Pendapatan

Panduan Affiliate Simple Tapi Power: Rahsia Buat Duit Dengan Affiliate

panduan affiliate simple tapi powerBaru-baru ini saya ada mendapatkan salah satu pakej panduan buat duit dengan affiliate terkini yang terdapat di pasaran, iaitu Panduan Affiliate Simple Tapi Power.

Panduan ini disediakan oleh Tuan Oswald Justin, seorang bekas chef yang kini menumpukan sepenuh masa beliau kepada bisnes online.

Saya tidak kenal Tuan Oswald Justin secara peribadi, beliau pun tidak kenal saya, tetapi saya dah kenal nama beliau sejak beberapa tahun lepas lagi kerana beliau sering berada dalam senarai top rank bagi banyak program affiliate yang dijalankan oleh otai-otai internet marketer lain.

Beliau memang selalu berjaya buat jualan affiliate dengan banyak hingga sering berjaya mendapat tempat dalam senarai teratas program-program affiliate.

Lihat sahaja contoh dalam gambar di bawah, beliau berjaya buat jualan lebih RM 60,000 dan jana keuntungan lebih RM 20,000 daripada satu program affiliate:

Ada banyak lagi bukti beliau berjaya buat duit dengan affiliate secara lumayan, boleh lihat di sini: Panduan Affiliate Simple

Kiranya, Tuan Oswald Justin memang tahu cara nak jana pendapatan lumayan dan buat duit dengan affiliate.

Jadi, beliau memang layak untuk mengajar orang lain berkenaan cara sebenar buat duit dengan affiliate.

Oleh itu, beliau telah sediakan satu pakej panduan yang mendedahkan teknik-teknik yang beliau gunakan untuk jana pendapatan lumayan menerusi affiliate, dan panduan tersebut dikenali sebagai Panduan Affiliate Simple Tapi Power.

Apa itu buat duit dengan affiliate?

Sebelum saya buat review Panduan Affiliate Simple Tapi Power, saya terangkan sedikit berkenaan affiliate untuk beri pencerahan bagi mereka yang belum tahu.

Affiliate adalah salah satu model bisnes yang biasa digunakan untuk memudahkan perjalanan bisnes.

panduan affiliate simple tapi power

Kadang-kadang, program affiliate turut dikenali sebagai program referral.

Dalam model bisnes ini, pemilik produk akan menganjurkan program affiliate, di mana pemilik produk akan menyediakan satu sistem khas untuk membolehkan ejen-ejen mendaftar dalam sistem tersebut.

Selepas pendaftaran diluluskan, setiap ejen akan diberi link khas dan tools lain seperti gambar, preview produk dan ayat promosi.

Jadi, tugas ejen adalah buat promosi dan sebarkan link khas yang diberi, supaya ramai bakal prospek klik pada link khas tersebut.

Dan jika ada pembeli yang mendapatkan produk melalui link khas tersebut, maka ejen akan diberikan komisen.

Itulah proses buat duit dengan affiliate.

Kiranya, dalam model bisnes affiliate, tugas ejen adalah daftarkan diri, dapatkan link khas, buat promosi untuk tarik prospek berkualiti dan kadang-kadang perlu layan pertanyaan prospek agar berjaya close sale dengan sempurna.

Tugas penganjur program affiliate pula adalah sediakan produk, bangunkan sistem affiliate, tarik ejen, sediakan support dan uruskan penghantaran produk apabila pelanggan membeli.

Yang seronok jadi ejen affiliate adalah anda tak perlu bersusah payah sediakan dan uruskan produk, cuma fokus pada promosi dan close sale.

Malah, menerusi affiliate, boleh mula jana pendapatan tanpa modal besar pun, dan pulangannya adalah tanpa had jika kena caranya.

Saya sendiri pun banyak jana pendapatan daripada affiliate sejak dari 2013 lagi, tapi tidaklah sehebat Tuan Oswald Justin.

Memang best buat duit dengan afilliate.

Kalau nak tahu cara yang betul buat duit dengan affiliate, boleh belajar daripada Panduan Affiliate Simple Tapi Power.

Panduan Affiliate Simple Tapi Power

panduan affiliate simple tapi power(Klik di sini untuk terus dapatkan panduan ini: Tempah Panduan Affiliate Simple)

Sekarang, kita pergi ke review Panduan Affiliate Simple Tapi Power.

Sebenarnya, saya terjumpa berkenaan panduan ini semasa sedang blog-walking di blog Tuan Hasrul Hassan yang mana beliau tunjukkan hasil pendapatan beliau daripada program affiliate, yang mana beliau gunakan teknik-teknik yang diajar Tuan Oswald Justin.

Pada mulanya, saya agak skeptikal dengan panduan ini sebab nampak harganya terlalu murah (pada masa tersebut, harga panduan ini RM 10 sahaja) dan tajuk isi kandungannya pun nampak ringkas.

Boleh lihat tajuk isi kandungan Panduan Affiliate Simple Tapi Power dalam gambar di bawah:

panduan affiliate simple tapi power

Nampak simple, kan?

Tetapi, rupa-rupanya saya tersilap, panduan ini simple tapi memang betul-betul powerful.

Isi kandungan dan modulnya memang lengkap bagi sesiapa yang nak belajar cara betul buat duit dengan affiliate.

Jom kita lihat perincian setiap modul dalam panduan ini:

Modul #1 – Apa Itu Affiliate?

Dalam modul #1 ini, Tuan Oswald Justin terangkan dengan lebih lanjut berkenaan bisnes affiliate.

Bagi mereka yang tak pernah tahu tentang affiliate, modul #1 ini akan bantu untuk dapat lebih maklumat berkenaan affiliate.

Tuan Oswald Justin turut terangkan tentang jenis-jenis affiliate dan istilah-istilah yang sering digunakan dalam bisnes affiliate.

Selepas baca modul #1, pembaca akan dapat gambaran yang lebih jelas tentang bisnes affiliate.

Modul #2 – Di Mana Nak Cari Program Affiliate Yang Boleh Dipercayai

Kalau nak sertai program affiliate, kenalah tahu di mana nak cari dan daftar.

Dalam modul #2 ini, Tuan Oswald berikan laman-laman web yang boleh dilawati untuk mendaftar sebagai ejen affiliate.

Tetapi sayangnya, saya rasakan modul #2 ini terlalu ringkas dan kurang lengkap.

Tuan Oswald Justin hanya berikan 2 sahaja laman web, sedangkan sebenarnya ada banyak lagi laman web yang menyediakan program affiliate.

Beliau juga tidak tunjukkan secara terperinci bagaimana nak daftar sebagai ejen affiliate di setiap laman web yang ditunjukkan.

Walaubagaimanapun, hal ini bukanlah masalah besar pun.

Mudah sahaja nak cari laman-laman web yang menyediakan program affiliate, boleh cari melalui Google sahaja.

Hanya perlu taip keyword seperti “affiliate malaysia” dan “program affiliate malaysia”, akan disenaraikan banyak laman web yang menyediakan program affiliate yang boleh disertai.

Untuk cara daftar pula, biasanya setiap laman web program affiliate akan sediakan panduan cara untuk daftar, jadi hanya perlu ikuti panduan yang diberikan.

Jadi, walaupun modul #2 Panduan Affiliate Simple Tapi Power ringkas sahaja, namun hal ini bukanlah masalah yang besar.

