Cara Jimat Belanja Supaya Boleh Simpan Duit Lebih

cara jimat belanjaWalaupun dah siap-siap asingkan duit untuk simpanan sebelum dibelanjakan, masih digalakkkan supaya sentiasa amalkan cara jimat belanja yang betul supaya boleh simpan duit dengan lebih banyak.

Maksudnya, di samping amalkan konsep (pendapatan – simpanan = perbelanjaan), pada masa sama turut amalkan konsep (baki pendapatan – perbelanjaan = simpanan)

Apabila dapat gaji, asingkan siap-siap untuk simpanan, perbelanjaan, perlindungan, pelaburan dan penyucian.

Duit yang diperuntukkan untuk perbelanjaan pula, gunakan dengan cermat agar tidak berlebih-lebihan.

Jika duit perbelanjaan ada lebih, boleh ditambah ke dalam tabung simpanan supaya simpanan dapat bertambah dengan lebih cepat.

Bagaimana nak pastikan duit perbelanjaan ada lebihan?

Di sinilah pentingnya mengamalkan cara jimat belanja yang betul.

Lebih-lebih lagi pada masa sekarang, dengan keadaan ekonomi yang tidak menentu dan kos sara hidup yang tinggi, memang sangat digalakkan untuk berjimat-cermat dalam perbelanjaan dan memperbanyakkan simpanan.

Baru-baru ini saya ada terbaca satu artikel di sebuah blog yang menyenaraikan beberapa cara jimat belanja yang boleh dilakukan untuk kurangkan perbelanjaan supaya dapat simpan duit lebih.

Klik di sini untuk lihat artikel asal: http://tipsjimatcermat.blogspot.my/

Jom kita teliti satu persatu cara jimat belanja yang disenaraikan dalam artikel tersebut.

Baca juga:  Inspirasi Kisah Kejayaan Syafieqah Alya

Cara jimat belanja bil elektrik

#1 Tutup dan cabut soket peralatan elektrik yang tidak digunakan seperti TV, Modem Internet Streamyx atau Unifi, komputer, laptop. Jimat 10%

#2 Tutup lampu atau kipas di ruang yang tidak digunakan atau tidak diperlukan. Dapat jimat sehingga 2%.

#3 Untuk peralatan yang sensitif dan mahal seperti laptop, komputer atau TV, digalakkan untuk guna Surge Protector untuk lindungi peralatan tersebut daripada kilat. Dapat elakkan daripada beli peralatan baru.

#4 Beli peralatan elektrik jenis jimat tenaga (5-star efficiency). Jom survey online di Lazada atau Senheng, tak payah susah-susah pergi satu-satu nak survey. Jimat sehingga 10%.

Jumlah penjimatan bil elektrik (umum) = 22% penjimatan

Cara jimat belanja penggunaan aircond (pendingin hawa)

#5 Beli aircond yang ada teknologi inverter. Boleh survey di Lazada. Jimat 5%.

#6 Set suhu kepada 24 °C. Jimat 5%.

#7 Sebelum tidur, tetapkan ‘timer’ ikut kesesuaian dan ‘on’ kipas. Jimat 10%.

Jumlah penjimatan bil elektrik (aircond) = 20%

Jumlah penjimatan bil elektrik (umum)  = 22%

Oleh itu, total penjimatan bil elektrik = 42%

Andaikan bil elektrik setiap bulan sekarang = RM 200

Maka, bil selepas penjimatan 42% = RM 116!

Cara jimat belanja bil air

#8 Tutup shower atau paip semasa tengah sabun atau gosok gigi. Tak perlu biarkan air mengalir begitu sahaja. Jimat 5%.

#9 Baiki paip atau tangki bocor sebab air bertitik-titik dah boleh jadi berbaldi-baldi. Jimat 10%.

#10 Isi botol minuman 1.5L dan letak dalam tangki flush toilet. Anda tak perlu guna satu tangki untuk flush sisa anda. Jimat 10%.

