.

#9 Menganggap perlindungan takaful yang diceritakan oleh seseorang perunding takaful itu semuanya benar belaka tanpa perlu membaca polisi dan memahami isi kandungannya.

#10 Menganggap perlindungan takaful yang dibayar hari ini tidak akan berubah nilai carumannya dan caruman takaful juga adalah cara baru untuk membuat simpanan atau pelaburan.

#11 Menganggap perlindungan takaful ini hanya perlu dilanggan sekadar “ada” sahaja dan bukanlah untuk dilanggan dan diteliti sebagai perancangan kewangan masa hadapan.

#12 Menganggap perlindungan takaful dan insurans konvensional itu sama sahaja patuh syariahnya, yang penting ambil sahaja yang murah.

#13 Menganggap perlindungan takaful itu hanya perlu diambil oleh si suami manakala perlindungan untuk isteri dan anak-anak adalah suatu yang membazir.

#14 Menganggap perlindungan takaful yang mahal carumannya itu pasti akan memberikan jumlah pampasan yang tinggi, apatah lagi sekiranya ianya datang dari syarikat takaful yang berjenama besar.

#15 Menganggap perlindungan takaful itu hanya akan diambil apabila sampai “seru” nanti.

Penutup

Jadi, sekarang, bagaimana?

Diharapkan segala mitos, salah faham dan tanggapan berkaitan perlindungan takaful yang berlegar-legar dalam fikiran kita dapat dihapuskan.

Perlindungan takaful memang banyak manfaat dan kelebihannya jika diambil dengan betul untuk tujuan yang betul.

Rugi kalau meminggirkan takaful hanya kerana salah tanggapan kita.

Sebagai penutup, saya kongsikan artikel berkaitan tajuk kali ini yang diterbitkan di dalam akhbar Kosmo pada 22 November yang lalu.

Boleh baca di sini: Salah tanggapan pada perlindungan insurans takaful

mitos perlindungan takaful

mitos perlindungan takaful

mitos perlindungan takaful

Diharapkan perkongsian kali ini memberi manfaat kepada anda.

p/s: Jangan lupa untuk KONGSIKAN artikel ini di laman sosial ya!

..

Cara Renew Road Tax & Insurans Kereta Online Melalui MyEG

renew road tax insurans kereta online myegBaru-baru ini, buat pertama kali, saya berpeluang untuk renew road tax dan insurans kereta secara online melalui laman web MyEG.

Kemudahan ini sebenarnya sudah lama ada, cuma saya baru berpeluang untuk menggunakannya.

Alkisahnya, road tax dan takaful kereta isteri saya sudah hampir tamat tempoh dalam masa beberapa minggu lagi, jadi sebagai suami mithali (ehem ehem), saya ditugaskan untuk memperbaharui kedua-duanya sepertimana yang saya lakukan setiap tahun.

Biasanya, saya ke kedai dan serahkan kepada agen untuk uruskan urusan ini, tetapi tidak tahu mengapa kedai yang biasa saya lawati sering tutup pula kali ini.

Oleh kerana sudah malas nak berulang kali ke kedai tersebut, jadi saya mengambil keputusan untuk renew road tax dan insurans kereta isteri secara online sahaja melalui MyEG.

Bagi yang belum pernah guna kemudahan ini, jom saya tunjukkan cara-caranya.

Untuk guna kemudahan ini, tak perlu tunggu road tax dan insurans kereta luput tarikh terlebih dahulu, sebaliknya dah boleh renew lebih kurang 2 bulan sebelum kedua-duanya tamat tempoh.

Senang kalau renew awal-awal, apabila tamat sahaja tempoh road tax dan insurans sedia ada, terus boleh gunakan dan tampai road tax yang baru.

Geran kereta pun tak diperlukan.