Modul #3 – Apa Yang Perlu Dilakukan Sebelum Nak Mula Promosi

Apabila kita nak lakukan sesuatu perkara, membuat perancangan dan persediaan awal adalah sangat penting supaya perkara tersebut dapat dilakukan dengan jayanya.

Begitu juga apabila nak buat duit dengan affiliate, perancangan dan persediaan awal sangatlah penting.

Dalam modul #3, Tuan Oswald Justin terangkan 2 persediaan awal yang sangat penting yang perlu dilakukan sebelum mula buat duit dengan affiliate.

Nak tahu apakah 2 persediaan awal penting tersebut?

Kenalah baca Panduan Affiliate Simple Tapi Power.

Modul #4 – Bagaimana Nak Mula Promosi Supaya Pelawat Klik Iklan Anda

Modul ini adalah yang paling penting dalam panduan ini.

Dalam modul #4 ini, didedahkan teknik-teknik yang digunakan oleh Tuan Oswald Justin untuk jana pendapatan daripada program-program yang disertai beliau.

Antara teknik-teknik yang beliau kongsikan adalah:

  • Teknik promosi Facebook Profile
  • Teknik promosi Facebook Note
  • Teknik promosi Facebook Fanpage & Facebook Ads
  • Teknik promosi blog
  • Teknik promosi “PM”

Tuan Oswald Justin bukan sekadar beri penerangan ringkas, sebaliknya beliau berikan penerangan yang secukupnya berkenaan setiap teknik.

Lebih istimewa lagi, beliau turut sertakan contoh-contoh apa yang beliau buat bagi setiap teknik di atas, siap dengan screenshots lagi.

Daripada screenshots yang diberikan pun dah boleh belajar secara mendalam berkenaan teknik-teknik yang ditunjukkan.

Semua teknik yang ditunjukkan ini memang diakui berkesan untuk promosikan produk affiliate, jadi kalau anda betul-betul nak jana pendapatan dengan affiliate, sangat rugi kalau terlepas belajar semua teknik di atas.

Modul #5 – Bagaimana Nak Hasilkan Ayat Iklan Supaya Pelawat Klik Iklan Anda

Dalam bisnes affiliate, teknik promosi untuk tarik perhatian prospek adalah perkara paling penting.

Dan, untuk tarik perhatian prospek, mestilah kena pandai tulis ayat promosi atau ayat iklan yang menarik.

Bagaimana nak tulis ayat iklan yang menarik perhatian prospek?

Dalam modul #5 Panduan Affiliate Simple Tapi Power, ditunjukkan cara-cara dan contoh-contoh penulisan ayat iklan yang betul supaya dapat tarik perhatian prospek untuk klik.

Modul #6 – Bagaimana Nak Promosi Affiliate Produk “STRATEGI BERJAYA JANA RM36,380”

Dalam modul terakhir ini, Tuan Oswald Justin dedahkan satu teknik powerful bagaimana untuk jana pendapatan lebih 5-angka daripada program affiliate.

Teknik powerful ini adalah berlainan daripada teknik-teknik dalam modul #4, dan merupakan teknik yang sering digunakan oleh otai-otai untuk buat duit dengan affiliate.

Tuan Oswald Justin terangkan langkah-demi-langkah yang perlu dilakukan dalam teknik powerful ini.

Siap ditunjukkan satu case study yang beliau buat, yang mana daripada program affiliate tersebut, beliau berjaya jana pendapatan sehingga RM 36,380!

Rugi kalau tak belajar teknik powerful ini.

panduan affiliate simple tapi power

(Klik di sini untuk terus dapatkan panduan ini: Tempah Panduan Affiliate Simple)

Bonus Panduan Affiliate Simple Tapi Powerful

Selain daripada modul-modul utama, turut diberikan beberapa bab bonus untuk melengkapkan lagi panduan ini sepertimana yang disenaraikan di bawah ini:

  • Kesilapan-kesilapan seorang affiliate
  • Tips-tips memilih program affiliate terbaik
  • Minda seorang super affiliate
  • Spamming, dosa besar seorang affiliate

Semua bab bonus ini disediakan sebagai motivasi untuk pembaca supaya dapat menjadi seorang super affiliate yang berjaya.

Video Teknik Promosi Retargetting

panduan affiliate simple tapi power

Baru-baru ini Tuan Oswald Justin telah menambah konten baru ke dalam pakej panduan ini, iaitu 6 video langkah-demi-langkah melakukan teknik promosi retargetting berserta 1 video case-study, menjadikan semuanya 7 buah video.

Ini adalah tajuk video-video yang diberikan:

  • Pengenalan retargetting
  • Cara insert pixel code
  • Cara create audience retargetting
  • Cara buat iklan kumpul data audience
  • Berapa size custom audience yang sesuai
  • Cara buat iklan menjual retargetting
  • Case study iklan success retargetting

Teknik retargetting merupakan antara teknik terbaru untuk buat duit dengan affiliate, dan antara teknik yang digemari ramai kerana success rate yang tinggi.

Bagi yang belum pernah tahu tentang teknik ini, boleh belajar daripada video-video yang diberikan bersama-sama ebook utama dalam pakej panduan ini.

Bagaimana nak dapatkan panduan ini?

Kalau berminat nak dapatkan panduan ini, boleh terus klik di sini.

Untuk makluman, harga sebenar pakej panduan ini adalah RM 47, tetapi sekarang boleh diperoleh pada harga istimewa RM 30 sahaja!

Ya, RM 30 sahaja!

Dengan RM 30, dapat sebuah ebook utama (53 muka surat), 7 video terbaru, support group di Facebook (Tuan Oswald sering berkongsi tips-tips affiliate di group ini) dan kemaskini percuma seumur hidup.

Sebelum ini harga panduan ini adalah RM 10, tetapi selepas penambahan video, harga dinaikkan ke harga terkini.

Mujur saya dapatkan panduan ini semasa harga RM 10, maka saya dapat kemaskini 7 video terbaru di atas secara percuma!

Bagi saya, harga RM 30 sekarang pun masih lagi murah, malah inilah antara panduan berkenaan cara buat duit dengan affiliate yang termurah yang terdapat di pasaran sekarang.

Manalah tahu, selepas ini Tuan Oswald Justin mungkin akan tambah konten baru lagi, jadi harga akan dinaikkan lagi.

Jadi, memang rugi kalau tak dapatkan sekarang.

Lagipun, panduan ini memang sangat sesuai bagi mereka yang baru nak belajar atau masih belum berjaya menjana pendapatan lumayan dengan affiliate.

Orang kata, nak berjaya, kenalah ikut orang yang dah berjaya.

Tunggu apa lagi, dapatkan Panduan Affiliate Simple Tapi Power sekarang!

panduan affiliate simple tapi power(Klik di sini untuk terus dapatkan panduan ini: Tempah Panduan Affiliate Simple)

panduan affiliate simple


Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan atau menghadapi masalah semasa membuat tempahan, boleh terus hubungi kami melalui Whatsapp ke 013-9798719 (https://api.whatsapp.com/send?phone=60139798719)

..

Cara Sebenar Buat Bisnes Online di Facebook

buat bisnes online di facebookApabila saya buka Facebook saya, saya dapati memang ramai yang buat bisnes online di Facebook.