Jumlah penjimatan bil air = 25% jimat

Anggaran bil air bulanan sekarang = RM 100

Maka, bil selepas penjimatan = RM 75!

Cara jimat belanja penggunaan telefon

cara jimat belanja#11 Check balik penggunaan anda setiap bulan. Buat kiraan ikut kategori; Call, SMS dan Data. Adakah anda membayar servis-servis berlebihan yang anda tak perlukan?

#12 Postpaid atau prepaid? Pilih ikut penggunaan anda setiap bulan. Anda tak perlu bayar sesuatu yang anda tak perlukan.

#13 Anda nak jimat penggunaan kredit/bil telefon anda? Pastikan sentiasa guna aplikasi percuma seperti Whatsap. Nak jimat SMS/Call – guna Whatsapp. Nak jimat data, pilih ‘disable auto download media’ pada Whatsapp, kurangkan streaming video di handphone dan gunakan wifi percuma atau Unifi sahaja.

#14 Adakah anda memang perlu pakai handphone berjenama mahal seperti iPhone atau Samsung? Beli mahal-mahal, tapi last-last anda guna aplikasi yang basic juga. Sekadar untuk call, Whatsapp, guna internet, lebih baik guna handphone yang tak terlalu mahal.

#15 Data plan yang anda ada tak cukup walaupun dah ambil data plan 20GB? 30GB? Saya tak recommend pakai data di phone. Kalau setakat pakai data banyak untuk stream video, apa kata anda ambil unlimited data Unifi?

#16 Handphone yang saya guna sekarang dah lebih daripada 3 tahun. Kebanyakan orang tak sampai setahun, handphone dah rosak dan pecah skrin.

Rahsia saya ialah saya gunakan casing handphone bertutup penuh. Memang leceh nak buka, tapi berbaloi sebab saya tak perlu tanggung risiko handphone rosak setiap tahun. Boleh tengok case atau casing yang ada di Lazada.

#17 Elakkan call atau SMS, sebab anda akan dicaj apabila menggunakannya. Sebaliknya, gunakanlah Whatsapp atau Telegram. Atau apa-apa sahaja aplikasi percuma.

Cara jimat belanja shopping (beli-belah)

#18 Rancang awal harga barang-barang sehari sebelum pergi membeli-belah. Boleh guna Smart Shopper untuk semak sama ada terdapat special offer atau tidak untuk item tertentu.

#19 Apabila dah tahu apa yang nak beli, buat list barang untuk dibeli. Ikut sepenuhnya list itu. Hiraukan apa-apa promosi dan jangan beli apa-apa yang bukan ada dalam list.

#20 Makan dahulu sampai kenyang sebelum pergi shopping. Kita cenderung membeli lebih banyak kalau perut kita lapar.

#21 Pastikan perasaan kita tidak negative seperti sedang stress, marah, atau sedih ketika membeli belah. Selalunya apabila kita stress, marah atau sedih, kita cenderung membeli-belah dengan banyak dan ikut nafsu untuk lepaskan emosi.

#22 Kalau shopping list pendek, cukup ambil bakul sahaja untuk elakkan terambil banyak barang.

#23 Amalkan Teknik 30 Hari untuk item yang mahal seperti TV, handphone, perabot, laptop. Teknik ini adalah dengan menahan diri membeli sesuatu item selama 30 hari. Sekiranya dalam tempohi 30 hari anda dah lupa tentang item yang anda nak beli, maksudnya anda tak perlukan item itu. Teknik ini sangat power dan mampu menjimatkan banyak duit anda.

#24 Amalkan Teknik 30 Saat. Sama seperti teknik Teknik 30 Hari, cumanya teknik ini lebih sesuai apabila nampak sesuatu ketika membeli-belah di supermarket. Selepas 30 saat selepas anda pergi ke seksyen lain dalam supermarket, sekiranya anda dah lupa bermaksudnya anda tidak perlukan item itu. “Jimat RM10x52 minggu = RM520 setahun”.