Oh ya, kalau anda masih belum ada akaun MyEG, perlu register dulu di sini: https://www.myeg.com.my/register

Tetapi, kalau malas nak register dan nak guna akaun MyEG orang lain pun tak ada masalah.

renew road tax insurans kereta online myeg

Renew insurans takaful kereta online melalui MyEG

Seperti biasa, sebelum renew road tax, mesti kena renew insurans takaful kereta terlebih dahulu.

Jangan bimbang, ini boleh juga dilakukan secara online menerusi MyEG.

Boleh ikuti langkah-langkah yang berikut kalau nak renew insurans takaful kereta secara online melalui MyEG:

Langkah #1: Login dulu di myeg.com.my. Masukkan username dan password, kemudian klik Login.

renew road tax insurans kereta online myeg

Langkah #2: Klik icon Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ).

renew road tax insurans kereta online myeg

Langkah #3: Klik pada butang butang Auto Insurance Renewal/Baharui Auto Insuran.

renew road tax insurans kereta online myeg

Langkah #4: Skrin akan memaparkan syarikat-syarikat insurans atau takaful yang menawarkan produk mereka menerusi MyEG. Pada masa artikel ini ditulis, terdapat hanya 6 buah syarikat iaitu AIG, Zurich Takaful, eTiQa Takaful, RHB Insurance, Berjaya Sompo Insurance Berhad dan Takaful Malaysia.

renew road tax insurans kereta online myeg

Bagi orang Islam, digalakkan untuk ambil takaful untuk elakkan riba.

Kalau insurans atau takaful kereta yang anda gunakan sebelum ini tidak ada dalam MyEG ini, tidak ada masalah pun untuk bertukar ke syarikat lain.

Mungkin kos akan berbeza, tetapi jangan bimbang, Non Claim Discount (NCD) masih sama.

Langkah #5: Untuk teruskan, klik sahaja pada icon syarikat yang anda pilih, untuk artikel ini, saya tunjukkan Takaful Malaysia (boleh dikatakan langkah dan proses yang sama sahaja akan dilalui apabila pilih yang lain).

renew road tax insurans kereta online myeg

Selepas isi nombor MyKad, kelayakan NCD akan terus dipaparkan.

renew road tax insurans kereta online myeg

Isikan sahaja maklumat yang diminta. Anda boleh tetapkan amaun yang ingin dilindungi (biasanya mengikut harga semasa kereta) dan juga tambah maklumat pemandu tambahan.

renew road tax insurans kereta online myeg

renew road tax insurans kereta online myeg

Anda juga boleh memilih manfaat perlindungan tambahan yang dikehendaki seperti perlindungan cermin (windscreen, window & sunroof), bencana dan aksesori. Harga yang perlu dibayar turut dipaparkan.

renew road tax insurans kereta online myeg

Selepas liberalisasi perlindungan insurans takaful kenderaan pada Julai 2017 yang lalu, beberapa maklumat perlu diberikan semasa memperbaharui insurans takaful kereta, contohnya:

  • tempat kereta diletakkan pada waktu malam
  • ciri-ciri keselamatan seperti bilangan airbag
  • sistem dan peralatan anti-kecurian seperti penggera (alarm), kunci dan immobilizer
  • tabiat memandu, sejarah saman

renew road tax insurans kereta online myeg

Semua maklumat ini akan diambil kira dalam pengiraan harga insurans takaful kereta dan boleh mempengaruhi harga yang perlu dibayar nanti.

Kalau nak isi maklumat yang salah atau tipu, nanti apabila nak buat tuntutan, takut tak diluluskan pula.

Jadi, isilah sahaja maklumat yang diminta sejujur dan setepat yang mungkin.

Salah satu kelebihan ambil takaful kereta daripada Takaful Malaysia adalah pelanggan akan mendapat semula pulangan tunai (cashback) atau rebat jika tiada tuntutan sepanjang tempoh perlindungan.