Pelbagai barang yang dijual; kosmetik, pakaian, makanan dan macam-macam lagi.

Bukan setakat barang-barang, tetapi ada juga yang jual perkhidmatan.

Contohnya ‘jual’ takaful, unit amanah, khidmat designing, upah menjahit dan lain-lain lagi.

Memang meriahlah Facebook dengan orang yang berniaga.

Mungkin disebabkan tekanan dan keperluan sara hidup yang tinggi pada masa sekarang, maka ramai orang mengambil peluang untuk jana pendapatan tambahan melalui Facebook.

Sambil bersosial di Facebook, sambil buat bisnes, sambil jana pendapatan tambahan.

Malah ada juga yang buat bisnes online di Facebook kerana memang minat berniaga lalu jadikannya sebagai kerjaya tetap.

Tetapi, ada yang kata bisnes online di Facebook sekarang sudah tidak relevan, kerana terlalu ramai yang buat perkara yang sama.

Persaingan terlalu sengit.

Pembeli pula semakin hilang kuasa membeli.

Susah nak jana pendapatan yang baik melalui bisnes online di Facebook.

Sebenarnya, bisnes online di Facebook masih lagi relevan.

Masih ramai yang berjaya jana pendapatan lumayan walaupun baru mula berniaga di Facebook.

Dan jika anda pun salah seorang orang baru (newbies) yang nak mula berniaga di Facebook, anda pun boleh jana pendapatan lumayan dengan syarat kena tahu cara yang betul.

Nak tahu cara yang betul buat bisnes online di Facebook?

Boleh ikuti langkah-langkah yang akan saya terangkan nanti.

Langkah-langkah ini sebenarnya saya peroleh daripada pengalaman sendiri berniaga di Facebook dan juga hasil pembelajaran daripada panduan-panduan yang pernah saya ikuti.

Dan panduan paling lengkap yang saya rasakan paling sesuai untuk newbies adalah ebook Pro Spy FB daripada Tuan Affiq Fadzil.

Langkah-langkah yang akan saya terangkan nanti pun sebahagian besarnya diambil daripada ebook Pro Spy FB.

buat bisnes online di facebookPro Spy FB adalah sebuah panduan lengkap dalam bentuk ebook yang menunjukkan langkah demi langkah menjalankan bisnes online di Facebook; mula daripada cari produk sehinggalah close sale (jual barang kepada pelanggan)

Pro Spy FB terdiri daripada dua pakej; pakej basic dan upgrade.

Kalau anda sedang berjinak-jinak nak mula jana pendapatan di Facebook dengan buat bisnes online, sangat digalakkan untuk dapatkan panduan ini.

Memang berbaloi-baloi!

Boleh lihat butiran lengkap berkenaan panduan ProSpy Fb di sini.

Tanpa buang masa, jom lihat langkah-langkah cara betul buat bisnes online di Facebook:

Langkah #1 – Product/service research

Perkara pertama yang perlu difikirkan apabila nak mula berniaga di Facebook adalah tentukan apa yang hendak dijual.

Paling mudah, jual produk-produk yang mendapat permintaan yang tinggi.

Produk-produk sebegini memang sedang dicari orang, maka memang mudah nak buat jualan.

Tetapi, bukan mudah nak kenal pasti produk-produk permintaan tinggi.

Dalam Pro Spy FB, ada dua modul khas yang tunjukkan langkah-langkah untuk buat product research bagi kenal pasti produk hot atau produk permintaan tinggi.

Boleh ikut langkah-langkah yang ditunjukkan untuk tentukan produk yang sesuai untuk anda jual.

Lebih menarik lagi, kalau ambil pakej upgrade Pro Spy FB, pembeli akan diberikan 50 senarai produk hot yang mendapat permintaan tinggi di Facebook.

Dengan adanya senarai ini, tak perlulah lagi bersusah-payah membuat carian, sebaliknya jual sahaja produk-produk yang disenaraikan.

Selain daripada jual produk, boleh juga jual perkhidmatan di Facebook.

Jika anda mempunyai kemahiran tertentu seperti menulis artikel, graphic designing, membaiki peralatan elektronik atau apa jua jenis kemahiran, anda sebenarnya boleh jual kemahiran tersebut.

Pasti ada yang perlukan kemahiran anda tersebut, cuma perlu buat kajian jenis kemahiran atau servis apa yang mendapat permintaan tinggi di Facebook.

Di samping itu, kalau anda ada minat atau hobi yang unik, boleh juga jadikannya sebagai bisnes di Facebook.

Contohnya, jika anda mempunyai minat mengumpul wang lama, mengembara, membaca buku, membela kucing atau menanam pokok, anda boleh tukarkan minat dan hobi tersebut kepada sebuah perniagaan.

Pengetahuan anda yang mendalam berkenaan hobi yang anda minati tersebut pastinya memudahkan urusan bisnes anda nanti.

Sekarang, anda dah tahu nak jual apa?

Untuk langkah pertama ini, senaraikan dahulu beberapa produk atau perkhidmatan yang anda rasa boleh dijual di Facebook.

Untuk langkah seterusnya, kita akan lihat bagaimana untuk pilih yang terbaik.

Langkah #2 – Validasi

buat bisnes online di facebookSelepas dah buat senarai produk atau perkhidmatan yang sesuai untuk anda buat bisnes online di Facebook, kena buat satu langkah penting untuk tentukan produk/perkhidmatan yang terbaik dan paling sesuai.

Langkah tersebut dikenali sebagai proses validasi atau market testing.

Langkah ini penting untuk tentukan sama ada produk/perkhidmatan yang ingin dijual masih mendapat permintaan yang tinggi atau tidak.

Dengan lakukan proses ini juga, dapat elakkan kerugian yang besar akibat produk tidak laku.

Bayangkan, selepas dah buat product research dan anda kenal pasti produk yang hendak dijual, tanpa jalankan proses validasi, anda terus beli produk tersebut dalam kuantiti yang banyak.

Kononnya, anda yakin dengan research yang telah dibuat dan produk tersebut akan laris dijual.

Malangnya, selepas mula dijual, rupa-rupanya produk tersebut tidak mendapat sambutan seperti mana yang disangkakan.

Lebih malang lagi jika produk tersebut tidak dapat dijual dan menyebabkan kerugian.

Sebab itulah penting untuk lakukan proses validasi.

Dalam proses ini, bukan sahaja nak test sama ada produk/perkhidmatan tersebut masih mendapat permintaan tinggi atau tidak, malah membantu untuk tentukan harga, ayat iklan dan gambar produk yang paling sesuai bagi melariskan jualan nanti.

Proses ini juga akan bantu anda untuk tentukan sasaran pelanggan yang tepat; jantina, umur, lokasi, pekerjaan, sikap dan minat.

Jika promosikan produk/servis hot kepada sasaran yang tepat, memang mudah nak hasilkan jualan.

Bagaimana nak jalankan proses validasi?

Dalam ebook Pro Spy FB, dalam modul #3 iaitu Product Market Test, diterangkan 3 langkah utama proses validasi iaitu pilih produk dan brainstorm, rangka ayat dan posting, dan akhir sekali kumpul jawapan dan analisis.

Malah diberikan contoh ayat atau skrip dan juga tempat yang sesuai untuk melakukan proses validasi.

