35 Tips Kurangkan Perbelanjaan 2017

tips kurangkan perbelanjaanOleh kerana masih lagi dalam mood tahun baru 2017, saya ingin berkongsi 35 tips kurangkan perbelanjaan yang saya jumpa di Facebook.

Tips ini sebenarnya ditulis oleh Dr Azizul Azli; saya kenali beliau sebagai seorang pelabur hartanah dan juga penulis buku-buku berkaitan pengurusan kewangan seperti Mudahnya Beli Rumah dan Wang Di Mana?

Jika anda salah seorang pembeli pakej Combo ASB Genius, ebook Mudahnya Beli Rumah diberikan secara percuma!

Dr Azizul Azli juga banyak berkongsi tips berkaitan pengurusan kewangan peribadi dan pelaburan secara santai dan ‘jiwang’ di Facebook beliau.

Jika berminat nak follow beliau, boleh klik di sini: Dr Azizul Azli

Jom kita lihat apakah tips kurangkan perbelanjaan yang dikongsikan oleh beliau:

SELAMAT DATANG 2017!

Jika kita tidak mampu TAMBAH PENDAPATAN tahun baru ini, kita KURANGKAN PERBELANJAAN. Baru kita jadi jejaka tampan & jelitawan.

tips kurangkan perbelanjaan1. Batalkan langganan Astora anda, tengok extravaganza bukan boleh jadi kaya raya.

2. Guna lampu led, mahal mulanya saja. Bila bill elektrik datang kita mula rasa lega.

3. Kurang guna hp, banyakkan berbicara dan kuat kerja. Jangan mengumpat, banyak dosa.

4. Berhenti beli majalah, akhbar dan mastika. Bacaan online sahaja pun dah pening kepala.

5. Hentikan keahlian gym atau golf anda, padang taman masih hijau dan percuma. Gegadis juga ramai selalu disana.

6. Bandingkan harga sebelum beli & belah terus, kita tak rugi sebenarnya.

7. Guna email ianya percuma, tak perlu surat, kertas, meja dan mata pena.

8. Beli barang dapur dalam jumlah banyak di Mydin, ianya lebih sempurna dan bergaya.

9. Kurangkan wang dalam dompet bila jalan jalan. Semakin banyak wang yang ada, semakin lawa semua benda yang kita jumpa. Semakin mengada ngada nak beli semua.

10. Banyakkan duduk dirumah dari di pasaraya, semua benda cantik ada disana termasuk promoter jelita yang sudah berusia.

Baca juga:  6 Langkah Kawal Belanja Supaya Lebih Terurus

11. Perpustakaan itu percuma, jangan asyik nak beli Majalah Magga, URTV, Wanita, Nona dan Impiana.

12. Jangan ke restoran sebaliknya ke gerai saja, ia bukan dosa. Api yang dia guna sama sahaja warnanya.

13. Pergi kedai seminggu sekali, bukan setiap hari, beli dan buat simpanan sendiri. Beli sikit sikit jadikan kita rugi.

14. Patuhi peruntukan belanja anda, tak guna ada i-phone segala jika setiap belanja tidak dicatat dalamnya.

tips kurangkan perbelanjaan15. Beli pakaian hujung musim, habiskan stok yang sediada. Kalau dah kacak macam Bangla, pakai apa pun tetap bergaya.

16. Barang terpakai bukan dosa, bundle pun ada yang baru juga. jangan pandang sebelah mata. Kalau dah cinta, pakai apa tetap sayang punya.

17. Sewa bilik jika kita masih bujang, jangan melaram dari bilik depan hingga belakang. Kita sedang membazir ruang.

18. Jangan beli kereta jika masih bujang, hantu jembalang tak akan tumpang. Kalau dah sayang Honda 2 roda pun tak mengapa.