Jadi, sebab itulah pihak Takaful Malaysia meminta maklumat nombor akaun bank supaya nanti pulangan tunai dapat diberikan.

renew road tax insurans kereta online myeg

Langkah #6: Selepas dah isi semua maklumat, sebutharga penuh akan ditunjukkan.

renew road tax insurans kereta online myeg

renew road tax insurans kereta online myeg

Jika setuju dan berpuas hati, boleh teruskan untuk buat bayaran.

Kalau nak dapatkan lagi sebutharga daripada syarikat insurans takaful lain, boleh sahaja kalau tak buat bayaran lagi.

Ulang balik semua langkah di atas dengan memilih syarikat yang lain, dan bandingkanlah harga antara semuanya.

Apabila dah berpuas hati, pilih yang terbaik dan buat bayaran.

Langkah #7: Untuk buat bayaran, boleh pilih sama ada nak buat bayaran menggunakan kad kredit atau perbankan online seperti FPX, Mayabank2u, RHB Online dan Public Bank Online.

renew road tax insurans kereta online myeg

Langkah #8: Selepas buat bayaran, boleh muat turun resit bayaran dan sijil perlindungan (cover note) yang diberikan.

renew road tax insurans kereta online myeg

renew road tax insurans takaful kereta online myeg

Selesai sudah langkah-langkah renew insurans takaful kereta online melalui MyEG.

Renew road tax kereta online melalui MyEG

Selepas selesai renew insurans takaful kereta, bolehlah renew road tax pula.

Kalau anda tak renew insurans takaful kereta melalui MyEG pun, anda masih boleh gunakan MyEG untuk renew road tax.

Boleh ikut sahaja langkah-langkah yang berikut:

Langkah #1: Selepas login dan pilih Jabatan Pengangkutan Jalan, klik butang Road Tax Renewal/Baharui Cukai Jalan.

renew road tax insurans kereta online myeg

Langkah #2: Isi semua maklumat yang diminta seperti nombor MyKad, nama, nombor telefon, alamat emel, nombor pendaftaran kereta dan tempoh perbaharui cukai jalan.

renew road tax insurans kereta online myeg

Langkah #3: Pilih cara penghantaran road tax, sama ada anda nak ambil sendiri di pejabat MyEg di Bandar Utama, Kuala Lumpur, atau dihantar ke alamat pilihan anda sama ada di rumah atau pejabat.

renew road tax insurans kereta online myeg

Ingat, ada kos penghantaran kalau pilih nak dihantar ke alamat pilihan, boleh lihat pada gambar di atas.

Selepas isi semua maklumat, klik butang Proceed.

Langkah #4: Maklumat road tax dan kos-kos yang terlibat akan dipaparkan.

renew road tax insurans kereta online myeg

Kalau setuju dan berpuas hati, boleh teruskan untuk buat bayaran dengan klik butang Confirm & Pay.

Langkah #5: Untuk buat bayaran, boleh pilih sama ada nak gunakan kad kredit, perbankan internet atau akaun prabayar MyEG.

renew road tax insurans kereta online myeg

Selepas dah buat bayaran, boleh muat turun resit.

renew road tax insurans kereta online myeg

Sekarang, cuma perlu tunggu road tax sampai sahaja.

Macam saya baru-baru ini, dalam masa 2 hari dah dapat road tax yang dibuat untuk kereta isteri.

renew road tax insurans takaful kereta online myeg

renew road tax insurans takaful kereta online myeg

Selesai sudah proses renew road tax dan insurans takaful kereta online melalui MyEG.

Bagi saya, memang lebih mudah sebab tak perlu ke kedai dan murah sebab tak perlu bayar caj servis/upah runner untuk buat road tax di pejabat JPJ.

Malah, boleh bandingkan sebutharga antara beberapa syarikat insurans takaful yang ada.

Tapi, sayangnya, buat masa sekarang boleh banding antara 6 syarikat sahaja; 3 syarikat insurans dan 3 syarikat takaful.

Diharapkan selepas ini lebih banyak syarikat dapat menawarkan produk mereka menerusi MyEG.