Kalau nak belajar lebih lanjut tentang proses validasi, sila baca ebook Pro Spy FB.

Langkah #3 – Cari supplier

Selepas dah kenal pasti produk/servis yang paling sesuai untuk dijual, tiba masa untuk cari supplier atau pembekal.

Tak kisahlah nak guna model bisnes yang mana, sama ada dropship, consignment, arbitrage atau borong, tetap perlu cari supplier yang baik.

Saya masih ingat semasa buat bisnes kain cotton di Facebook dulu.

Pada mulanya bisnes berjalan baik, tetapi apabila supplier mula bermasalah untuk membekalkan kain cotton yang cantik secara berterusan, bisnes saya mula bermasalah.

Sebab itulah sangat penting untuk cari supplier yang baik untuk pastikan bisnes di Facebook dapat berjalan baik.

Buat bisnes di Facebook bukan untuk seminggu dua, tetapi biarlah berterusan hingga jadi sumber pendapatan yang lumayan.

Untuk cari supplier, anda boleh cari supplier offline atau pun online.

Kalau dapat supplier yang dekat dengan rumah, memang best sebab senang nak top-up stok atau tukar produk jika ada sebarang masalah.

Lebih best lagi kalau supplier jenis full-support dan sanggup beri tunjuk ajar untuk anda bangunkan bisnes anda nanti.

Dalam ebook Pro Spy FB, Tuan Affiq Fadzil ada tunjukkan 5 cara untuk cari supplier bagi produk-produk hot di Facebook.

Beliau juga ada senaraikan beberapa tempat atau lubuk untuk cari supplier dan beliau berikan tips-tips penting bagi meneroka lubuk-lubuk tersebut.

Kalau baca pakej upgrade ebook Pro Spy FB, anda akan diberikan 40 senarai supplier yang Tuan Affiq sendiri dah tapis; kiranya semua supplier yang disenaraikan tersebut adalah supplier yang baik dan boleh dipercayai.

Tak perlu susah-susah cari supplier, boleh jimat banyak masa!

Langkah #4 – Setup kedai

Dah ada produk/servis untuk dijual, dah jumpa supplier terbaik, sekarang dah tiba masa untuk setup kedai.

Untuk buat bisnes online di Facebook, anda boleh setup kedai melalui 3 medium iaitu Facebook Profile, Facebook Group dan Facebook Page.

Ramai orang yang menggunakan FB Profile mereka untuk mula menjual di Facebook.

Tak salah untuk gunakan FB Profile sendiri, lagi pun lebih murah nak mulakan bisnes sebab tak perlu keluar kos iklan dan lebih mudah sebab boleh menjual kepada rakan-rakan yang dikenali.

Untuk dapatkan lebih ramai pelanggan, boleh add friend bakal pelanggan, tapi ingat, kena add sikit-sikit ya.

Peraturan Facebook dah makin ketat, mereka tak benarkan untuk add friend secara mendadak dan beramai-ramai, nanti FB Profile anda boleh disekat.

Kekurangan menggunakan FB Profile adalah bilangan friend dihadkan kepada 5000 orang sahaja; maknanya kalau anda dah ‘berkawan’ dengan 5000 pelanggan, anda dah tak boleh nak tambah pelanggan baru.

Walaubagaimanapun,  anda boleh tambah followers tanpa had, tetapi kenalah bagi sesuatu yang menarik untuk buatkan prospek follow anda.

Untuk berniaga di FB Profile, pastikan anda banyakkan menjual menggunakan teknik soft-selling atau story-telling.

Sebabnya kalau gunakan teknik hard-selling, rakan-rakan anda mungkin boleh rasa menyampah.

Selain FB Profile, boleh juga setup kedai anda menggunakan Facebook Group.

Anda boleh setup FB Group sendiri dan add bakal pelanggan, atau terus saja menjual di FB Group lain yang banyak terdapat di Facebook.

Tetapi, pastikan FB Group yang anda pilih tersebut adalah berkualiti, responsif dan membenarkan anda membuat iklan di dalam group tersebut.

Ingat, jangan suka-suka hati membuat iklan promosi di FB Group orang lain tanpa keizinan; perbuatan ini dipanggil sebagai spamming.

Cara paling efektif untuk buat bisnes online di Facebook adalah melalui Facebook Page.

FB Page ada banyak kelebihan; nampak lebih profesional, ada banyak functions, boleh setup iklan FB Ads dan tarik pelanggan tanpa had.

Kalau anda betul-betul serius nak berniaga di Facebook, disarankan supaya gunakan FB Page sebagai medium utama untuk setup kedai anda.

Kalau tak tahu cara untuk setup kedai di FB Page, boleh baca panduan Pro Spy FB.

Ada modul khas yang menunjukkan step by step bagaimana setup FB Page untuk promosikan produk/servis anda, ditambah dengan beberapa setting yang perlu diikuti untuk hasilkan FB Page yang disukai bakal pelanggan.

Langkah #5 – Promosi

buat bisnes online di facebookSelepas dah setup kedai, kenalah letak barang-barang untuk dijual.

Begitu juga kalau buat bisnes online di Facebook.

Jadi sekarang, anda kenalah paparkan apa yang dijual di Facebook, sama ada gunakan profile, group atau page.

Buat bisnes online, oleh kerana pelanggan tidak dapat melihat produk di depan mata, maka ayat promosi dan gambar memainkan peranan yang sangat penting.

Apabila tulis ayat promosi, pastikan ayat tersebut mampu memukau bakal pelanggan dan menjentik emosi mereka untuk mendapatkan produk/servis yang anda tawarkan.

Secara ringkasnya, struktur ayat promosi terdiri daripada headline, content dan call to action; jadi pastikan anda tahu cara untuk tulis ayat promosi yang betul.

Boleh gunakan banyak teknik untuk hasilkan ayat promosi; hard-selling, soft-selling, story-telling atau content-sharing.

Selain ayat promosi, gambar juga memainkan peranan yang penting.

Boleh letak gambar produk, gambar hasil servis yang dibuat, gambar tengah buat kerja dan gambar testimoni.

Dalam pakej upgrade ProSpy FB, ada diberikan contoh ayat-ayat promosi dan gambar-gambar yang boleh digunakan untuk menarik bakal pelanggan di Facebook.

Nak lebih advance, boleh juga buat video atau gunakan function Facebook Live untuk dipaparkan di kedai Facebook anda.

Video yang menarik mudah menjadi viral dan menarik ramai bakal pelanggan, tetapi janganlah pula buat video yang menampakkan kebodohan diri-sendiri (maaf, terpaksa kasar sikit) dan menimbulkan kontroversi.

Langkah #6 – Tarik pelanggan

Tiada gunanya kalau ada produk/servis yang hot, setup kedai cantik-cantik, tetapi tiada siapa yang datang atau tahu tentang kewujudan kedai tersebut.

Begitu juga jika anda buat bisnes online di Facebook; trafik berkualiti adalah sangat penting.

Tak kisah nak gunakan teknik percuma atau berbayar, yang penting dapatkan trafik berkualiti secara konsisten.

Kalau anda setup kedai gunakan FB Profile, boleh add bakal pelanggan sebagai friend.

Tapi, pastikan dibuat secara berkala dan sedikit demi sedikit, jika terlalu mendadak profile tersebut boleh disekat.