#25 Sekali-sekala, cuba survey baju di tempat yang murah, berpatutan tapi berkualiti tinggi. Ini beberapa tempat yang saya syorkan. Berkualiti tinggi tetapi murah dan berpatutan.

Saya jimat banyak apabila membeli di tempat-tempat begini. Saya sudah jarang membeli-belah di shopping mall sebab pakaian di sana sama bagus kualitinya dengan jenama-jenama mahal.

  • Pakaian: Brands Outlet, Padini, FOS, Tesco, AEONBIG, dan GIANT
  • Kasut, selipar: Bata
  • Tudung & pakaian wanita: Masjid Jamek, PKNS Bangi, Pasar pagi Ahad di Stadium Shah Alam

#26 Suruh suami pergi beli barang dapur sebab selalunya orang lelaki jarang merayau-rayau. Mereka selalunya akan beli semua dalam list dan terus balik.

Jimat RM 5 x 52 minggu = RM 260 setahun

#27 Tunggu sehingga ada jualan murah untuk beli barang-barang yang agak mahal seperti TV, mesin basuh, aircond, dapur. Saya pernah membeli Aircond 1HP Inverter RM 1,200 sahaja termasuk pemasangan.

Harga pasaran sewaktu itu RM1,600 termasuk pemasangan. Jimat RM 400!  Semua item boleh tunggu sehingga jualan murah kerana produk-produk model lama akan dijual dengan harga lebih murah untuk clearance.

Cuma ada satu sahaja yang tidak boleh ditangguhkan. Pembelian rumah sebab rumah tidak akan pernah turun dan tidak akan ada promosi untuk harga rumah.

#28 Tak mahu bayar 20 sen untuk plastik bagi mereka di Selangor? Senang sahaja, letakkan beberapa beg dalam kereta. Tidak perlu malu kerana sudah ramai membawa beg sendiri apabila membeli belah.

Katakan anda ke supermarket 2 kali seminggu, anda sudah menghabiskan lebih RM 20 setahun. Jimat RM 20 setahun.

#29 Cuba survey Mudah.my apabila anda ada keperluan nak beli sesuatu. Kadangkala ada 2nd hand item yang masih lagi elok dan dijual dengan harga yang murah.

#30 Daftar dengan program loyalty seperti Bonuslink, Petronas Mesra, Tesco Clubcard, Watson, dan lain-lain. Pastikan anda daftar program-program yang anda rasa anda guna sahaja.

Contohnya, kalau supermarket yang dekat ialah Tesco, dan anda selalu membeli belah di sana, tak perlulah anda daftar kad AEON.  Daftarlah Tesco Clubcard.

Diingatkan ada program yang percuma, ada yang berbayar sekali seumur hidup, dan ada yang berbayar tahunan. Kalau anda sering membeli di situ, tak salah untuk bayar sedikit. Daripada pengalaman saya, setahun point yang terkumpul lebih banyak nilainya dari bayaran yang dkenakan (kalau bagi program berbayar).

Baca juga:  Cara Beli Rumah Pertama Bagi Pembeli Baru

Cara jimat belanja makan & minum

cara jimat belanja#31 Cuba bawa bekal ke pejabat. Elakkan makan di luar supaya kebanyakan masa kita adalah di pejabat. Jadi, dengan bawa bekal, kita bukan sahaja boleh jimat belanja makan dan minum, malah jimat minyak kenderaan sebab tak keluar pergi makan.

#32 Hadkan satu atau dua lauk sahaja setiap hidangan. Contohnya, lauk ayam dan satu jenis sayur sahaja. Atau lauk ikan dan satu jenis sayur sahaja.

#33 Hadkan kekerapan membeli makanan di restoran segera atau restoran mahal. Cuba sekali seminggu, seterusnya 2 kali seminggu, dan akhirnya sebulan sekali. Anda akan rasa nikmat makan di sana kalau-kalau jarang pergi (macam mengidam lama la).

#34 Kalau makan di luar, elakkan order air manis atau berperisa. Order air kosong sahaja. Teh O Ais RM 1. RM 1 x 365 hari = RM 365 Jimat!