Sekian sahaja untuk perkongsian kali ini, jumpa lagi!

p/s: Kalau rasa perkongsian kali ini bermanfaat, jangan lupa kongsikan ya!

..

 

19 Tips Langgan Perlindungan Insurans Takaful

tips langgan perlindungan insurans takafulRasanya rugi pula kalau Jom Urus Duit tidak berkongsikan tips langgan perlindungan insurans takaful yang ditulis oleh Tuan Afyan ini.

Kalau nak baca tulisan asal di blog beliau, boleh klik di sini.

Kalau nak baca tulisan asal di Facebook beliau, klik di sini.

Tips yang ringkas dan padat tapi menusuk kalbu ini memang patut dibaca dan dihadam oleh sesiapa yang berhajat nak langgan perlindungan insurans takaful.

Bagi yang dah langgan pun, perlu baca dan fahamkan juga.

Jom kita teliti satu per satu tips langgan perlindungan insurans takaful yang dikongsikan oleh Tuan Afyan.

Saya juga akan berikan ulasan mengikut kefahaman saya bagi setiap tips yang diberikan.

Tips #1 – JANGAN langgan takaful sebab ejen semata-mata. Kawan saya ejen, ejen tu cantik, ejen tu bagi hadiah setiap tahun dan lain-lain. Pilih takaful berdasarkan keperluan kewangan sendiri.

Ulasan: Ejen yang baik adalah ejen yang mampu menasihati dan menyediakan pelan perlindungan yang sesuai dengan profile kewangan dan keperluan pelanggan, bukan keperluan ejen itu sendiri.

Maksudnya, ejen tersebut bukan sekadar nak kejar target jualan dan close sale untuk keuntungan diri- sendiri, tetapi lebih mengutamakan keperluan pelanggan agar dapat menjaga kesejahteraan pelanggan.

Di samping itu, ejen yang baik juga sentiasa berhubung dengan pelanggan secara berkala di kala senang mahu pun susah, bukan sekadar bermanis kata sebelum close sale sahaja.

Bagi pelanggan pula, jangan mudah terpukau dengan ejen, tetapi nilaikan nasihat yang diberi ejen dan pilih pelan yang paling menepati keperluan kewangan sendiri.

Tips #2 – JANGAN langgan takaful utk diri sendiri melebihi 10% daripada pendapatan. Itu sudah overpaid. Paling banyak pun 15%, itu pun untuk yang berusia emas.

Ulasan: Selain menilai keperluan kewangan, ambil kira juga komitmen kewangan apabila nak langgan perlindungan insurans takaful.

Melanggan perlindungan insurans takaful adalah elemen penting dalam pengurusan kewangan peribadi, tetapi jangan pula sampai membebankan diri-sendiri.

Tips #3 – JANGAN langgan medical card tanpa life protection untuk income protection. Jika tiada medical card, masih ada alternatif di hospital kerajaan jika jatuh sakit. Tapi jika tiada life takaful untuk income protection, akan memberi kesan besar dalam kewangan keluarga apabila ditimpa musibah kematian, lumpuh dan sakit kritikal.

Ulasan: Saya juga rasa pelik, ramai orang lebih mengejar untuk langgan medical card berbanding pelan life protection atau income protection.

Sepatutnya, yang perlu diutamakan terlebih dahulu apabila nak langgan perlindungan insurans takaful adalah income protection dengan nilai perlindungan 10 kali ganda pendapatan tahunan.

Kalau ada duit lebih, boleh langgan medical card.

Nak langgan pelan life protection yang ada add-on medical card?

Boleh sahaja, asalkan jumlah perlindungan adalah sesuai dengan keperluan kewangan dan mampu bayar komitmen setiap bulan.

tips langgan perlindungan insurans takafulTips #4 – JANGAN risau kalau ada ejen burukkan syarikat takaful lain susah bayar claim. Semua syarikat takaful berada di bawah kawal-selia oleh Bank Negara Malaysia, dan tertakluk kepada undang-undang Islamic Financial Services Act. Jika ada pelanggan yg teraniaya, boleh buat laporan. Jika kes genuine, undang-undang berpihak kepada pelanggan.