Jika berniaga di FB Group pula, pilih waktu yang sesuai untuk pos iklan anda supaya ramai ahli group tersebut dapat melihat iklan yang anda poskan.

Dengan FB Page pula, anda boleh setup FB Ads untuk tarik pelanggan ke kedai online anda.

Yang best dengan FB Ads adalah anda boleh dapatkan pelanggan yang berkualiti sebab boleh target umur, jantina, lokasi, status, pekerjaan, perlakuan dan minat prospek yang sesuai dengan produk/servis yang ditawarkan.

Contohnya, kalau jual barang-barang keperluan bayi, boleh paparkan iklan kepada wanita berkahwin berumur 23 hingga 35 tahun, mempunyai anak dan meminati page-page berkaitan keibubapaan dan penjagaan bayi.

Contoh yang lain, kalau anda menjual aksesori kereta, anda boleh target lelaki berumur 23 hingga 35 tahun, bekerjaya dan meminati page-page berkaitan kereta.

Kalau anda pandai buat iklan FB Ads, memang boleh dapat trafik berkualiti pada harga yang murah, dan hasilnya jualan anda boleh meningkat berkali-ganda.

FB Ads adalah rahsia utama bagaimana orang lain berjaya menjana pendapatan lumayan dengan buat bisnes online di Facebook.

Kalau tak percaya, boleh baca kisah-kisah mereka yang berjaya buat jualan lumayan dengan Fb Ads.

Tak tahu cara nak setup FB Ads?

Jangan risau, dalam panduan Pro Spy FB ada ditunjukkan cara buat FB Ads dari awal hingga akhir.

Langkah #7 – Close sale & follow up

Biasa tak anda lihat dalam Facebook, kalau ada post jual barang, mesti ramai yang komen minta “PM”

Orang yang komen “PM” sebenarnya adalah mereka yang berminat dengan produk tersebut.

Ada juga yang akan terus menghubungi penjual untuk beli produk yang dipromosikan.

Jadi, sebagai penjual, kena ada skill dan tahu cara untuk layan prospek yang berminat ini supaya akhirnya mereka bertukar menjadi pembeli.

Skill untuk tukar prospek kepada pembeli dikenali sebagai skill close sale.

Kadang-kadang, ada juga sesetengah prospek menunjukkan minat nak beli, tetapi selepas diberi maklumat yang diminta, prospek itu senyap tanpa berita.

Ada juga yang berjanji nak bayar segera, tetapi senyap sehingga beberapa hari.

Sebagai peniaga, jangan pula cepat melenting, menyindir dan memarahi prospek yang senyap sebegitu.

Sebaliknya, follow up mereka baik-baik, mungkin mereka terlupa untuk beli atau bayar kerana sibuk dengan perkara-perkara lain.

Mungkin selepas anda ingatkan mereka, mereka akan terus bayar kepada anda.

Ini adalah skill follow up yang perlu ada bagi mereka yang nak buat bisnes online di Facebook.

Dalam ebook ProSpy FB ada diterangkan tentang kedua-dua skill penting ini, jadi jangan terlepas dapatkan panduan ini untuk belajar lebih lanjut, ya.

Langkah #8 – Kekalkan hubungan

buat bisnes online di facebookPelanggan adalah aset bagi seorang peniaga, dan lebih mudah untuk mendapat hasil daripada pelanggan sedia ada berbanding mencari pelanggan baru.

Oleh itu, untuk buat bisnes online di Facebook secara berterusan, pastikan anda jaga hubungan dengan pelanggan sedia ada.

Dapatkan dan simpan database mereka baik-baik seperti nama, nombor telefon dan alamat emel.

Sentiasa post perkara-perkara menarik atau content-content bermanfaat di ‘kedai Facebook’ anda.

Sentiasa berhubung dengan pelanggan sedia ada, jangan sombong.

Sediakan produk-produk baru, pakej istimewa, kupon diskaun atau harga menarik untuk pelanggan setia.

Dengan cara ini, mereka akan sentiasa setia dan gembira untuk hulurkan duit mereka kepada anda berulang-ulang kali.

Inilah rahsia besar bagaimana ramai peniaga berjaya menjana keuntungan lumayan melalui bisnes online di Facebook.

Langkah #9 – Kembangkan bisnes

Selepas dah berjaya buat bisnes online di Facebook, boleh kembangkan lagi bisnes anda menggunakan platform-platform yang lain.

Boleh buat bisnes online di media sosial lain seperti Instagram.

Boleh buat bisnes online di e-marketplace seperti Lelong, Lazada dan 11Street.

Boleh buat bisnes online di laman web sendiri.

Boleh juga kalau nak buka kedai offline.

Boleh recruit pekerja dan bangunkan sistem bisnes yang sistematik supaya akhirnya bisnes anda boleh berjalan secara automatik.

Boleh baca tentang kuadran pendapatan dalam artikel ini: 4 Kuadran Sumber Pendapatan

Kalau di peringkat awal buat bisnes online di Facebook anda berada dalam kuadran Self-business, selepas berjaya kembangkan bisnes, anda boleh bergerak ke kuadran Business-owner.

Itulah sahaja cara sebenar buat bisnes online di Facebook.

Tahniah kerana berjaya baca sampai ke penghujung artikel ini.

Diharapkan anda mendapat manfaat daripada artikel yang panjang ini.

Jadi, tunggu apa lagi, jom buat bisnes online di Facebook!

p/s: Jangan lupa untuk dapatkan Pro Spy FB, sebuah panduan lengkap untuk mereka yang nak belajar cara sebenar buat bisnes online di Facebook.

Buat masa sekarang, pakej basic cuma berharga RM 100, manakala pakej upgrade berharga RM 150 sahaja.

Memang berbaloi untuk dimiliki.

Klik di sini untuk dapatkan Pro Spy FB sekarang

buat bisnes online di facebook

Selain ProSpy FB, satu lagi panduan buat bisnes online di Facebook yang saya cadangkan adalah Pakej Video FB Assasin oleh Tuan Azian Osman. Panduan yang lengkap dan berbaloi dimiliki pada harga yang berpatutan. Boleh klik gambar di bawah untuk lebih details berkenaan Pakej Video FB Assasin ini.

pakej video fb assasin..

[REVIEW] Ebook Panduan eBay Intelligence: Rahsia Buat Duit Dengan eBay

panduan ebay intelligenceBaru-baru ini saya sempat dapatkan satu ebook berkenaan cara buat duit dengan eBay, iaitu ebook Panduan eBay Intelligence yang dihasilkan oleh Tuan Zul Ariffin.

Tuan Zul Ariffin merupakan seorang eBayer berpengalaman semenjak tahun 2010 dan telah berjaya menjana pendapatan lumayan dengan berbisnes di eBay.

Dalam satu kisah yang beliau ceritakan, Tuan Zul berjaya menjana jualan lebih USD 3,000 (bersamaan lebih RM 13,500) dengan mudah dalam tempoh kurang 3 minggu di eBay.

Itu pun, dengan menjual satu item sahaja.