#35 Berhenti minum kopi jenama mahal (contohnya Sta*buck*). Tak perlu stailo nak menunjuk pada orang yang kita ini minum air kopi mahal.

Selalunya minum kopi mahal ini nak menunjuk sahaja sebab kadang-kadang air kopi dah habis pun masih ke sana sini dengan gelas kosong tu. Satu kopi dah RM 20. RM 20 X 10 hari X 12 bulan = jimat RM 2,400!

Cara jimat belanja hiburan & riadah

#36 Adakah anda rasa anda perlu langgan rancangan TV seperti Astro/Netflix/IFLIX? Cuba kira berapa kali anda tengok rancangan TV?

  • Hari kerja – Selepas solat isyak. Pukul 8.30pm – 10pm. (1.5 jam sahaja).
  • Hari Sabtu – Tolak solat, tolak makan, tolak riadah (9am – 1pm, 2pm – 5pm, 8pm – 1am) = 12 jam sahaja.
  • Hari Ahad – Tolak solat, tolak makan, tolak riadah (9am – 1pm, 2pm – 5pm, 8pm – 10pm) = 9 jam sahaja.

Seminggu anda cuma ada 22.5 jam sahaja untuk rancangan TV. Sebulan anda cuma ada 90 jam sahaja untuk rancangan TV bersamaan dengan 3.75 hari sahaja.

Mengikut kiraan di atas, mari kita lihat berapa cas langganan sebulan dan nilai harian yang anda dapat untuk servis hiburan ini.

Astro (Pek Melayu) – RM 56.08 (RM 14.90 sehari)
Astro (Superpek Sukan) – RM 154.76 (RM 41.30 sehari)
Netflix – RM 33 (RM 8.80 sehari)
iFlix – RM 10 (RM 2.66 sehari)

Jadi, anda rasa anda boleh jimat lagi? Nak tonton TV secara free?

#37 Pilih siaran TV percuma (TV1, TV2, TV3, TV9, NTV7, 8TV, Al-Hijrah)

Analog – Boleh pakai aerial
Digital HD Kualiti – Boleh digunakan oleh TV yang ada DVB-T2.

#38 Boleh tengok cerita di Tonton.com.my – Percuma sahaja, hanya perlu daftar dan login.

#39 Astro On The Go – Cuba tanya kawan-kawan yang ada Astro, dan pinjam atau sewa murah-murah untuk guna akaun Astro mereka. Satu akaun Astro On The Go boleh digunakan maksimum pada dua device. Jimat, kan.

#40 Android Box – Boleh install KODI & beberapa app untuk tengok rancangan TV local & international. Boleh Google cari apa app nak install. Yang penting, perlu ada UNLIMITED DATA UNIFI.

#41 Terakhirnya, anda boleh tengok pelbagai rancangan TV Melayu dan English di internet terus. Cuma kena pandai cari website. Tengok di Youtube pun boleh.

#42 Jadi, adakah anda rasa anda perlu bayar untuk tengok rancangan TV selama 3.75 hari sahaja dari 30 hari sebulan? Jom tengok berapa anda boleh jimat setahun kalau anda batalkan servis-servis ini:

  • Astro (Pek Melayu) – Jimat RM 672.96!
  • Astro (Superpek Sukan) – Jimat RM 1,857.12!
  • Netflix – Jimat RM 396!
  • iFlix – Jimat RM 120!

#43 Adakah anda perlu keluar tonton wayang setiap minggu? Anda boleh cuba alternatif di atas. Tiket wayang – RM 15. RM 15 x 4 kali seminggu x 12 bulan = Jimat RM 720!

#44 Elakkan pergi ke gym yang mengenakan bayaran keahlian bulanan kalau anda pergi hanya sekali dua sahaja seminggu. Lebih baik pilih gym yang caj per entry.

#45 Cuba elakkan diri untuk release stress di shopping mall atau tempat-tempat berpotensi habis duit seperti Uptown dan pasar malam.