Ulasan: Berkaitan dengan claim ini, nasihat saya kepada bakal pelanggan yang nak ambil perlindungan insurans takaful, pastikan anda tahu apa yang boleh dituntut, situasi yang bagaimana dan prosedur yang perlu dilakukan.

Bonus juga kalau belajar cara-cara buat claim secara terus dengan syarikat tanpa melalui ejen, supaya nanti jika ejen ada masalah, anda boleh buat tuntutan sendiri.

Minta ejen jelaskan semua perkara di atas supaya nanti jika berlaku situasi claim ditolak, anda tahu apa hak anda.

Tips #5 – JANGAN sembunyikan maklumat-maklumat penting terutama kesihatan ketika tanda tangan polisi. Dedahkan semua maklumat diminta, sekalipun penyakit yang sudah sembuh atau penyakit 10-20 tahun lepas. Jika tidak, akan ada risiko besar untuk tuntutan ditolak apabila berlaku musibah. Banyak kes claim ditolak disebabkan “undiscloser fact” atau ketidakdedahan fakta.

Ulasan: Kalau tidak dedahkan maklumat sebenar, jangan pula salahkan syarikat dan ejen apabila claim ditolak.

Sebaliknya, salahkan diri-sendiri sebab tak jujur.

Lagi satu, kalau boleh langgan perlindungan insurans takaful sebelum mempunyai apa-apa rekod kesihatan yang tak baik, maksudnya langgan semasa sihat.

Sebabnya, kalau dah ada rekod kesihatan tak baik, polisi boleh menjadi mahal atau pun tidak diluluskan.

Malah, tuntutan berkaitan masalah kesihatan yang dialami boleh ditolak.

Tips #6 – JANGAN buat-buat lupa bayaran bulanan. Ini akan menyebabkan polisi menjadi “lapse” dan tidak lagi berkuatkuasa. Polisi takaful yang baik ialah polisi yg dibayar sumbangannya setiap bulan.

Ulasan: Biasa juga berlaku apabila menghadapi masalah kewangan atau perlukan duit tambahan, bayaran bulanan perlindungan insurans takaful yang sering dikorbankan.

Ada juga yang sengaja tak buat bayaran bulanan sebab rasa tidak ada keperluan, maklumlah belum ditimpa musibah lagi.

Apabila dah ditimpa musibah dan buat claim, barulah menyesal sebab polisi dan tak valid sebab terlalu lama bayaran tak dibuat.

Pada masa itu, mulah salahkan syarikat dan ejen, padahal masalah sebenar berpunca dari diri-sendiri.

Tips #7 – JANGAN tandatangan borang kosong. Pastikan borang diisi terlebih dahulu sebelum tanda tangan. Semak borang sebelum tandatangan untuk memastikan borang diisi dengan maklumat lengkap dan betul.

Ulasan: Yang ini sangat penting untuk diingati.

Saya juga pernah mengalami situasi di mana ejen meminta saya menandatangani dahulu borang kosong yang mana beliau katakan akan diisi apabila beliau pulang ke pejabat nanti.

Saya menolak dan meminta borang tersebut diisi terlebih dahulu, dan ejen tersebut menuruti.

Walaupun ejen yang dijumpai adalah seorang yang boleh dipercayai, amat penting untuk tidak tandatangan pada borang kosong, kerana boleh sahaja ejen tersebut nanti tersalah isi maklumat yang akan menyebabkan masalah pada kemudian hari.