Dan, beliau tidak pegang stok barang tersebut pun, sebaliknya dijual secara dropship sahaja (stok dan penghantaran barang diuruskan pihak ketiga)

Kalau tak percaya, boleh dapatkan kisah beliau secara percuma di sini: Panduan eBay – Rahsia bagaimana lelaki ini jana pendapatan lebih 5-angka dengan bisnes eBay

panduan buat duit dengan ebaySekarang, hasil daripada pengalaman dan teknik yang beliau amalkan, beliau curahkan dalam panduan terbaru yang beliau hasilkan, iaitu ebook Panduan eBay Intelligence.

Apa itu eBay?

Mungkin ada yang masih belum kenal dengan eBay, jadi di sini saya akan berikan penerangan ringkas.

eBay adalah satu paltform  bisnes online atau laman web terkenal yang membolehkan pengguna berdaftar membeli dan menjual barang-barang.

Sehingga sekarang, laman web eBay telah beroperasi di lebih 30 negara selain Amerika Syarikat (ebay.com)

Contohnya di Malaysia (ebay.com.my), Singapura (ebay.com.sg), Australia (ebay.com.au) dan United Kingdom (ebay.co.uk)

Cuma perlu daftar akaun di salah satu laman web eBay, dan anda boleh membeli atau menjual di mana-mana laman web eBay yang lain.

Sehingga Oktober 2016, bilangan pengguna berdaftar di eBay adalah sebanyak 165 juta orang, manakala penjual pula adalah 25 juta.

Maksudnya, hanya 15% sahaja pengguna eBay adalah seorang penjual.

Maka, potensi untuk memulakan perniagaan dan menjadi penjual berjaya di eBay masih terbuka luas kepada sesiapa pun.

Berminat nak buat duit dengan eBay?

Mula dengan belajar melalui ebook Panduan eBay Intelligence.

Ebook Panduan eBay Intelligence

ebay intelligence buat duit dengan ebay 2018Ebook ini disediakan oleh Tuan Zul Ariffin bagi membantu orang lain memahami dan memulakan bisnes di eBay.

Beliau dedahkan semua proses yang dilalui dan teknik yang digunakan untuk bangunkan bisnes eBay beliau sehingga berjaya mendapat status Power Seller, satu status yang diiktiraf oleh pihak eBay sebagai seller yang berjaya.

Ebook Panduan eBay Intelligence dibahagikan kepada 3 topik utama mengikut proses berniaga di eBay, iaitu membuat kajian produk, membuat iklan (listing) di eBay dan proses order/pos barang.

Segala proses dan teknik dihuraikan dengan jelas langkah-demi-langkah.

Jom kita lihat kandungan setiap bab dalam ebook Panduan eBay Intelligence.

panduan ebay intelligenceBab #1 – Pengenalan eBay

Pembaca akan diberikan penerangan ringkas berkenaan eBay, agar lebih memahami tentang platform jualan yang hebat ini.

Bab #2 – Fakta asas sebagai penjual di eBay

Dalam bab ini, pembaca akan didedahkan berkenaan 3 perkara utama yang perlu difahami sebelum berniaga di eBay, iaitu tentang polisi akaun, cara jualan dan platform bayaran di eBay.

Pembaca juga akan diberi penerangan berkenaan multiple accounts, kepentingan feedbacks (reputasi), auction, buy it now dan beberapa peraturan atau polisi yang perlu dipatuhi di eBay.

Tahukah anda, jika anda tersilap langkah melanggar polisi eBay walaupun sekali, risiko account anda untuk digantung adalah amat tinggi.

Jika account digantung, tidak dapatlah nak buat duit dengan eBay.

Jadi, bab ini sangat penting untuk difahami.

Bab #3 – Persediaan memulakan bisnes di eBay

Jika ingin memancing, kena sediakan joran dan mata kail.

Jika ingin berniaga di eBay, kenalah juga sediakan peralatan-peralatan tertentu.

Dalam bab #3 ini, Tuan Zul terangkan tentang peralatan-peralatan asas yang perlu ada sebagai persediaan memulakan perniagaan di eBay.

Dengan adanya peralatan-peralatan ini, tidaklah anda terkial-kial apabila mula menjual di eBay nanti.

Bab #4 – Software/tools bisnes di eBay

Kalau dalam bab #3 berkenaan peralatan/hardware, bab #4 pula berkenaan persediaan software/tools yang perlu ada sebelum memulakan perniagaan di eBay.

Software/tools yang diterangkan nanti akan membantu mengurangkan risiko account digantung, membantu carian barang-barang hot dan memudahkan proses dropshipping.

Bab #5 – Langkah-langkah membuka akaun eBay dan membuat multiple accounts

Bab ini mengandungi penerangan berkenaan langkah-demi-langkah untuk daftar akaun eBay, dan create multiple accounts.

Rahsia bagaimana peniaga-peniaga baru eBay menjana pendapatan lumayan dalam tempoh singkat adalah menerusi multiple accounts.

Tetapi, sebenarnya eBay melarang penggunanya mempunyai lebih daripada satu akaun.

Jadi, dalam bab ini, disertakan tips dan tricks bagaimana mengelakkan eBay mengesan pengguna baru yang menggunakan multiple accounts, seterusnya mengelakkan daripada akaun digantung.

Kalau nak tahu tips dan tricks tersebut, kenalah dapatkan ebook Panduan eBay Intelligence.

Selain daripada itu, dalam bab ini juga, pembaca akan ditunjukkan cara mendaftar akaun platform bayaran eBay.

Kalau tak ada platform bayaran ini, susah nak berniaga di eBay, susah juga nak transfer hasil jualan daripada eBay.

Bab #6 – Tips penting di eBay

Polisi eBay semakin hari semakin ketat, jadi kalau tersilap langkah walaupun sekali, akaun boleh digantung dan perniagaan anda di eBay boleh terjejas teruk.

Jadi, dalam bab ini, ada tips penting untuk memastikan anda selamat daripada polisi eBay.

Bab #7 – Teknik membina reputasi di eBay

Bayangkan anda sebagai pembeli, apabila ingin membeli sesuatu barang, sudah semestinya akan membeli daripada penjual yang jujur dan diyakini, bukan?

Begitu juga di eBay.

Untuk menjadi seorang eBayer yang berjaya, kenalah bina reputasi yang baik.

Dalam bab #7 ini, pembaca akan ditunjukkan cara membina reputasi baik seawal hari pertama mendaftar akaun eBay.

Apabila dah ada reputasi yang baik, makin mudahlah membuat jualan di eBay.

Bab #8 – Jenis barang “vero” dan “non-vero”

VERO bermaksud “Verified Rights Owner”, dan barang-barang yang berstatus vero adalah dilarang untuk dijual di eBay.

Sebagai eBayer, wajib untuk tahu apakah barang-barang yang dikategorikan sebagai vero.

Jika tersilap menjual barang tersebut, akaun juga boleh digantung.

Jangan risau, walaupun ada sesetengah barang berstatus vero, masih banyak lagi barang hot yang berstatus non-vero yang boleh dijual di eBay.

Dalam bab ini, akan diterangkan perbezaan dan ciri-ciri barang vero dan non-vero.

panduan ebay intelligence 2017Bab #9 – Teknik kajian pasaran secara manual

Tips paling mudah untuk buat jualan di eBay adalah dengan menjual barang-barang hot atau sedang trending.

Tapi, bagaimana nak kenalpasti barang-barang yang sedang hot dan mendapat permintaan yang tinggi di kalangan pengguna eBay?