Sebaliknya pilih untuk ke taman tasik, masjid, perpustakaan, memancing. Cuba pilih hobi atau venue baru yang tidak perlukan kos yang tinggi atau zero kos.

#46 Batalkan langganan atau jangan beli suratkhabar atau majalah. Sebaliknya, baca sahaja secara online. Ada banyak website dan app yang anda boleh gunakan dan anda boleh pilih niche berita atau artikel yang anda minat.

  • Berita/News: Agenda Daily, The Star, Bernama, Berita Harian, Utusan Malaysia, Astro Awani, mStar.
  • Kewangan: The Edge, Compare Hero, iMoney, Ringgit Oh Ringgit, Ringgit Plus
  • Property: PropertyGuru News, Star Property, The Edge Property
  • Tarikh-tarikh penting & pengumuman: My Sumber, Panduan Malaysia
  • Mobile & Technology: Soya Cincau, Amanz
  • Gosip & trending terkini: Kita perlu juga JIMAT MASA dan tidak perlu ambil tahu tentang gosip tetapi perlu tambah ilmu kita dalam kewangan dan isu semasa.

Cara jimat belanja bayaran pinjaman/pembiayaan bank & bil-bil lain

cara jimat belanja#47 Bayar pinjaman atau bil kad kredit sebelum due date untuk elakkan interest. Ada 2 kesan membayar lambat atau skip bayaran:

  • Late interest charge (kebanyakan kes RM30 sekali lambat, ini average)
  • Interest boleh berubah sekiranya sering skip bayaran. Kesannya, tempoh pinjaman menjadi lebih lama daripada sepatutnya (dari 3% naik 4% naik 5% dan seterusnya)

#48 Gunakan perbankan online untuk elakkan daripada terlupa atau tak sempat nak bayar hutang dan bil. Anda boleh bayar pinjaman ke bank lain walaupun sistem online yang anda guna bukan bank yang sama. Cuba tanya bank anda bagaimana nak buat bayaran online.

#49 Tutup mana-mana akaun bank yang anda jarang pakai. Setiap bank selalunya akan kenakan cas tahunan RM 12 untuk servis kad ATM/debit.

#50 Kalau anda memang dah tak nak pakai kad kredit dan mohon pinjaman lain, anda boleh selesaikan tunggakan kad kredit dan pinjaman sedia ada dengan satukan kesemuanya dalam satu pinjaman. Lebih mudah untuk diurus.

#51 Semak bil-bil bulanan anda. Kemungkinan ada caj-caj yang anda tidak sepatutnya bayar. Saya pernah dengar ada satu kes seorang pengguna telco di caj tambahan sehingga RM300 setiap bulan untuk servis yang dia tidak guna!

#52 Anda belum ada simpanan pendidikan untuk anak-anak masuk ke universiti atau kolej? Jangan risau, mulakan secepat mungkin. Boleh daftar dengan SSPN-i.

Cara jimat belanja beli rokok

#53 Ini adalah kunci paling utama untuk jimatkan duit anda.

Sekotak rokok: RM 12 (tahan 2 hari sahaja)
Sebulan: RM 180
Setahun: RM 2,160 jimat!

Baca juga:  Cara Jimat Elektrik Untuk Kurangkan Bayaran Bil Elektrik

Cara jimat belanja bayar ansuran rumah sendiri/sewa

#54 Anda duduk rumah sewa? Ukur jarak dari tempat tinggal anda sekarang dengan tempat kerja? Jauh atau tidak? Berapa anda sewa sekarang? Adakah anda akan lebih jimat kalau beli rumah sendiri?

Contohnya, apartment.

Anda sewa: RM800 sebulan
Harga pasaran apartment sekarang: RM 150,000

Berapa installment kalau beli apartment itu?
Cara kiraan kasar 100k = RM 500 bulanan, 200k = RM 1,000 bulanan, 300k = RM 1,500 bulanan

Jadi, untuk apartment RM 150k = RM 750 sebulan
Anda dah jimat RM 50!