Tips #8 – JANGAN mudah-mudah batalkan polisi apabila ada ejen takaful lain memburuk-burukkan polisi takaful anda. Buat semakan kembali dan dapatkan pandangan kedua. Ejen yg suka batalkan polisi klien boleh diadukan kepada Bank Negara Malaysia (BNM)

Ulasan: Jika anda ikut kata-kata ejen supaya membatalkan polisi lama dan ambil polisi baru, ketahuilah bahawa anda sebenarnya perlu mengeluarkan kos yang lebih (walaupun anda tidak menyedari kos tersebut)

Apa yang lebih baik adalah review balik polisi lama dan upgrade sahaja manfaat yang perlu ditambah.

Tak perlu pun batalkan polisi dan ambil polisi baru.

Tips #9 – JANGAN tandatangan borang cadangan takaful sebelum anda baca Product Disclosure Sheet (PDS). Boleh minta PDS daripada ejen atau lihat dalam website syarikat. PDS adalah dokumen penting produk takaful yg diwajibkan oleh BNM kpd semua syarikat takaful. Ejen wajib tunjukkan dan terangkan kepada bakal pelanggan.

Ulasan: Tidak salahkan untuk anda, sebagai pelanggan, untuk memahami secara mendalam berkenaan pelan perlindungan yang nak diambil.

Oleh itu, jangan malas untuk baca PDS.

Kalau tak faham, boleh tanya ejen.

Tips #10 – JANGAN bayar mahal tapi coverage sedikit untuk takaful. Fungsi utama takaful adalah untuk perlindungan, bukan untuk simpanan atau pelaburan. Sebaiknya-baiknya, 5-6% daripada pendapatan untuk perlindungan bersamaan 10 tahun pendapatan. Contoh, gaji RM 3,000 sebulan, caruman RM 150 ke RM 170 sebulan bersamaan RM 360,000 utk kematian, lumpuh dan sakit kritikal.

Ulasan: Seperti tips #1 dan #2, apabila langgan perlindungan insurans takaful, seimbangkan antara keperluan dan komitmen kewangan.

Pilih manfaat yang perlu dan penting sahaja supaya bayaran tidak menjadi terlalu mahal.

Tak bolehkah ambil perlindungan insurans takaful bersekali dengan manfaat simpanan dan pelaburan?

Boleh, dengan syarat anda tahu kelebihan dan kekurangan pelan sebegitu berbanding pelan perlindungan biasa.

Dan sekali lagi yang penting, pastikan perlindungannya memenuhi keperluan dan bayarannya mampu dipenuhi setiap bulan.

tips langgan perlindungan insurans takafulTips #11 – JANGAN langgan takaful untuk hibah sahaja tanpa coverage critical illness. Produk takaful untuk hibah sahaja, tidak membantu sekiranya berlaku penyakit kritikal sedangkan 70% kematian berpunca dari sakit kritikal. Jika sudah sign-up, boleh tambah coverage baru untuk sakit kritikal.

Ulasan: Apabila langgan perlindungan insurans takaful, pastikan perlindungan-perlindungan asas diambil iaitu perlindungan kematian, kecacatan/kelumpuhan dan sakit kritikal.

Perlindungan sakit kritikal adalah supaya pendapatan tidak terjejas apabila anda diserang sebarang penyakit yang disenaraikan.

Pampasan yang diperoleh juga boleh membantu membiayai kos rawatan jika diperlukan.

Oh ya, pastikan anda tahu beza antara perlindungan sakit kritikal dan manfaat kad perubatan, ya.

Tips #12 – JANGAN lupa baca polisi sebaik sahaja terima. Ia sangat penting utk memahami kembali apa yg diterangkan oleh ejen dan pastikan ia terkandung di dalam polisi. Jika ejen beritahu polisi ada simpanan sekian-sekian, minta ejen tunjukkan maklumat tersebut.

Ulasan: Polisi boleh dianggap sebagai kitab rujukan dan kontrak untuk pelan perlindungan yang anda ambil.

Pastikan anda tahu manfaat apa yang dilindungi dan hak-hak anda sebagai pemilik polisi.

Ya, polisi memang kebiasaannya tebal dan ayat-ayatnya mungkin sukar difahami, tetapi anda tetap perlu baca dan fahamkan.