Bab #9 ini akan menunjukkan langkah-demi-langkah cara membuat kajian pasaran bagi mencari barang hot tersebut.

Dah jumpa barang yang hot, mudahlah nak buat jualan dan hasilkan keuntungan nanti.

Bab #10 – Teknik kajian pasaran secara auto

Kalau dalam bab#9 ditunjukkan langkah-langkah melakukan kajian pasaran secara manual, dalam bab #10 pula, ditunjukkan langkah-langkah melakukan kajian pasaran secara auto.

Jika gunakan cara yang ditunjukkan ini, keputusan akan lebih mudah diperoleh, lebih cepat dan lebih tepat.

Bab #11 – Teknik listing auction & BIN (Buy-It-Now)

Dalam bab yang ke-11 ini, pembaca akan ditunjukkan langkah-demi-langkah membuat iklan atau listing barang di eBay.

Kiranya, dah mula menjual barang di eBay.

Semua aspek semasa melakukan listing diterangkan dengan jelas, daripada memilih keyword, menulis tajuk listing, memasukkan description item, saiz gambar, lokasi gambar, pilihan bayaran, shipping details sehinggalah listing anda berjaya diselesaikan.

Tuan Zul turut terangkan tentang tips dan tricks untuk pastikan listing yang dibuat mudah dijumpai pengguna eBay, menarik perhatian prospek dan seterusnya menggoda prospek supaya terus membeli.

Pengguna datang ke eBay memang dengan mentaliti untuk membeli, jadi listing yang baik dan lengkap akan memastikan item yang ditawarkan boleh dijual dengan baik.

Sebab itulah bab ini sangat penting bagi pembaca ebook Panduan eBay Intelligence

Bab #12 – Case study barang dropship

Dalam bab ini, Tuan Zul tunjukkan satu case study jualan beliau menggunakan sistem dropship daripada pembekal di laman web X.

Jadi, pembaca dapat belajar bagaimana membuat jualan manggunakan sistem dropship; cuma perlu tiruvasi (tiru dan inovasi) sahaja daripada teknik yang Tuan Zul tunjukkan.

Bab #13 – Case study barang tempatan

Dalam bab #12, Tuan Zul tunjukkan bagaimana proses jualan menggunakan sistem dropship, iaitu stok dipegang dan dihantar oleh pihak ketiga.

Dalam bab #13 pula, Tuan Zul tunjukkan bagaimana proses jualan bagi barang tempatan yang dipegang stok.

Pembaca akan dapat belajar bagaimana mencari supplier di Malaysia, membuat listing dan yang paling penting, bagaimana nak pos barang tersebut kepada pelanggan di luar negara.

Bukan senang untuk pos barang ke luar negara, kena isi borang tertentu dan lalui beberapa prosedur tambahan berbanding pos barang di dalam Malaysia sahaja.

Bab ini amat sesuai bagi mereka yang dah ada barang yang dijual di Malaysia, dan nak kembangkan ke pasaran luar negara.

Bonus Ebook Panduan eBay Intelligence

Selain daripada 13 bab utama yang diterangkan di atas, Tuan Zul turut memberikan beberapa bab tambahan sebagai bonus bagi pembaca ebook panduan yang disediakan beliau ini.

Bab #14 – Senarai supplier barang Print-On-Demand

Barang-barang Print-On-Demand (POD) adalah antara barang-barang yang laku keras di eBay.

Barang POD adalah barang custom made; barang boleh diberikan design sepertimana yang dikehendaki penjual atau pembeli.

Contohnya t-shirt yang bercetak gambar sendiri, mug yang bercetak gambar keluarga atau bantal yang bercetak gambar orang disayangi.

Kalau kreatif, boleh buat design sendiri dan jual barang-barang tersebut sebagai koleksi cenderahati.

Jadi, dalam bab ini, ditunjukkan beberapa trusted dan credible supplier yang menjalankan perkhidmatan POD ini.

Penjual hanya perlu pilih item daripada supplier, hasilkan design dan buat listing di eBay.

Kalau tak pandai nak buat design sendiri pun, boleh guna design yang disediakan pihak supplier tersebut.

Apabila ada tempahan, cuma perlu tempah dengan supplier dan barang akan dipos ke pelanggan.

Memang mudah!

Bab #15 – Senarai supplier/wholesaler UK (United Kingdom)

Selain buat jualan di eBay Amerika Syarikat, boleh juga buat jualan di eBay United Kingdom.

Maklumlah, berdasarkan nilai tukaran wang sekarang, 1 Pound Sterling bersamaan 5.50 Ringgit Malaysia.

Lebih 5 kali ganda.

Maka, sangat lumayan jika dapat jana keuntungan dalam nilai Pound Sterling.

Dalam bab ini, diberikan senarai pembekal di United Kingdom, yang mana pembaca boleh jual item mereka secara dropship di eBay United Kingdom.

Bab #16 – Senarai supplier USA-China-worldwide

Bonus ini mengandungi senarai pembekal di USA, China dan serata dunia yang boleh menjadi pembekal kepada jualan anda di eBay nanti.

Dengan adanya senarai pembekal sebegini, tak perlu susah-susah nak cari dah.

Lebih cepat boleh mulakan perniagaan buat duit dengan eBay.

Lepas buat kajian pasaran, dapat jumpa item hot, padankan dengan supplier yang diesenaraikan, terus boleh buat listing dan jualan di eBay.

Jimat banyak masa!

Bab #17, #18 & # 19 – Case study

Semua bab bonus ini mengandungi beberapa case study bagaimana Tuan Zul melakukan jualan di eBay.

Jadi, pembaca boleh belajar pengalaman dan teknik beliau, lalu boleh aplikasikan apabila membuat jualan sendiri nanti.

(Klik di sini untuk dapatkan rahsia jana pendapatan 5-angka dengan eBay secara PERCUMA!!)

panduan ebay intelligence 2017Bonus khas #1 – Skrip follow-up

Pembaca ebook ini akan diberikan template skrip follow-up bagi memudahkan proses jualan di eBay.

Contohnya, skrip selepas pengesahan bayaran, makluman penghantaran, follow-up status barang dan peringatan meninggalkan feedback.

Dengan adanya template skrip ini, akan menonjolkan diri penjual yang profesional.

Jadi, mudahlah membina reputasi di eBay.

Bonus khas #2 – Profitable niche ideas

Bersama-sama ebook ini, turut diberikan senarai 400 profitable niche yang boleh newbies ceburi untuk mulakan perniagaan di eBay.

Boleh pilih satu, dua atau beberapa niche yang diminati sebagai niche utama anda untuk memudahkan proses mencari barang-barang hot.

Bonus khas #3 – Facebook Support Group

Tuan Zul juga ada mengendalikan satu Facebook Support Group untuk pembeli-pembeli ebook beliau.

Dalam group ini, pembaca boleh bertanyakan apa sahaja perkara yang tidak difahami kepada Tuan Zul dan team beliau.

Boleh juga lihat soalan-soalan dan masalah-masalah yang orang lain hadapi, dan belajar bagaimana mengatasi masalah tersebut agar tidak menyusahkan diri-sendiri pula.

Selain itu, boleh buat networking dengan pembaca-pembaca lain agar lebih mudah untuk setup perniagaan di eBay.

Orang kata, dalam berniaga ini, jangan makan seorang diri, sebaliknya saling bantu-membantu antara sesama peniaga.