19. Berhenti kesalun dan spa rawatan, potong timun letak dimata. Lepas guna, jadikan ulam. Padan muka sapa yang makan.

20. Teliti kembali takaful anda, jangan sampai lebih belanja. Jika dah lebih, berhenti saja. Jangan ikut jiran tetangga.

21. Bawa bekal tak mengapa, kita bukan sekolah tadika. Orang tahu kita berjimat, bukan mintak duit mereka.

22. Air kosong tetap sihat dan beri tenaga. Minum saja jangan mengada ngada. Air hipsters mahal gila!

23. Jangan merokok dan isap vape merata rata, nanti orang ingat muka kita macam ekzos kereta.

24. Naiklah kenderaan awam, banyak awek ada didalam. Mula mula memang segan, lama lama hati tertawan.

25. Kawasan perumahan yang murah itu masih banyak. Beli kos rendah dan sederhana, dah stabil baru beli yang ada kolam dan laman.

26. Tukar pada jenama lebih murah, jenama Mydin dan Tesco tidak bersalah.

27. Hanya ada satu kad kredit dengan had terendah saja, jika banyak kita cenderong belanja bella amora. Sedangkan rumah belum ada.

28. Mintak diskaun sebelum bayar, tak salah kita mencuba. Untung untung dapat makanan percuma.

29. Beli bila ada diskaun sahaja, jubah mahal lupakan segera. Pakai saja jubah lama, jika beriman tetap ke syurga.

30. Tukar kenderaan kepada viva atau axia. Minyak tangkinya jimat gila!, Isi sekali tak habis lagi.

Baca juga:  Formula Pengurusan Kewangan Bagi Yang Baru Mula Bekerja

31. Melawat tempat yang percuma. Zoo Negara mahal giler sejak mereka bela Panda. Muzium Negara lebih terjaga. Nak percuma Tugu Negara ada.

32. Beli untuk kita guna, bukan untuk kelihatan bergaya. gegadis tak suka lelaki bergaya tetapi sebenarnya papa kedana.

tips kurangkan perbelanjaan33. Henti beli dan belah ikut suka, selalunya menyesal bila sampai dirumah kita. Semuanya stategik promoter saja.

34. Jangan tukar kereta baru, kereta lama banyak jasanya. Isteri pertama senantiasa bermakna, susah senang kita bersama.

35. Jangan pasang impian kawin lagi, harga pelamin dah cukup tinggi. Itu belum termasuk GST :-p

Tidak semua orang bijak tambah wang, jika kita belum mampu mulakan dengan berjimat dahulu.

Azizul Azli Ahmad

Abah Aqilah Ensem

#BerjimatSebelumBelanja
#SelamatTahunBaru2017
#TerimaKasihSokonganAnda

Penutup

Berdasarkan tips kurangkan perbelanjaan yang dikongsikan Dr Azizul Azli ini, dapat dirumuskan bahawa untuk berjimat-cermat, seseorang itu perlu ubah gaya hidup dan ubah tabiat.

Perlu bezakan antara keperluan dan kehendak, dan utamakan keperluan berbanding kehendak.

Kena selalu ingat, ada perkara atau barang yang kita tak mampu untuk miliki, jika mampu pun, mungkin boleh buat poket koyak rabak.

Hidup secara sederhana, hidup di bawah kemampuan.

Ikut kemampuan diri, bukan ikut kehendak orang lain.

Orang lain boleh cakap itu ini, boleh suruh kita beli itu ini, tapi yang keluarkan duitnya adalah kita.

Jadi, berbelanjalah sekadarnya agar tidak melebihi kemampuan pendapatan.

Semua ini adalah kunci kepada tips kurangkan perbelanjaan 2017.

Selepas dapat kurangkan perbelanjaan, sudah semestinya akan dapat lebihan duit.

Lebihan duit ini bolehlah digunakan untuk menjalankan perniagaan bagi jana pendapatan tambahan atau memulakan pelaburan untuk mengembangkan modal dan mendapatkan aliran tunai.

Sedikit demi sedikit, seiring dengan pertambahan pendapatan, dengan masih mengekalkan tabiat berbelanja berjimat-cermat, kita akan dapat meningkatkan tahap kewangan peribadi ke tahap yang lebih tinggi.

Baca juga:  Cara Beli Rumah Pertama Bagi Pembeli Baru

Tinggalkan komen/cadangan/pandangan di sini