Tips #13 – JANGAN malas untuk buat perbandingan proposal takaful. Di Malaysia, ada lebih kurang 10 syarikat takaful. Jadi, selaku pelanggan, adalah satu kelebihan untuk mendapatkan produk yang paling baik dan paling sesuai berdasarkan kewangan diri-sendiri.

Ulasan: Ramai yang beranggapan, apabila berurusan dengan seseorang ejen, maka memang perlu langgan dengan ejen tersebut.

Sebab itulah ramai yang malas nak jumpa ramai ejen dan buat perbandingan proposal.

Sebenarnya, boleh sahaja minta quotation daripada beberapa ejen daripada syarikat berlainan dan nilaikan pelan perlindungan yang dicadangkan.

Ambil yang mana paling sesuai, dan tolak dengan baik cadangan yang tidak berkenan.

Tips mudah untuk buat perkara ini, berurusanlah dengan ejen yang tidak mempunyai apa-apa hubungan dengan anda; ejen yang anda tak kenal.

Kalau berurusan dengan ejen daripada kalangan adik-beradik atau rakan-rakan, nanti akan rasa segan pula nak tolak cadangan mereka.

Tips #14 – JANGAN buat perbandingan lama sangat sampai 3-4 tahun tak habis-habis minta quotation tapi tak sign-up sebarang polisi. Sakit, mati, lumpuh tidak menunggu kita ada polisi takaful baru datang menyinggah. Mereka datang tanpa memberi salam.

Ulasan: Betul, apabila dah jumpa pelan yang sesuai, komitmen kewangan pun diyakini dapat dipenuhi, maka cepat-cepatlah langgan perlindungan insurans takaful tersebut.

Tips #15 – JANGAN terpengaruh dengan ejen yang desprate nak dapatkan sales. Pilih ejen yang mampu memberikan khidmat nasihat berdasarkan keperluan kewangan anda. Mereka golongan rare dalam industri takaful dan tidak ramai.

Ulasan: Sama seperti tips #1, mendapatkan khidmat daripada ejen yang baik adalah sangat penting.

Tips #16 – JANGAN batalkan polisi hanya semata-mata anda tak puas hati kepada ejen. Kembali kepada objektif asal anda melanggan polisi sebab apa? Jika tak puas hati dengan ejen, anda boleh hantar surat kepada syarikat takaful untuk menukar ejen lain.

Ulasan: Seperti yang ditulis di tips #8, ada kos yang perlu anda bayar jika anda batalkan polisi dengan sewenang-wenangnya.

Tips #17 – JANGAN mengharapkan produk takaful yang sempurna. Tiada produk seumpama itu. Produk takaful boleh diambil sedikit demi sedikit. Boleh ambil lebih daripada satu polisi untuk sesuaikan dengan keperluan kewangan kita.

Ulasan: Setiap pelan dan polisi perlindungan insurans takaful ada kelebihan dan kekurangan masing-masing.

Sebagai pengguna, fahami terlebih dahulu kelebihan dan kekurangan setiap polisi dan buat penilaian dengan sebaik-baiknya.

Yang penting, pilih yang paling memenuhi objektif, keperluan dan kemampuan sendiri.

Tips #18 – JANGAN baca sekerat-sekerat panduan ini. Baca keseluruhannya dan setiap satu berkaitan antara satu sama lain.

Tips #19 – JANGAN lupa untuk tag pasangan, keluarga dan kawan-kawan lain yg patut tahu tips ini dan JANGAN lupa utk LIKE dan SHARE selepas baca habis tip-tip ini.

Itulah sahaja tips langgan perlindungan insurans takaful yang dikongsikan oleh Tuan Afyan.

Memang betul-betul makan dalam dan bermanfaat untuk kita semua.

Jangan lupa untuk kongsikan artikel ini ya!

tips langgan perlindungan insurans takaful

..