Barulah boleh jadi peniaga berjaya.

Bonus khas #4 – Kemaskini PERCUMA seumur hidup

Bisnes di eBay sentiasa berevolusi; ada sahaja perubahan dan penambahan perkara baru seperti polisi, interface dan cara jualan, yang mana kadang-kadang boleh memeningkan penjual.

Sebagai support kepada pembeli, Tuan Zul turut mengemaskini kandungan Panduan eBay Intelligence agar memudahkan pembeli menghadapi  perubahan yang berlaku.

Tidaklah pembeli terkial-kial nanti.

Macam baru-baru ini, Tuan Zul ada mengeluarkan edisi ke-2 Panduan eBay Intelligence, yang mana beberapa bab telah dikemaskini agar relevan dengan evolusi bisnes eBay yang berlaku.

Bukan setakat kemaskini konten ebook, malah Tuan Zul turut menyediakan 15 video panduan untuk memudahkan lagi pemahaman pembaca.

Boleh lihat emel yang dihantar oleh Tuan Zul kepada semua pembaca Panduan eBay Intelligence ini:

panduan ebay intelligence buat duit dengan ebay 2018

Lebih istimewa lagi, semua kemaskini dan penambahan konten ini diberikan PERCUMA sahaja tanpa sebarang bayaran tambahan.

Memang untung bagi sesiapa yang dapatkan panduan ini.

Bayar sekali, dapat kemaskini PERCUMA seumur hidup.

Pandangan peribadi

Secara peribadi, saya berpendapat ebook Panduan eBay Intelligence ini boleh dianggap sebagai panduan terkini yang lengkap berkenaan cara buat duit dengan eBay.

Panduan yang disediakan memang lengkap dan terperinci, dan Tuan Zul tunjukkan langkah-demi-langkah agar mudah difahami.

Kiranya, ebook ini memang sesuai untuk newbies yang baru nak mulakan bisnes di eBay.

Dan sesuai juga untuk golongan bekas eBayer dan eBayer tegar yang ingin update knowledge berkenaan bisnes di eBay.

Saya dulu pun pernah menjual barang di eBay, dan setelah membaca ebook ini, memang ada beberapa perkara yang baru saya pelajari.

Bagi yang dah punyai perniagaan sendiri dan ingin kembangkan lagi pasaran ke peringkat antarabangsa menerusi eBay, memang sangat disarankan untuk dapatkan ebook ini.

Dari segi kelemahan ebook ini pula, sebenarnya tiada kelemahan yang ketara.

Cuma dari segi tatabahasa, ejaan dan penggunaan huruf besar dan huruf kecil sahaja.

Walaubagaimanapun, kelemahan ini tidaklah sampai menjejaskan kandungan dan kualiti ebook ini.

Yang penting, isi kandungannya adalah lengkap dan terkini.

Bagaimana nak dapatkan ebook Panduan eBay Intelligence?

Anda betul-betul berminat nak dapatkan ebook ini?

Mesti nak tahu harganya, bukan?

Sebelum itu, saya nak maklumkan bahawa ebook Panduan eBay Intelligence ini ditawarkan dalam 4 pakej, iaitu pakej A, B, C dan D

Pakej A hanya menawarkan ebook utama sahaja tanpa sebarang bonus seperti yang disenaraikan di atas, dan pakej ini sesuai untuk yang memang dah ada pengalaman atau pernah berniaga di eBay, cuma nak update dengan knowledge terkini sahaja.

Harga untuk pakej A adalah RM 97 sahaja!

Manakala, pakej B pula, mengandungi ebook utama ditambah dengan bonus-bonus yang disenaraikan di atas dan bonus-bonus lain yang ditambah dari semasa ke semasa.

Pakej B sesuai untuk newbies yang baru nak mulakan perniagaan di eBay, sebab pakej ini disertakan bonus-bonus tambahan yang lengkap dengan semua tools dan rujukan untuk mulakan perniagaan di eBay dengan segera dan sistematik.

Memang sangat disarankan untuk dapatkan pakej B ini.

Mengikut Tuan Zul, harga asal pakej B ini adalah RM 297, tetapi buat masa sekarang, pakej ini ditawarkan dengan harga diskaun RM 197 sahaja.

Anda jimat RM 100 jika dapatkan pakej B ini sekarang.

Dulu, semasa awal pelancaran, saya dapatkan pakej B ini pada harga lebih murah daripada harga sekarang.

Selepas lama dilancarkan dan mendapat maklumbalas serta permintaan memberangsangkan, sudah tentu harga akan naik.

Itu pun, bagi saya, harga RM 197 masih lagi dianggap murah dengan segala ilmu terkini dan lengkap yang dimuatkan dala pakej B ini.

Saya pernah dapatkan panduan berkenaan bisnes eBay dulu pada tahun 2013, dan harganya lebih mahal berbanding harga pakej B Tuan Zul ini.

Untuk pakej C pula, lebih sesuai untuk sesiapa yang nak belajar tentang bisnes eBay secara lebih advance, sebab disertakan dengan seminar bersama-sama Tuan Zul dan team beliau sendiri.

Seminar tersebut diadakan di pejabat Tuan Zul sendiri iaitu di Batu Pahat, Johor.

Dalam seminar nanti, boleh bertanya secara terus dan belajar hands-on dengan Tuan Zul dan teamnya sendiri.

Harga pakej C, RM 497 sahaja.

Pakej D pula, adalah sama seperti pakej C iaitu akan mendapat peluang untuk menghadiri seminar dan belajar secara face-to-face dengan Tuan Zul dan team beliau sendiri.

Bezanya, untuk pakej D, seminar diadakan di Bangi, Selangor.

Jadi, bagi sesiapa yang tinggal di Lembah Klang atau sukar untuk ke Batu Pahat, Johor, bolehlah memilih pakej D untuk sama-sama belajar secara terus tentang bisnes eBay.

Harga pakej D adalah RM 597 sahaja.

Pening nak pilih pakej ebook Panduan eBay Intelligence yang mana?

Saya sarankan, mula dengan pakej B dahulu, memang berbaloi-baloi!

Kalau ada bajet lebih, boleh ambil pakej C atau D, lebih berbaloi-baloi!

Anggaplah bayaran yang dikeluarkan untuk dapatkan panduan dari Tuan Zul ini sebagai pelaburan awal untuk menjana pendapatan lebih lumayan daripada eBay.

Dah tak sabar nak dapatkan panduan Tuan Zul ini?

Baiklah, klik pada pautan di bawah untuk pilih pakej anda:

panduan ebay intelligence 2017

Untuk menempah, sila klik butang di bawah & pilih pakej yang anda ingini

panduan ebay intelligence 2017Sila Klik Di Sini Untuk Tempah Sekarang >>

*Jika anda menghadapi sebarang masalah sewaktu melakukan pembayaran atau pengesahan atau mempunyai sebarang persoalan berkenaan Panduan eBay Intelligence, jangan cemas… hantarkan pesanan anda kepada kami dan kami akan bantu anda. Hubungi kami melalui emel mysohojob@gmail.com atau Whatsapp ke 013-9798719 (https://www.wasap.my/60139798719)

(Klik di sini untuk dapatkan rahsia jana pendapatan 5-angka dengan eBay secara PERCUMA!!)