Mungkin anda rasa tak banyak RM50 sebulan tetapi anda juga perlu tahu kebanyakan tuan rumah selalunya akan menaikkan kadar sewa setiap 2 tahun atau kemungkinan menjual rumahnya kepada orang lain.

Anda mungkin tak akan dapat kadar sama kalau berpindah di unit yang baru kerana owner akan kenakan penyewa baru dengan kadar sewa semasa.

Tetapi, soal membeli rumah bukan senang kerana anda perlu menyediakan duit 10% untuk deposit, 3% untuk lawyer dan stamp duty, dan 2%-3% untuk perjanjian bank dan insurans/takaful

Dalam kes di atas, anda perlu menyediakan dalam 16% = RM 24k

Cara yang saya boleh cadangkan, buat muka tebal, dan menumpang selama 2 tahun di rumah keluarga atau saudara mara berdekatan tempat kerja anda secara percuma. Beritahu masalah anda dan sponsor sedikit duit dapur atau bil elektrik atau air.

2 tahun sekejap sahaja, anda cuma perlu tahan dalam tempoh waktu itu sahaja.

Anda boleh jimat RM 800 sebulan = RM 800 x 24 = RM 19.2k

Jadi, anda cuma kurang dalam 5k sahaja yang saya pasti dengan anda berjimat kategori lain, anda boleh dapatkan 5k itu.

#55 Anda duduk rumah sendiri? Rasa installment rumah membebankan?

Anda rasa terbeban nak bayar installment tinggi setiap bulan? Contohnya RM800 sebulan

Anda sebenarnya tidak perlu gunakan duit gaji anda pun untuk membayar ansuran bulanan rumah. Sekiranya anda check duit KWSP Akaun 2 anda masuk RM 300 sebulan, anda boleh gunakan duit yang tersebut untuk membayar installment bulanan anda. Boleh check di sini.

Jadi, anda cuma perlu guna duit RM 500 sahaja sebulan berbanding RM 800.

#56 Anda juga boleh gunakan duit KWSP untuk membeli rumah tanpa menumpang rumah keluarga atau saudara mara.

Pastikan anda sudah tahu berapa harga pasaran rumah yang ada rancang nak beli. Semak berapa duit dalam KWSP Akaun 2 yang anda ada.

Kalau cukup 16% yang diperlukan untuk membeli rumah, cuba semak dengan ibubapa, atau keluarga yang ada sejumlah duit itu untuk pinjam sementara. Berikan statement KWSP anda sebagai bukti anda mampu membayar balik duit mereka.

Andai kata duit dalam KWSP belum mencukupi, anda boleh check DI SINI untuk mengetahui lebih lanjut bagaimana untuk menyelesaikannya.

Cara jimat belanja kereta

#57 Rancang perjalanan anda, elakkan pandu kereta dalam kesesakan sekiranya tidak perlu.

#58 Pastikan angin tayar optimum. Buat balancing dan allignment berjadual.

#59 Elakkan isi penuh untuk kurangkan beban kereta, dan kurangkan beban dalam kereta.

#60 Pandu dengan kelajuan rata (tidak pecut) untuk jimatkan minyak.

#61 Tutup enjin sekiranya berhenti lama & tutup aircond sekiranya cuaca tidak panas.

#62 Sekiranya kereta anda kereta dah berusia, perlukan banyak penggantian alat ganti dan selalu breakdown, itu petanda anda sudah perlu bertukar kepada kereta baru.

Cara jimat belanja bayar cukai pendapatan

#63 Anda jarang dapat balik semua duit yang anda kena tolak cukai setiap bulan? Kadang-kadang selepas tolak dengan KWSP dan insurans takaful, masih ada dalam RM 1k – 2k yang anda tidak dapat claim balik.

Ya, anda memang tak boleh claim balik duit itu terus. Tetapi, anda boleh dahulukan duit anda dan bayar zakat pendapatan yang wajib atas setiap muslim.

Kemudian, anda boleh claim balik duit itu semasa isi e-filling. Sekurang-kurangnya, duit lebihan itu tidak pergi kepada kerajaan semata-mata tetapi pergi kepada bayaran zakat kita.

Jadi tiada alasan lagi untuk anda tidak menunaikan rukun islam ke-4.

Cara jimat belanja ketika di rumah

#64 Jangan buang makanan lebihan. Boleh simpan dan panaskan balik, jimat untuk sarapan.

#65 Cuba buat deko DIY sendiri untuk jimatkan kos.

#66 Jual semua barang yang anda tak perlu di Mudah.my. Jangan buang sebab kadang kala ada item tidak disangka-sangka ada orang ingin beli.

#67 Sewakan bilik yang tidak digunakan kepada tetamu sekiranya ada bilik yang tidak digunakan di AirBnB dan Mudah.my.

BONUS: Bina tabung simpanan

cara jimat belanjaBuat tabung-tabung di bawah untuk simpanan

  • Tabung 1 – Simpan duit  RM 1 sehari bila balik kerja = RM 365 setahun
  • Tabung 2 – Jangan guna duit RM 5 dan balik kerja simpan dalam tabung/sampul
  • Tabung 3 – Simpan setiap minggu tambahan RM 2 setiap minggu. Minggu 1 = RM 2, minggu 2 = RM 4, minggu 3 = RM 6, dan seterusnya = RM 2,756 setahun
  • Tabung 4 – Simpan semua syilling dalam satu tabung
  • Tabung 5 – Duit OT, Duit Bonus.

Pilih dan tandakan keempat-empat tabung itu – Kecemasan, Bercuti, Raya, Roadtax.

Jadi anda tak perlu sakit kepala sekiranya perlu duit untuk kecemasan, bercuti, raya, atau renew roadtax. Senang dan tak sakit kepala bukan?

Mari kita lihat berapa kita boleh jimat & simpan dalam masa setahun

Berdasarkan kiraan kita di atas, berikut hasilnya:

Penjimatan

  • Bil elektrik: RM 84 x 12 = RM 1,008
  • Bil air: RM 25 x 12 = RM 300
  • Astro (Pek Melayu) = RM 672.96
  • Rokok = RM 2,160
  • Tidak order air manis ketika makan = RM 365
  • Tiket wayang = RM 720
  • Guna Teknik 30 saat = RM 520
  • Tidak guna beg plastik = RM 30

Tabungan duit

  • Tabung duit RM 1 = RM 365
  • Tabung duit RM 2 berganda = RM 2,756

Kita tidak ambil kira duit OT, bonus sebab tabung itu akan digunakan untuk membayar roadtax, raya dan kecemasan.

Jadi, total penjimatan + tabungan = RM 8,896.00 setahun

Kalau anda terus berdisiplin dan amalkan semua cara jimat belanja di atas, dalam masa 5 tahun, anda akan ada = RM 44,484

Dengan simpanan sebanyak ini, anda boleh kembangkan lagi pelaburan anda.

1. Boleh pilih pelaburan selamat seperti ASB, Tabung Haji
2. Komoditi seperti beli emas
3. Equity seperti beli saham dan unit trust
4. Property

Lebih awal anda melabur, lebih cepat duit anda bekerja untuk anda, lebih cepat anda capai kebebasan kewangan.

Kesimpulan

Kesimpulannya, memang ada banyak cara jimat belanja yang boleh dilakukan supaya perbelanjaan dapat dikurangkan dan simpanan dapat ditingkatkan.

Prinsipnya, ubah cara hidup, ubah gaya hidup, ubah tabiat.

Beli apa yang perlu, jual apa tidak perlu, tidak perlu menunjuk, simpan dan labur untuk masa depan.

Sekarang, terpulanglah kepada kita sama ada nak lakukan atau tidak cara jimat belanja yang diterangkan.

Semoga artikel kali ini bermanfaat untuk anda.

..

Baca juga:  Formula Pengurusan Kewangan Bagi Yang Baru Mula Bekerja

Tinggalkan komen/cadangan/pandangan di sini